Jump to content

Meğer Mavi Kapak Kampanyasında Kullanılmışız...


Beray
 Paylaş

Önerilen Mesajlar

Meğer Mavi Kapak Kampanyasında KULLANILMIŞIZ!!!

Teşekkürler Avukat Erdem Akyüz

Doğa ve insanlara çok zararlı olan pet şişeler toplanmıyor da, neden kapakları toplanıyordu.

Bu mavi kapaklar çok mu kıymetli idi.

Hayır.

Pet şişe üreticileri, ürettikleri bu zararlı maddeyi toplamak ve dönüştürmekle yükümlü idiler.

Ama bunları toplamak, biriktirmek ve dönüştürmek hem masraflı hem de zordu.

Bu kadar zahmete girmektense, bürokrat ve politikacılarla kol kola girdiler ve bir çare buldular.

Pet şişe kapağını toplayan, aynı miktar şişeyi toplamış sayılacaktı. Öyle ya, ellerinde kapak olduğuna göre, elbette şişesi de vardı !.

Peki bu kapaklar kime toplatılacaktı.

Burada ikinci bir oyun devreye girdi. 500 kilo kapak getirilmesi halinde, özürlülere bir adet tekerlekli iskemle verilecekti.

Böylece hayırsever halkımız, kandırılarak çöpçü gibi kullanıldı.

Tekerlekli iskemlede payımız olsun diye düşünen insanlar; ceplerine, çantalarına, ev ve iş yerlerine doldurdukları mavi kapakları, daha büyük toplama ünitelerine attılar. Kapaklar buradan üreticiye gitti. Üretici bu kapakları “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na” göstererek, aynı miktar pet şişe topladığını beyan etti. Hem cezadan kurtuldu, hem de teşekkür aldı.

Oysa tek bir şişe bile toplanmamıştı.

Denizler, göller, akarsular, yollar, parklar, bahçeler pet şişeler ile dolmuştu ama ağızlarında tek bir kapak yoktu.

Üretici, fabrikatör-akıllı iş adamı, çakma piyasadan aldığı en ucuz ve sağlık için zararlı birkaç tekerlekli iskemleyi, basın huzurunda vererek bir övgü de buradan aldı.

Bu yazımız ardından çok yorum aldık: Pek çok kişi, kullanıldıkları için üzgündü. Üstelik bu kullanılmaya özürlüler de alet edildikleri için iki defa üzgündüler. Bu şekilde bir kullanılmaya araç olarak kullanılan bürokrat ve siyasiler hakkında hiçbir işlem yapılmadığı için bir kez daha üzgündüler. Kimbilir, nerede ve kaç defa daha kullanıldıklarını, aldatıldıklarını düşündükleri için de kızgındılar.

Ama bir kesim daha vardı ki, yazılanları ciddiye almıyor, inanmıyor ve eski görüşlerinde direniyorlardı. Bu kişiler ya çok “iyi niyetli” ya da “niyetsiz”diler.

İşte bu yazı onlar için yazıldı;

Eski yönetmelik yürürlükten kaldırılarak, 24.8.2011 gün 28035 sayılı Resmi Gazete’de bir yönetmelik yayınlandı.

Adı “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği” idi.

Yeni yönetmeliğin 4. maddesinde “nelerin ambalaj ve nelerin ambalaj atığı” olduğunun “Ek.1 sayılı cetvelde” gösterileceği yazılı idi.

“Ambalaj Tanımına İlişkin Örnekler” başlıklı Ek:1 sayılı cetvelin, 1. maddesinde “Ambalaj ve atık olarak kabul edilen maddeler” sayılmıştı.

Bunların arasında aynen şu madde vardı : “Su, maden suyu, meyve suyu, şampuan, deterjan ve benzeri ambalajların kapakları”

Yani yalnızca “kapak” ibaresi vardı, kapağın ucunda olduğu şişelerin ismi geçmiyordu, yönetmelikten çıkarılmıştı.

ve “kapak toplamak” yeterli idi.

Halkı kandırmak ve dümenini yürütmek bu kadar kolaydı.

İşte böyle yönetiliyor, böyle kandırılıyorduk.

Bu yazımız da hala ayılmayanlara “kapak olsun!”

 

Avukat Erdem Akyüz

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bu haberi bir kaç gün önce okudum ama iyi de bu kampanyayı Ege üniversitesi diş hekimliği fakültesi başlatıyor omirilik felçlileri derneği devam ettirdi.Bu iki kurumun ne çıkarı olacak toplanan kapaklarla.Hadi geri dönüşümü yapan firma hile için yaptı.Ayrıca bu kampanya sadece biz de değil Arjantinde,Çinde ve başka ülkelerde de yapılmış sanki birileri inek altında buzağı arıyor.Zaten ülkemizde geri dönüşüm yaygın bir sistem değil belediyeler ellerinden geleni yapsa bile halkımız bilinçlenmiyor 3-4 sene önce belediye ücretsiz poşetler dağıttı geri dönüşüm için pazartesi günleri gelip alıyorlardı 32 haneli sitemizde 8,9 daire düzenli topluyorduk sonra evden değil kapı önüne bırakın dedi o zaman hurdacılar işlerine yarayanı alıp geri kalanını dağınık bırakınca site önünde toplayanlarda toplamaz oldu şu an 32 haneli sitede geri dönüşümü inatla toplayıp mahallede ki evime uzak olan geri dönüşüm kumbarasına atan tek ben kaldım bunu uzun uzun niyemi anlattım kendimi övmek için değil toplum olarak ne kadar vurdum duymaz olduğumuzu kapaklarla hile yapılmışmış o zaman bu yazıyı yazan bey bir sosyal sorumluluk başlatsın ve insanlara bu geri dönüşüm olayını özellikle pillerin geri dönüşüme gitmezse neler olacağını anlatacağı bir kampanya başlatsın Türkiye de .

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bende şişeleri değilde kapakları topladığımız için bir yerde yanlışlık yaptığımızı düşünüyordum ama demekki doğru düşünüyormuşum. Birde ben hiçbiryerde o topladığımız kapakların karşılığı olan tekerlekli sandalyeleri verdiklerini görmedim. Siz gördünüzmü?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Valla hiç toplamış biri değilim...bişeyler tv ekranlarında çok tekrarlanıyosa mutlaka üçkağıt bir amaca hizmet ettiğini düşünürüm...yinede yazık tabi hatta vicdansızlık engelli insanlarımızı kullanmaları ama ne diyceksin...

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...