Jump to content

Yeni Doğan Bebeğin Sağlığı...


Renan
 Paylaş

Önerilen Mesajlar

Bebek bekleyen anne baba, gebelikte sağlık ve doğum hakkında epeyce bilgi edinir. Ancak bebek doğduktan sonra, hastanede yeni doğmuş bebeklerin sağlığını korumak için yapılan veya yapılabilecek bazı tahliller pek iyi bilinmez.

 

Nadir görülen bazı hastalıkların yeni doğmuş bebeklerde bulunup bulunmadığı, ücretsiz olarak kontrol edilir. Bebek sağlıklı görünse bile, küçük bir olasılıkla hasta olabilir. Bunu belirlemek üzere, bebek doğduktan sonra 3-5 gün içinde bazı testler yapılır ve ileride ortaya çıkabilecek bazı sağlık sorunları önceden bulunur. Erken tanı, bebek daha hastalanmadan tedavisine olanak sağlar.

 

Bebek hastaneden çıkmadan önce, topuğundan özel bir kağıt üzerine bir kaç damla kan alınarak laboratuara tahlil için gönderilir. Kontrolü yapılan hastalıklar nadiren görülse bile, yeni doğan her bebeğin sağlıklı olduğunun belirlenmesi önemlidir. Bu nedenle, ana babalar tahlil yapılmasına önem vermelidirler. Evde doğum yaptıysanız ebeye danışınız.

 

ARAŞTIRMASI YAPILABİLEN HASTALIKLAR

 

Tiroid Salgısı Noksanlığı (Hipotiroidizm)

Tiroid bezi ile ilgili olan bu sorun her 3,500 bebekte bir görülmektedir. Tedavi edilmeyen bebeklerde beynin gelişmesi ve büyüme etkilenir. Erken tanı, bebeğin bedeni ve akli bakımdan normal ve sağlıklı büyümesini sağlar.

 

İdrarda Fenilpirüvik Asit (Fenilketonüri)

Bu, her 10,000 bebekte bir görülür. Özel diyet uygulanmazsa bebekte beyin tahribatı yapabilecek nadir bir hastalıktır. Erken tanı ve tedavi, bebeğin normal gelişmesini sağlar.

 

Galaktoz Metabolizması Bozukluğu (Galaktozemi)

Her 40.000 bebekte bir görülen bu nadir hastalıkta, metabolizma bozukluğu nedeniyle, sütte bulunan galaktoz maddesi glikoza çevrilemeyerek bebeğin kanında birikir. Tedavi edilmeyen bebekler hastalanıp ölebilir. Anında tedavi ve bebeğin özel bir sütle beslenmesi, bu ciddi hastalığı tamamen önler.

 

Kistik Fibroz

Genetik bir sorun olan bu hastalık 2,500 bebekte bir görülür ve akciğerleri ve sindirimi etkiler. Tıptaki yeni gelişmeler hasta bebekler için umut vericidir. Erken tanı ve tedavi de çok yararlı olmaktadır Yapılan tahliller, %95 oranında hastalığı yakalayabilmektedir; ancak, hasta olup da tahlil sonucu durumu ortaya çıkarılamayan bir iki bebek de bulunabilmektedir. Yapılan tahlil, hasta olmayan fakat hastalığı taşıyan bebekleri de belirler. Bu da gelecekteki gebelikler hakkında alınacak kararlar için, aile bireylerinin de kontrolden geçmelerini gerektirecektir.

 

Sağlık Kartı/Aşı Kartı

Hastanede doğum yapan annelere bebek için çok yararlı olacak bir sağlık kartı verilir. Kartta bebeğin doğum kilosu, doğumun nasıl olduğu ve bebeğin genel sağlığı hakkında ayrıntılar bulunur. Bebeği doktora veya Ana Çocuk Sağlığı Merkezine götürdüğünüz zaman, kartın yanınızda bulunması önemlidir; bebeğin bundan sonraki sağlık durumu ve aşıları da bu karta işlenebilir. Kartta çocuğa bir yaşından beş yaşına kadar yapılan aşılar belirtilir. Çocuğu kreşe götürdüğünüz zaman veya okula başladığı zaman da bu kartı idarecilere göstermeniz gerekir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...