Jump to content

Pizzanın Tarihçesi


Elzem
 Paylaş

Önerilen Mesajlar

1000 dolaylarında: Pizzanın başlangıcı 1000’li yıllara dayanıyor. Bu dönemlerde köylülerin artan ekmek hamurunu pişirmesine dayanıyor.

pizza_tarihce_01_th.jpg

 

 

1500’lerin başları: İspanyollar Amerika’dan Avrupa’ya domates getirdiler. 1500’lerin sonları: Mozeralla peynirinin yapılışını anlatan ilk tarif yemek kitaplarında yer aldı.

 

1600’lerin sonları: Her ne kadar bazı insanlar domatesin zehirli olduğunu düşünse de Napoli’deki köylüler mozarellalı pizzalarına ilk kez domatesi eklediler.

 

pizza_tarihce_02_th.jpg

 

 

1830: Napoli’de Port’Alba adı altında dünyanın ilk pizzacısı açıldı.

 

1889: Napolili şef Raffaele Esposito domates mozarella ve fesleğenden oluşan kırmızı beyaz ve yeşil renkli pizza hazırladı; ki bu pizza Kraliçe Margherita Teresa Giovanna’yı onurlandırılmak için kendisine sunuldu. Sonrasında pizzaya ‘Margherita’ (Margarite) ismi verildi.1905: Gennaro Lombardi New York’taki ilk Amerikan pizzacısını açtı.

1943: Ric Riccardo ve Ike Sewell birlikte kabarık pizzayı buldu ve Chicago’daki restoranlarında

satışa sunmaya başladılar.

pizza_tarihce_03_th.jpg

 

 

1945: İkinci Dünya Savaşı’ndan çıkan gaziler İtalya’ya döndükten sonra pizzayı dilim olarak satın almaya başlayınca gittikçe popüler hale geldi ve pizza efsanesi böylece yayılmaya başladı. 1957: Celentano’nun ilk dondurulmuş pizzası marketlerde yerini almaya başladı.

1958: İlk Pizza Hut Wichita Kansas’ta açıldı. İlk Domino’s ise 2 yıl sonra Ypsilanti Michigan’da açıldı.

 

 

pizza_tarihce_05_th.jpg

 

 

1970’lerin ortası: Chicago’daki pizzacılar, pizzalarının üstüne yeni bir kat eklediler ve muhteşem dolgun pizzayı yaptılar.

 

1980'lerin Başları: Pizza gurmecilere sunulmaya başlandı.

1995: Kraft markası kendi ürettikleri ilk kabaran donmuş DiGiorno pizzasını insanlara sundu.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Paylaş

  • Benzer Konular

    • Pizzanın Tarihçesi

      Napolili fırıncılar 250 yıl önce, ince hamurun üzerine birtakım malzemeler ekleyerek fakir insanlar için basit bir yemek pişiriyorlardı. Bu yiyecek soyluların da ilgisini çekince, geniş kitlelere yayıldı. İşte Etrüsklerle başlayıp, bütün dünyaya yayılan pizzanın öyküsü.   Çıtır çıtır, dumanı tüten, fesleğen kokulu, üstündeki erimiş mozarella peyniri, domates ve zeytinyağıyla pırıl pırıl yeşil-beyaz-kırmızı renklerde eşsiz bir lezzet. Yeşil-kırmızı-beyaz. Yani İtalyan bayrağının renkleri... Piz

      , Yer: Tarihçe Ansiklopedisi

×
×
  • Yeni Oluştur...