Jump to content

Boza Neye İyi Gelir?..


Renan

Önerilen Mesajlar

Boza Neye İyi Gelir?

 

İçeriğinde olan aktif mayaların etkisiyle emzirme döneminde olan kadınların anne sütünü arttırıcı etki yapar.

 

Vücutta nitrozamin gibi kanserojen olan maddelerin oluşumunu engeller.

 

Boza içeriğinde olan aktif mayalar ile faydalı bakterilerin etkisiyle probiyotik etkisi vardır.

 

Vücudun gribal enfeksiyonlara karşı direnç kazanmasını sağlayan bir içecektir. İçeriğinde olan yararlı bakteriler sebebiyle vücudun direnç kazanmasına yardımcı olmaktadır.

 

İçeriğinde olan protein ve B vitamini ile enerji ihtiyacı duyan kişilerde, gebelerde ve sporcularda tavsiye edilen bir içecektir.

 

Boza mayalanırken meydana gelen laktik asitin etkisiyle bağırsak florasını düzenleyici etkisi vardır.

 

Mide bezlerinin faaliyeti olumlu etkileyen faydası bulunmaktadır

 

B kompleks vitaminlerinin etkisi nedeniyle beslenmede çok faydalıdır

 

Sinirleri dinlendirici ve zihin açıcı bir etkiye sahiptir.

 

Protein ve karbonhidrat içeriği ve diğer besin öğeleri sayesinde sıvı ekmek olarak adlandırılan bir içecektir.

 

Boza Nasıl Bir Içecektir?

 

Boza herkes için oldukça sağlıklı bir içecektir. Yeteri kadar tüketilirse, vücut sağlığına olumlu etkilerini görebilirsiniz. Bozanın mayalanma sırasında oluşan laktik asit içeriği ve içinde bulunan aktif mayalar sayesinde probiyotik etkisi bulunmaktadır.

 

İçerinde olan protein, karbonhidrat ve B vitamininin sayesinde enerji ihtiyacı olanların, hamilelerin ve sporcuların içmesi gereken bir içecektir. İçinde bulunan besleyici öğeleri demir, kalsiyum, sodyum, niasin, fosfor, tiamin ve riboflavin oldukça değerlidir.

 

Mayalı bir içecek olması sebebiyle, laktik asit oluşturmasıyla mideyi koruyucu etkiye sebep olur, sindirimi kolaylaştırır, gaz oluşmasını önler, kabızlığı giderir ve mide yanmasına karşı faydalı olur.

 

Darı irmiğinden, şeker ve sudan üretilen boza, tarihte bilinen en eski Türk içeceğinden birisidir. Kış döneminde daha fazla tüketilmekte olsa da, üzerinde yapılan yeniliklerle boza dört mevsim içilebilir bir hale getirilmiştir.

 

Eylül ve Mayıs aylarının arasında yoğun bir boza tüketimi vardır. +4 derecede saklandığında, yıl boyunca içilebilir. İçilecek kıvamını uygun saklandığında, yaklaşık olarak 15 gün süreyle muhafaza eder.

 

Boza bozulma özelliği olmamasına rağmen, herhangi bir katkı maddesi içermediği için giderek ekşimeye başlar ve duyusal özelliklerini yavaş yavaş yitirir.

 

Bu yüzden taze olarak tüketilmesi tavsiye edilir. Ekşi içmeyi seven kişiler daha sıcak ortamda bir kaç gün bekletip içebilir. Üstünde kabarcıklar oluşmuş olan bozanın ekşidiği söylenebilir. Cam şişede saklanmış olan ürünler tercih edilmelidir.

 

Üretildiği tahılın türüne göre farklı çeşitleri olan boza, çavdar, mısır, buğday, karamuk, pirinç, kenevir unu, kara buğday gibi tahıl ürünlerinden elde edilebilir. Boza soğuk şekilde, üstüne tarçın ve leblebi koyularak tüketilebilir. Kış aylarında tüketildiğinde öksürüğün kesilmesine ve bademciklerdeki iltihabın azalmasına etkili olur.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Arşivlendi

Bu konu artık arşivlenmiştir ve başka yanıtlara kapatılmıştır.

×
×
  • Yeni Oluştur...