Jump to content

B6 Vitamini Ne İşe Yarar? Eksikliğinde Neler Olur?..


Renan

Önerilen Mesajlar

[h=4]6 vitamini kaynakları hakkında bilgi.[/h]b6-vitamini.jpg

 

B6 Vitamini; Yiyeceklerde B6 vitamini birbiri ile yakından ilişkili üç şekilde görülür. Pyridoxin, pyridoxal ve pyridoxamine. Magnezyum ve B2 vitamininin yardımıyla bu bileşikler organizmaya geçtikten sonra biyolojik bakımdan aktif hâli olan “pyridoxal-5 -phosphate” şekline dönüşür.

 

B6 vitamini çok önemlidir. Çünkü yaşam için şarttır. Şeker metabolizması ve özel yağ asitlerinin çözülmesi dâhil olmak üzere altmışdan fazla enzimin reaksiyonu ile doğrudan ilişkisi vardır.

 

Magnezyum metabolizmasında önemlidir. Fonksiyonlarının bir kısmı çinkoya bağlıdır. B6 vitamini amino asitlerin metabolizmasında önemli rol oynar.

 

Beynin ve sinir sisteminin işlemesinde de doğrudan etkisi olan B6 vitamini, organizmadaki kimyasal olayların oluşumunda öncelikle gereklidir.

 

Günlük Gereksinim: Yetişkinlerde 1,25-1,67 mg civarındadır.

 

B6 Vitamini Yetersizlik Belirtileri ve Görülen Hastalıklar

 

1.B6 vitamini yetersizliği kendisini normal olarak ilk önce huzursuzluk, hafif depresyon, sinirlilik ve uykusuzluk gibi zihinsel değişikliklerle gösterir.

2.Fiziksel eksiklik belirtileri genellikle daha ileri aşamalarda, tıpkı B2 vitamini eksikliğinde olduğu gibi cilt şikâyetleri biçiminde görülür.

3.Enfeksiyonlara karşı vücudun direnci azalır.

4.Ciddi eksiklik hâllerinde iştah azalması ve kilo kaybı ortaya çıkar.

5.Anemilere karşı vücudun direnci azalır.

6.B6 vitamin eksikliği, organizma çalışmalarının farklılığından dolayı kadınları erkeklere göre daha çok etkiler.

 

Yüksek proteinle beslenen kişilerde B6 vitamini eksikliği daha çok ortaya çıkar. Diyette protein miktarının artışına paralel olarak B6 vitamini gereksinimi de artar.

 

B6 Vitamininin Yiyeceklerdeki Kaybı

B6 Vitamini hem ışığa ve hem de ısıya karşı hassas olması nedeniyle pişirme esnasında bazı kayıplar meydana gelebilir. Örneğin, et pişirilirken B6 vitamini %30 -50 arasında kayba uğrayarak işe yaramaz hâle gelebilir.

 

B6 vitamini pişirme sularına, yemek sularına geçer. Bu nedenle et suları, yemek suları, diğer haşlama suları mutlaka mutfakta çeşitli yiyeceklerin hazırlanmasında değerlendirilmelidir.

 

B6 Vitamini Kaynakları

Aşağıda çeşitli yiyeceklerin her 100 gramında bulunan B6 vitamini miktarı miligram olarak verilmiştir:

 

Buğday kepeği………………………..1,38

Soya fasulyesi…………………………1,20

Sığır ciğeri……………………………..0,83

Ceviz içi…………………………………0,73

Uskumru…………………………………0,70

Domates salçası………………………0,63

Mercimek……………………………….0,60

Fındık…………………………………….0,55

Dana ciğeri……………………………..0,54

Yerfıstığı……………………………….0,50

Buğday unu……………………0,50

Hindi…………………………….0,45

Barbunya fasulyesi…………0,44

Kuzu ciğeri……………………0,42

Piliç………………………………0,42

Kestane…………………………0,33

Yumurta sarısı……………….0,30

Kuru üzüm…………………….0,30

Brüksel lâhanası…………….0,28

Patates…………………………..0,25

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Arşivlendi

Bu konu artık arşivlenmiştir ve başka yanıtlara kapatılmıştır.

×
×
  • Yeni Oluştur...