Renan Oluşturma zamanı: Ekim 23, 2014 Paylaş Oluşturma zamanı: Ekim 23, 2014 Kahramanmaraş yöresinin vazgeçilmez kışlık yiyecekleri arasında yer alır. Özellikle çerez olarak tüketilen tarhananın, çorbası da yapılır. Maraş Tarhanası Ülkemizde bilinen diğer tarhanalardan şekli yapımı ve tadı bakımından Ülkemizde tekdir Maraş Tarhanası kışlık zahire olarak yılda bir defa yapılır. Büyük mahşere kazanlarında pişirilir. Temizlenen dövmeler pişirme esnasında kuvvetli bir kişi tarafından ağaçtan yapılma "tarhana küreği" ile sürekli karıştırılır. Pişirilen aş, bezler üzerine çekilerek soğutur. Büyük leğenlerde katıkla yoğrulur. Katıkla iyice yoğrulan tarhana aşı, çukurluk bir yerdeki bez üzerine taşınır. Üzeri iyice kapatılır. Bir gün dinlendirilir. Komşu ve akraba kadınları toplanarak sabah erkenden dam başındaki çiğlerin üzerine el maharetleriyle sererler. Serildiği günün akşamı "firik" haline gelir. Bir gün sonra da tamamen kuruyarak tarhana haline gelir. Tarhana kuruduktan sonra sökülmesi kolay olsun diye sabah namazı vakti çiğlerden sökülür. Ve özel olarak yapılan tarhana bidonlarına konur. Tarhana firiği; ceviz, badem içi veya Antep fıstığı ile birlikte çerez olarak yenilir. Komşulara, akrabalara, misafirlere firik ikram edilmesi bir gelenektir. Yöre insanının damak tadı olan tarhana; çorba, çerez, firik ve cips olarak tüketilir. Tarhananın konuk ağırlamada önemli bir yeri vardır. Özellikle antepfıstığı ve cevizle yenmesi ayrı bir lezzet ve tat verir. Tarhana Çorbası: Malzemesi; Tarhana, nane, kırmızıbiber, yağ, Yarım kilo kuru tarhana Yapılışı;Akşamdan ıslatılır. Tencerede özleşinceye kadar pişirilir. (Yarın saat kadar.) İyice özleşmesi için ayran çırpacağı ile de çırpılır. İsteyen çal gam da doğrayarak içerisine koyar. Pişen çorbanın üzerine yağda yakılmış nane ve kırmızıbiber dökülür. Dövülmüş sarımsak da üzerine ilave edilir. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
AŞKK Yanıtlama zamanı: Ekim 23, 2014 Paylaş Yanıtlama zamanı: Ekim 23, 2014 Evet ya bizim oralarda baskadır tarhana demi canım,Bizimkide oralıya,o anlatmıştı bana böyle oldugunu da hic yemedim ama cokda merak ediyorum cerez gibi nasıl yeniyor,tadı nasıl falan diye Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Renan Yanıtlama zamanı: Ekim 23, 2014 Yazar Paylaş Yanıtlama zamanı: Ekim 23, 2014 Evet canım firiği güzel olur. Biz batıda yetiştiğimiz için ege tarhana çorbasına alışkınız. Maraş tarhanasının çorbasıyla aram pek hoş değil benim. Ama firiğini severim... Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
AŞKK Yanıtlama zamanı: Ekim 23, 2014 Paylaş Yanıtlama zamanı: Ekim 23, 2014 Artık bende ilerde denerim ikisinide onlarda,izmirde arasan bulamazsın,burda hiç olmaz,ama denicem ilk firsatta Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Renan Yanıtlama zamanı: Ekim 23, 2014 Yazar Paylaş Yanıtlama zamanı: Ekim 23, 2014 Dene tabi lezzetli aslında. Ama biz ege tarhanasına alışkın olunca pek çekici gelmiyor. Çorbasını sevmesen de çerez olarak yemeyi seversin... Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Önerilen Mesajlar
Sohbete katıl
Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.