Jump to content

Fermantasyon...


Renan
 Paylaş

Önerilen Mesajlar

Anaerobik şartlarda, yani oksidatif fosforilasyon olamadığı durumlarda, glikoliz yoluyla ATP üretimini sağlayan önemli bir biyokimyasal süreçtir. Biyokimyanın fermantasyonla ilgilenen dalı zimolojidir.

 

Fermantasyonda glikoz (veya başka bir bileşik) hidrojenlerini teker teker kaybederek enerji üretimini sağlar. Oksijen olmadığı için bu parçalanma sonucunda ortaya çıkan basit organik bileşikler hücrenin kullanabileceği nihai elektron alıcısı ve hidrojen alıcıları olurlar.

 

Fermantasyonun son adımı (pirüvatın fermantasyon ürünlerine dönüşmesi) enerji üretmese dahi, bu süreç anaerobik bir hücre için önemlidir çünkü glikozun pirüvata dönüşmesi sırasında harcanan nikotinamit adenin dinükleotit'in (NAD+) yenilenmesini sağlar; glikolizin devamı için bu gereklidir. Örneğin alkol fermantasyonunda pirüvattan oluşan asetaldehit, NADH + H+ tarafından etanola dönüşür, bu da hücreden dışarı atılır.

 

Glikozun fermantasyonunda genelde en sık üretilen basit bileşik pirüvat veya ondan türemiş bir veya bir kaç bileşiktir: bunlar arasında etanol, laktik asit, hidrojen, bütirik asit ve aseton sayılabilir. Şeker ve amino asitlerin fermantasyonu çeşitli canlılarda görülmekle beraber, bazı ender organizmalar alkanoik asitler, pürinler, pirimidinler ve başka bileşikler de fermente edebilir. Çeşitli fermantasyon tipleri ürettikleri ürünlere göre adlandırılırlar.

 

Fermantasyon terimi biyokimyada oksijen yokluğunda enerji üreten reaksyonlar için kullanılmasına karşın, gıda sanayisinde daha genel bir anlam taşır, mikroorganizmaların oksijen varlığında yaptığı parçalama reaksiyonlarını da kapsar (sirke fermantasyonu gibi). Biyoteknolojide bu terim daha da genel kullanılır ve büyük tanklarda büyütülen mikroorganizmalara yaptırılan her türlü üretime (proteinler dahil) fermantasyon denir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Paylaş

  • Benzer Konular

    • Fermantasyon Nasıl Yapılır?..

      Fermantasyon Nasıl Yapılır?   Günlük hayatımızda mayalanma olarak bildiğimiz, ancak bilimde fermantasyon adı verilen biyolojik süreç neredeyse insanlık kadar eskiden beri bilinen bir teknik. Sütten yoğurdun elde edilmesi, ekmek hamurunun mayalanması, turşu, üzümden sirke/alkol üretimi ve boza uzun yıllardır bilinen ve evlerde yapılan fermantasyon işlemleridir.   Biyolojik olarak fermantasyonu tanımlayacak olursak, oksijensiz ortamlarda yaşayabilen bakteri, maya ve küf mantarı gibi mikroorgan

      , Yer: Genel Kültür

    • Fermantasyon Nedir?

      Üzerinde yaşamış bulunduğumuz ekosistem içerisinde, milyonlarca farklı türde canlı türü bulunmaktadır. İnsanlar, hayvanlar ve bitkiler bu canlı türlerinin en temel basamaklarını oluştururken, gözle görülemeyen mikroskobik boyuttaki canlılar da, ekosistemin en önemli parçalarından birisini oluşturmaktadır. Bu mikroskobik boyuttaki canlıların, doğada aldıkları görev onları oldukça önemli bir konuma sürüklemektedir. Fermantasyon adı verilen olay da, bu canlıların üstlendikleri görevler arasınd

      , Yer: Ansiklopedi

    • Fermantasyon Teknikeri

      Tanımı   Fermantasyon teknikeri, çeşitli tarımsal ürünlerden mayalandırma yoluyla, sirke, alkollü içki, turşu, boza gibi gıda maddelerinin elde edilmesi için çalışan kişidir.   Görevleri   Mayalandırılacak tahıl veya meyvaların kalitesini kontrol eder, - Meyve veya tahılın filizlendirilmesi, karıştırılması, preslenmesi ve mayalandırılması işlemlerinde gıda mühendisine yardım eder, - Elde edilen ürünün asit derecesini ve kalitesini kontrol eder, - Tüketime hazır hale gelen ürünün pazarlanma

      , Yer: Meslek Dalları ve Kariyer Edinme

    • Fermantasyon

      Bu programın amacı, tarımsal ürünlerden mayalandırma yoluyla, sirke, alkollü içki, malt gibi gıda maddelerinin elde edilmesi işlemlerinde çalışacak ara insangücünü yetiştirmektir. Bu bölümü bitirenler fermantasyon teknikeri ünvanı ile gıda mühendislerine yardımcı olarak çalışırlar.   Programın Amacı: Fermantasyon programının amacı, tarımsal ürünlerden mayalandırma yoluyla sirke, alkollü içki, malt gibi gıda maddelerinin elde edilmesi işlemlerinde çalışacak ara insangücünü yetiştirmektir.  

      , Yer: Meslek Dalları ve Kariyer Edinme

×
×
  • Yeni Oluştur...