Jump to content

Beslenmemizde Bulunması Gereken Bulgur...


Renan

Önerilen Mesajlar

Bulgur buğdaydan elde edilmiş tahıl grubundan olan ve beslenme piramidinin en alt kısmında yer alan gıdalar içinde bulunan ve karbonhidrat değeri yüksek bir besindir.

 

Bulgurun elde edildiği buğdayda öz, kepek ve endosperm adı verilen üç kısımdan oluşur. Öz ve kepek bölümünde besin öğelerinden çoğu yer alır.

 

Endosperm bölümünde ise, nişasta ve protein içeriği bulunmakta ve bu alan enerji sağlayan bölümüdür.

 

Öz ve kepek bölümünde bulunan krom, magnezyum, çinko, diyet posası, fitatlar, fenoller, selenyum ile B12 dışında olan tüm B vitaminlerini bulunmaktadır.

 

Bulgurun yapısı içinde kanda yağ oranlarını düşüren lif oranı oldukça fazla miktarda bulunmaktadır.

 

Besin değeri açısından karbonhidrat değeri yönünden zengin, protein değeri açısından ise düşük değerdedir.

 

İçeriğinde olan B1 vitaminleri sindirim sistemi ve sinir sisteminde etkili olur.

 

Folik asit yönünden zengin olan bulgur, çocuklarda ve gebe kadınlarda beslenme açısından oldukça önemlidir.

 

Doymamış yağ oranı açısından zengin, toplam yağ oranı açısından düşük olduğu için, sağlıklı beslenme düzeninde bulunması gereken bir yiyecektir.

 

Bulgur içeriğinde kolesterol içermez.

 

Hububatların içinde olan fitik asit, bulgurun içeriğinde bulunmaz.

 

İçeriğinde yüksek mineral ve selüloz olduğundan besin emilimini hızlandırır, kabızlığı önler ve bağırsak kanserinin gelişime engel olur.

 

Diğer bakliyat ürünleriyle kıyaslandığında, daha besleyici durumdadır.

 

Radyasyonu emmesi nedeniyle, genellikle ülkeler nükleer savaş olasılığına karşı bulgur stoku tutar.

 

Pişme esnasında tanenin rüşeymin kısmında olan besin maddeleri taneye nüfuz ettiğinden, besin değeri daha yüksek olur.

 

Pişme ve kurutma etkisi nedeniyle küfe karşı dayanıklı bir üründür. Diğer bakliyat ürünlerine göre daha uzun raf ömrüne sahip, daha dayanıklıdır.

 

İki yemek kaşığı pişmiş bulgurun besin değeri, bir dilim ekmeğe eşdeğerdir.

 

Bulgur pirinçle kıyaslanırsa dört kat kalsiyum ve dört kat demir içeriğine, iki kat fazla protein içeriğine sahip bir besindir.

 

İçeriğinde bulunan demir oranı ıspanaktan bile daha çoktur.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Arşivlendi

Bu konu artık arşivlenmiştir ve başka yanıtlara kapatılmıştır.

×
×
  • Yeni Oluştur...