Jump to content

Kalamar


Visall
 Paylaş

Önerilen Mesajlar

260px-Mastigoteuthis_flammea.jpg

Kalamar

 

Kalamar, Teuthida takımını oluşturan uzunca, ovalimsi bedenli kafadan bacaklıların ortak adı.

 

Özellikleri

 

Boynuzsu bir iç kavkısı vardır. On ayağından ikisi diğerlerinden bir kat uzundur. Loligo ve Ommastrephes cinsi üyeleri ağlara ya da dipte gezinirken zokaya takılır. Karadeniz dışında Türkiye çevresindeki bütün denizlerde bulunur.

 

Türkiye sularındaki tek türü Avrupa kalamarı olarak da bilinen Loligo vulgaris'tir. Boyu 30 cm ile 2 m arasında değişir. İnsana saldırma örneği fazla değildir ama korktuğunda mürekkebini püskürtüp kaçar, bir şey olmazsa saldırır ve boyu 1 metreden uzunsa öldürebilir.

 

Kalamar Balığı yaygın inanışın aksine mürekkep balığı veya ahtapot değildir.

 

Kullanımı

 

Akdeniz ülkeleri mutfağına giren eti, balık avı içinde mükemmel bir olta yemidir. Kalamar, iyi bilinmeyen derin deniz biçimlerine ve İkinci Zaman'da yaşamış belemnitlere benzer.

 

120px-Loligo_vulgaris.jpg

Loligo vulgaris

 

120px-Fried_calamari.jpg

Kalamar tava

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Paylaş

  • Benzer Konular

    • Kalamar Dolması

      Sıcak yaz günlerinde, deniz kenarında mutlulukla tüketebileceğiniz tatlardan bir olan kalamar tavaya alternatif bir tarif kalamar dolması. Tarator sos eşliğinde sunulan kalamar tavayı atıştırmalık, kalamar dolmasını ise şık bir akşam yemeğinin ara sıcak seçeneği olarak düşünebilirsiniz. Dolma içerisinde eriyip kızarmaya başlayan kaşar peyniri ve sebzelerin kattığı tadı düşünün bir. Dondurulmuş bütün kalamarlar ile de hazırlayabileceğiniz yemeği, tarifte yer alan püf noktalarına dikkat edip taze

      , Yer: Deniz ürünleri

    • Kalamar Nasıl Avlanır?

      Kafadan bacaklılar sınıfında yer alan kalamar yaklaşık 300 çeşidi olan 'teuthida' takımına ait bir balık türüdür. Avlanması uzun sürer ve sabır gerektirir. Bu nedenle özellikleri daha dikkatli incelenmelidir. Türüne, avlanma yerine, hangi yem ile beslendiğine dikkat edilirse daha rahat avlanabilir.     Kalamar taşlı, kumluk ve kara yosunlarının bol olduğu yerlerde yaşar. Pusu kabiliyeti güçlü bir balıktır. Sürü halinde gezer. Bu yüzden ilk olta atıldıktan sonra hızlı bir şekilde ardı ardına a

      , Yer: Hayvanlar Alemi

    • Kalamar Sosu Nasıl Yapılır?

      Tavada kızarmış çıtır kalamarları sosundan ayrı düşünmek neredeyse imkansız. Kalamarın kendine özgü aroması ile birleştiğinde damaklarda eşssiz bir tat bırakan ve çoğu zaman kalamarın kendisinden önce biten bu sosun adı tarator.     Rakı sofralarının ve tavaların vazgeçilmezlerinden biri olan taratora, dünya mutfaklarında farklı versiyonlarıyla rastlamak mümkün. Birçok tarifte yoğurt ve mayonez de olmasına rağmen, orijinal sosta bu malzemelerin kullanılmadığını hatırlatalım.     Kalamar,

      , Yer: Mezeler ve Soslar

    • Kalamar Izgara

      2 adet kalamar 1 çay bardağı ceviz içi 4 çorba kaşığı soya sosu Terbiye için: 2 çorba kaşığı karbonat 2 çorba kaşığı tozşeker 1 adet limonun suyu   Ayıklanmış kalamarları iyice yıkayın. Terbiye için, bütün malzemeyi karıştırın. Kalamarı bu terbiye ile iyice ovun. En az 30 dakika dinlendirin. Bacakları gövdeden ayırıp parmak uzunluğunda doğrayın. Izgara yaptıktan sonra ceviz içi ve soya sosu ile beraber servis yapın.

      , Yer: Deniz ürünleri

    • Kalamar Soslu Spagetti

      150 gram kalamar 40 gram tereyağı 1 adet soğan, 4 diş sarmısak 1 adet kırmızı dolmalık biber 1 çay bardağı beyaz şarap 1 çay bardağı krema Tuz, karabiber Yarım çay bardağı soya sosu 1 paket spagetti 60 gram parmesan peynir   Kalamarları yuvarlak dilimler halinde kesip, yumuşayana dek 1 çorba kaşığı tozşekerle ovun ve haşlayın. Halka kesilmiş soğan ve ezilmiş sarmısakları tereyağında kavurun. Üzerine haşlanmış kalamarları ve yuvarlak doğranmış dolma biberleri ilave edip soteleyin. Ardı

      , Yer: Makarnalar

×
×
  • Yeni Oluştur...