Jump to content

Beyaz Çay ve Faydaları...


Renan

Önerilen Mesajlar

Beyaz çay Camellia Sinensis bitkisinin tomurcuklarından yapılan çok özel bir çaydır.Demi açık sarı renklidir ve yeşil çaya göre çimensi aromanın dışında hafif tatlı ve fındıksı aromalıdır.Bunun yanında ferahlatıcı özelliğe de sahiptir.

 

Tarihçesi;M.S 600'lü yıllara dayanır.O dönemde Çin'de tahtta olan Song Hanedanı İmparator Hui Zeng beyaz çayın üretimini desteklemiş ve beyaz çay yüzyıllar boyu Çin'de saklı tutulmuştur.

Üretim yöntemlerinin en uygunu tomurcukların açılmadan hemen önce toplanarak pan-fring yöntemiyle oksidasyon enzimlerinin aktive olmaması sağlanır.Şoklanan tomurcuğun uygun şartlarda kurutulması ile beyaz çay üretilir.Böylece taze çayın yapısında bulunan yüksek konsantrasyonlu kateşinler beyaz çayda muhafaza edilmiş olur.Günümüz yöntemlerinde beyaz çay şoklanmamaktadır.Üretimler;soldurma,elle seçim ve fırında kurutma esasına dayanır.

 

Siyah ve yeşil çaya oranla çok yüksek derecede antioksidan içerir. Antioksidanlar, vücudumuzu serbest radikallerin saldırılarından koruyan bileşenlerdir.Bu serbest radikaller DNA yapısına zarar vererek yaşlanmayı hızlandırır.Antioksidanlar bu radikalleri bloke edip etkisiz hale getirirler.

 

Dünya'da yapılmış bir çok araştırmaya göre beyaz çayın sağlığımıza ve vücumuza yararları şöyle sıralanabilir:

 

_Kolon,prostat ve mide kanseri gibi birçok kanser çeşidine karşı etkili bir koruyuculuğa sahiptir.Antioksidanların bir çeşidi olan flavanaoidler kanserli hücrelerin büyümesini ve yenilerinin oluşmasını engeller.

_Kanı sulandırarak atar damar fonksiyonlarını düzenler.

_Bir diğer antioksidan çeşidi olan kateşinlerin HDL(iyi kolesterol)'yi yükseltip,LDL(kötü kolesterol)'yi düşürdüğü dolayısıyla kan kolesterol seviyesini düşürdüğü tespit edilmiştir.Buna bağlı olarak damar sertleşmesi ve tıkanıklıklarınında önüne geçmiştir.

_Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde anti-viral ve anti-bakteriyel etkiler sağlar(gripten korur,HIV'in belirtilerini hafifletebilir).

_Kan basıncı ve kolesterolü düşürerek dolaşıma yardımcı olduğu için kalbi korur.Yapılan araştırmaya göre beyaz çay tüketenlerin tüketmeyenlere oranla kalp krizinden ölümlerinin %50 oranında daha az olduğu tespit edilmiştir.

_Romatizma ve osteoporoz hastaları için oldukça faydalı olup kemik metabolizmasını güçlendirici etkiye sahiptir.

_Stres ve kötü beslenmeden kaynaklanan serbest radikaller cilt sorunlarına yol açtığı için yine içeriğindeki antioksidanlar sayesinde daha sağlıklı bir cilde kavuşmamızı sağlar.

_Kan şekerini düzenleyerek diabetin etkilerini azaltır.

_Çalışmalar,beyaz çayın metabolizmayı hızlandırdığını göstermektedir.Bu da zayıflama programlarına alınan bireylerin gözden kaçırmaması gereken bir ayrıntıdır.

 

PACE Üniversitesi'nde yürütülen çalışmalara göre;

 

1)Beyaz çayın yeşil çaya göre anti-viral ve anti-bakteriyel etkisi oldukça fazladır.

2)Beyaz çay ekstresi ilavesi yapılan diş macunlarının anti-viral ve anti-bakteriyel etkileri artırılmıştır.

3)Beyaz çay ekstresi penicllium ekrysegenum ve saccharomyus cerevisrae üzerinde anti-fungal etki göstermiştir

4)Beyaz çay ekstresi bakteri,virüs ve mantar gibi patojen mikroorganizmaların inaktive edilmesinde kullanılabilir.

 

Ne dersiniz?Yeşil çayın siyah çayın egemenliğini sona erdirmeye çalıştığı ülkemizde, beyaz çayın ne kadar şansı var sizce? Bana kalırsa;beyaz çayın sağlığımıza olan getirilerini göz önüne aldığımızda ülkemiz insanının siyah çay kültüründen ve alışkanlığından vazgeçmesinden daha sağlıklı ne olabilir ki?

 

Çay tiryakilerince, Türkiye'de olduğu gibi dünya'da da siyah çay ve yeşil çay tanınır, oolong çayının ise görülmese de bir duyulmuşluğu vardır. Beyaz çay ise pek değil neredeyse hiç bilinmeyeni. İlk duyanlarda önce bir inanmamazlık sonra bir hayret uyanmaktadır. Siyah, yeşil, oolong ve beyaz çay çeşitleri arasında en esrarengizi en bilinmeyeni beyaz çay desek yeridir. Bu arada beyaz çayın dem renginin de diğerlerinden farklı olduğunu söylemeye gerek yok tabi...

 

Beyaz çayı bilen ve hala kullanmakta olan tüketicilerinde hala bir teredüt var, beyaz çay içecekmiyim, yüzümemi süreceğim, yoksa tedavi içinmi kullanacağım?

 

Doğrusu üç soruya da evet cevabı vermek mümkün. Bu arada kozmetikçileri beyaz çay kullandıkları losyon ve banyo ürünleri 2002 yılından bu yana satış raflarında yerini almaya başladı.

 

Beyaz çay geleneksel olarak Çin'in Fujian bölgesinde yetiştirimektedir. Çin'in diğer bölgelerinde rastlanmıyor. çok ender olarak Hindistan'ın bazı bölgelerinde ve Seylanda üretimi var. 1100 yılında İmparator Hui Tsung zamanından beri biliniyor ve sadece imparator ve yakınları için özel olarak üretiliyordu. İmparator için beyaz çay içme keyfi Moğolların sarayını işgal ederken bile bozulmayacak kadar önemliydi.

 

Şu anda dünyada 600-800 ton civarında beyaz çay üretimi yapılmaktadır. 2 yıl içinde yalnızca Fujian bölgesinde bu üretim 3.000 tona çıkacaktır

 

Nasıl Toplanır?

 

Beyaz çayda diğer çaylar gibi aynı çay ocağından toplanır.

 

Yapraklar açmadan, tamamen tomurcuk iken toplanır. Tomurcuklar tüylü, sanki beyaz saçı andırır bir görünüştedir. Bazıları gümüşi bazıları ise altuni renktedir. Gümüş ve altın iğnelere benzerler. Çok dikkatli ve tabiki elle hasat edilirler. Bir çay toplayıcısı günde 3000 tomurcuk toplayabilmektedir. Buda yaklaşık 1 kilogram civarındadır. Bu arada fiyatı hemen hemen altın gibidir, yılda en fazla bir kaç gün toplanabileceği de bir yana. Tabi bu top seviyede yapılacak beyaz çaylar içindir.

 

Her ne kadar her sürgünde bu tomurcukların toplanması mümkünse de en değerli olanı; ilk sürgünün ilk günlerinde toplananıdır. Yağmurlu havalarda ve sabah çisesinde toplanmamalıdır. Hindistanda haftanın her günü olmak üzere Mart ayından Kasım ayına kadar tomurcuk toplanmaktadır.

 

Ancak, beyaz çay yalnız tomurcuklardan olur diye bir şartta yoktur.

 

Beyaz çay, tomurcuk ve bir yapraktanda olur. Hatta iki yaprak ve bir tomurcukran -ikibuçuk yaprak- yapraktanda olur. Tabi bu çayın toplandığı sürgüne ve ülkesine göre değişebilir.

 

Nasıl Üretilir?

 

Beyaz çay yeşil çaya benzer, üretim aşamasında çok az işlem görür ve hiç fermente olmaz.Beyaz çay üretiminde sadece iki aşama vardır, soldurma ve kurutma.Çaylar iç mekanda serilir sadece ortamdaki doymuş havayı uzaklaştırma süretiyle ortam sıcaklığında hava ile soldurma ve ve kurutma işlemi yapılır. Bu soldurma ile birlikte kurutma işlemi bir kaç günü alacak şekilde olması en idealidir. Kurutma işleminin hızlandırılması istendiğinde, sıcaklığın 70 C'yi aşmaması önerilir, düşük sıcaklıklar daha iyi sonuçlar vermektedir. 45-50 C yoğun kurutma için tavsiye edilir. Kuruçaydaki nem oranının %5'ler seviyesinden daha düşük oranlara düşürülmemesi tavsiye edilir.

 

Beyaz çay eğer çok sıcak ortamda soldurulursa kırmızımsı, çok soğuk ortamda soldurulusa siyahımsı renk alır.

 

Sitimle şok soldurma ve bazende güneşte kurutmada uygulanmaktadır.

 

Nasıl Demlenir Nasıl İçilir ?

 

Genelde beyaz çay oldukça hafiftir onun için demliğe veya bardağa yeteri kadar çay eklediğinizden emin olmalısınız. Aynı çayı peş peşe olmak şartıyla üç kere demleyebilirsiniz. Ancak ilk demlemedeki 6 dakikalık süreye her bir yeni demleme için ilave 2-3 dakika eklemelisiniz.

 

Demde kullanılacak su (70-80 C) olmalıdır. Kesinlikle suyla birlikte kaynatılmaması gerekir. Diğer bir ifadeyle siyah çay için kullanılan sudan daha düşük sıcaklıkta olmalıdır. Bir başka ifadeyle kaynamış suyu 1-2 dakika dinlendirmek gerekir.

 

Beyaz çayı hafifi yemeklerden sonra tercih etmelisiniz. Baharatlı yemeklerden sonra içerseniz lezzetine varamazsınız. Yeşil çayların çoğunda otsu bir tat varken, beyaz çayda kavunu andıran hoş bir tad vardır. İdeal dem rengi solgun sarıdır.

 

Eger içeceğiniz beyaz çay tek içimlik poşetler (sallama) halinde hazırlanmış ise, sadece 30-60sn arasında sıcak suda bekletilmelidir. Daha fazla bekletilmemelidir.

 

Beyaz Çay ve Sağlık

 

Eğer çayı sağlık için içiyorsanız, beyaz çayla ilgilenmelisiniz. Beyaz çay diğer çay çeşitlerine göre daha fazla etkin madde içerir. Bu ise yalnızca tomurcuklardan üretilmesinden kaynaklanmaktadır. Ancak çay çeşitlerine göre beyaz çayda daha az kafein vardır. Siyah çayda bir fincanda bu 40mg, yeşil çayda 20mg iken beyaz çayda 15mg'dır. Bazı çalışmalar beyaz çayın kanser mücadelesinda yeşil çaydan daha fazla antioksidan ihtiva ettiğini ortaya koymaktadır. Bu oranın 3 misli olduğu tespit edilmiştir

 

Oregon State Universitesi Ulusal Kanser Enstitüsü araştırmacılarına göreçay kanserle mücadelede en kuvvetli potensiyele sahiptir. Araştırmacılar 29 Mart 2000'de American Chemical Society'nin ulusal bir toplantısında ilk araştırmalarını ortaya koydular.

Araştırmacılar, üretim aşaması çayın kanserle mücadelesinde bir rol oynadığını düşünüyorlar. Burada anahtar rolü polifenoller üstleniyor. Roderick H. Dashwood polifenollerin çoğunun yeşil çay, siyah çay ve oolong çay üretiminde oksidize veya yok olduğunu belirtirken özetle:

 

"Teorimiz, beyaz çayın yeşil çaydan daha yüksek polifenole sahip olduğunu ve bu yüzden daha yararlı", olduğunu ileri sürmektedir.Kimyasal analiz sonuçlarını teyit etmektedir. Beyaz çay yeşil çay gibi aynı polifenolleri ihtiva etmektedir, fakat fark oran olarak daha yüksek olmasındadır. Bu da beyaz çayın kanserle mücadeleki potensiyel gücünü artırmaktadır. Beyaz çay aslında insanları kansere karşı koruyucu bir görevde üstlenmektedir", demektedir.

 

American Society for Microbiology 104. toplantısında beyaz çay'ın bir çok hastalığa şifa verdiği konusunu artık bir kocakarı masalı değil gerçek olduğunun ispatlandığını açıklanarak: Anti fungal etkisi olan Penicillium chrysogenum ve Saccharomyces cerevisiae ihtiva ettiği, Bakteri ve virüsleride inaktivite hale getirdiği, Aim, Aquafresh, Colgate, Crest ve Orajel gibi diş macunlarında antiviral ve antibakteriyal etkisinden dolayı beyaz çay ekstraktı kullanıldığı belirtilmiştir

 

Diğer Çaylarla Farkı

 

Eğer okların yönünde özelliğin çoğaldığını varsayarsak,

Kafein oranı: Beyaz Çay ----> Yesil Çay ----> Siyah Çay

Antioksidan oranı: Beyaz Çay <---- Yesil Çay <---- Siyah Çay

 

Beyaz çay, bütün çay çeşitleri içerisinde kafein oranı en dusuk, antioksidant (hastalıklara karsı savasan enzimler ve bileşikler) oranı ise en yuksek olanıdır. Ayrıca yine bütün bu çay çeşitleri içerisinde en az kimyasal ve mekanik sürece maruz kalmış olan çay çeşidi

 

Türkiye'de Beyaz çay

 

Türkiye'de beyaz çay üretim denemelerine 2005 yılında başlanmıştır.

 

İlk Beyaz Çay 1 Mayıs 2005 tarihinde Çay Araştırma Enstitüsünde üretilmiş olup; Türk çaycısına "Çayın alternatifi ancak Çaydır" gerçeği doğrultusunda yeni bir yüksek gelir kaynağının kapısı açılmasını, Türk tüketicisine çaydaki sağlığın sırrını erdirecek olan kanserin bilinen doğal ilacı olan antioksidanaları içersinde en yüksek derecede ihtiva eden böyle bir ürünü: Çay İşletmeleri Genel Müdürü Ekrem Yüce ve Enstitü Araştırma Ekibi sağlamıştır.

 

Üretimi yapılan beyaz çaylardaki ekstrakt değerleri %46-47 rarasında değişmekte olup, beyaz çay yalnızca tomurcuklardan üretilmiştir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Arşivlendi

Bu konu artık arşivlenmiştir ve başka yanıtlara kapatılmıştır.

×
×
  • Yeni Oluştur...