Jump to content

Bingöl Halk Oyunları, Müziği, Giyim Kuşamı


İη¢ιѕєℓ
 Paylaş

Önerilen Mesajlar

Bingöl halk müziği Türkçe ve yerel dillerle (kırmanci, zaza dilleri) söylenen türkülerden oluşmaktadır. Ağıtlar da halk müziğinde büyük yer tutar. En ünlüleri yerel dille yazılmış, Türkçe’ye çevrilmiş “Çıkrıkçı Kızın türküsü ve “Çıkrıkçı Kızın Ölüm Türküsü”dür.

 

 

Bingöl oyunlarının ortak özelliği türkülü oluşudur. En önemli oyun halaydır. Halk oyunları davul-zurna eşliğinde genellikle erkekler tararından oynanır. En ünlü oyunlar “el çırpma, gelin götürme, Bingöl halayı, meyremo, horani, çaça “dır.

 

 

Giyim-kuşam: Köylerde kadın giyiminde şalvar başta gelir. Üstte gömlek ve yelek vardır. Çiçek motifleri ve ovalarla süslü tülbent, yazmalar Bingöllu kadın giyimini tamamlar. Yörenin birçok köyünde ayrıca fes giyilir. Fesin kenarlarına altından veya başka madenden paralar dizilir. Erkekler de şalvar giyerler. Kara kumaştan yapılan şalvarın üstüne desenli kuşak bağlarlar. Üzerlerine parlak kırmızı kumaştan gömlek giyerek başlarına yün ya da yapağıdan yapılma papak takarlar. Erkek ve kadınlar ayaklarına renk renk desenli yün çoraplar giyerler.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...