Jump to content

Dünyanın En Etkileyici Cami Kubbeleri!


Melâl

Önerilen Mesajlar

[h=6]Sanat tarihi yönünden büyük önem taşıyan işlemeler görenleri büyülüyor.[/h]

İnsan elinin yarattığı en görkemli mimari yapılardan olan camiler, göz alıcı süslemelerle işlenmiş kubbeleriyle dikkat çekiyor.

 

Tarih boyunca, çok tanrılı inanışlardan günümüze kadar insanlar ibadethanelerini en güzel şekilde vurgulamaya özen göstermiş. İnanış onuruna inşa edilen bu yapılar, kubbelerindeki tavan süslemeleri, freskler, vitraylar ve mozaiklerle birer mimari ve tarihi eser.

 

İşte Dünyanın en etkileyici cami kubbeleri...

 

53381.jpg

 

Şeyh Zayed Bin Sultan El Nahyan Camii, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Abu Dabi kentinde bulunuyor. 40 bin 960 kişilik kapasitesiyle dünyanın en büyük 3. camiisi sıfatını taşıyan yapı için Türkiye'den İznik çinileri getirtilmiş.

 

53382.jpg

 

Yapımı 1913 yılında tamamlanan St. Petersburg camii, Avrupa'nın en büyük camiisi sayılıyordu. 2. Dünya Savaşı süresince depo olarak kullanılan cami, 1955 yılının sonunda tekrar ibadete açıldı.

 

53383.jpg

 

 

Osmanlı Padişahı I. Ahmed tarafından yaptırılan cami, yeşil-beyaz renkli İznik çinileriyle süslenmiş. Caminin yarım kubbeleri ve büyük kubbesinin mavi kalem işlemeleriyle süslü olması nedeniyle Avrupalılar bu yapıya "Mavi Cami" yani "Blue Mosque" adını vermiştir. 1934 yılında müze konumuna getirilmesiyle İstanbul'un ana camisi haline gelmiştir.

 

53386.jpg

 

Nusretiye Camisi, İstanbul'un Tophane semtinde bulunuyor. 1823'teki yangının ardından "Arabacılar kışlası Cami" yerine inşa ettirilen Nusretiye Camisi II. Mahmut tarafından yaptırıldı ve 1826 yılında ibadete açıldı.

 

53387.jpg

 

Ayasofya Cami, İstanbul'un tarihi zenginliklerinin en güzel örneğidir. Caminin adı "Kutsal Bilgelik" anlamına gelir ve Ortodoksluk mezhebinde Tanrı'nın 3 niteliğinden biri sayılır.

Bizans İmparatorluğu döneminde, Kral I. Justinyen tarafından MS 532-537 tarihleri arasında yaptırılan bir patrik katedralidir.

 

1453 yılında Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethinden sonra kliseden camiye çevrilmiştir.

 

Geçtiğimiz yıllarda Aya Sofya Camisinde yıllardır sıvayla gizlenmiş olan mozaikler gün yüzüne çıkarıldı. Üzerlerine sıvanan madde sayesinde doğal ve yapay tahribattan korunan mozaikler tüm dünyanın ilgi odağı oldu.

 

53388.jpg

 

İsfahan İmam Cami,İran'da bulunan etkileyici yapılardan biri. Yedi renkli çini mozaikleriyle bezeli yapıda, hat sanatından etkileyici örnekler de görülebilir. Yapımına 1598 yılında başlanan cami, 1611 yılında tamamlanmıştır.

 

Fars mimarisinin başyapıtlarından biri olan İmam Camisi, Nakş-ı cihan meydanıyla birlikte Unesco Dünya Mirası listesinde bulunuyor.

 

53389.jpg

 

Pakistan'ın Lahor kentinde bulunan Badshahi Camisi, 17.yy'da yapılmış ve 1986 yılına kadar dünyanın en büyük camisi olma özelliğini elinde tutmuştur. Ünlü şair Muhammed İkbal'in mezarı bu caminin içerisinde yer alır.

 

53390.jpg

 

1988 yılında açılan Sabancı Merkez Camisi Adana'nın Reşatbey semtinde bulunuyor. Genel görünüm olarak Sultan Ahmet Camii’ne, plan ve iç mekân olarak Selimiye Camii’ne benzeyen yapının yarısı halkın bağışlarıyla yarısı da Sabancı ailesi tarafından karşılanmıştır.

 

53391.jpg

 

Tarihte kurulmuş 16 büyük Türk devletinden biri olan Babürlüler döneminde Pakistan’ın doğusundaki Lahor’da inşa edilen Vezir Han Camii, dünyada eşi olmayan çini ve seramikleriyle görenleri büyülüyor.

 

53392.jpg

 

İran Nasr El-Mülk Camisi, dünyanın en etkileyici yapılarından biri. İran'ın Şiraz kentinde bulunan geleneksel cami, Mirza Hasan Ali Nasır el-Mülk'ün emri ile 1876'da inşa edilmeye başlamıştır. Cami İran çini ve vitray sanatının en önemli eserlerini barındırır.

 

 

53393.jpg

 

Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de bulunan Kuvvetü'l İslam Camisi, 1192'de Delhi Türk Sultanlığının hakanı Kutbettin Ayag'ın emriyle inşa edilmiş. Bu caminin yapılması için birçok jain ve hindu tapınağı yıkılmış ve bu yıkıntılardan elde edilen malzemelerle cami inşa edilmiştir.

 

53394.jpg

 

Ummayad yani Emmeviye Camisi, 705 yılında yapılmaya başlanmış ve özellikle ana giriş kapısıyla ünlü bir yapıdır.

 

Suriye'nin başkenti Şam'ın en görkemli yapısı olan Ummayad Camisi, insanları Müslümanlıkla pekiştirmek amacıyla inşa edilmiş.

 

53396.jpg

 

İspanya'daki Kurtuba (Cordoba) Camisi, Endülüs Emmevi Devleti zamanında inşa edilmiş. Caminin temeli 786 yılında I. Abdurrahman tarafından atılmıştır. İspanya'nın Cordoba şehrinde, Guadalquivir ırmağının yanında bulunan cami, dünyanın en büyük ve en eski camilerinden biri.Kurtuba Camii, 1236'da katedrale çevrilmiştir. 1523'te çeşitli ilaveler yapılmıştır, fakat bu arada orta kısımlardan 63 adet çok güzel sütun kaldırılmıştır. Bu harika eserdeki mimari özellik, kendisinden sonraki pek çok esere örnek olmuştur.

 

53397.jpg

 

Pakistan'ın Tatta şehrinde bulunan Şah Cihan Camisi, 93 adet kubbeye sahip olmasıyla ünlü.Bir kubbenin altında konuşan kişinin sesi caminin diğer taraflarından rahatlıkla duyulabiliyor. Taç Mahal'i yaptıran Şah Cihan'ın oğlu tarafından yaptırılan Cami, Taç Mahalle büyük benzerlikler taşır.

 

53398.jpg

 

Yeni Cami’nin yapımına Sultan III.Murat zamanında 1597 yılında başlanmış ancak, IV.Mehmet’in annesi Hatice Turhan Sultan’ın çabalarıyla 1663 yılında tamamlanıp ibadete açılabilmiştir. Yeni Caminin özelliklerinden biri kubbesinin piramitleri andıran bir şekilde yükselmesidir.

 

Diğer Osmanlı Dönemi mimari eserleri gibi İznik Çinileri yapının süslemelerinde belirgin şekilde kullanılmış.

 

 

53401.jpg

 

İstanbul’da bulunan Küçük Mecidiye Camisi, Sultan Abdülmecit zamanında 1848 yılında yaptırılmıştır.

 

Cami girişinde, avlu kapısının üzerinde hatla yazılmış bir dörtlük bulunmaktadır. Dörtlükte şunlar yazılıdır:

Sahib-i Zaman-ı Saltanat Hakan-ı Ahd-i ma’dalet

Yaptı saray nezdinde bir Cami-i Vala zehi

Bünyanı'nı tahsin edüp ziver didi tarihini

Abdülmecid Han Cami-i Âli bina kıldı behî

1265 / 1848

 

53402.jpg

 

Tokyo Camisi ; 2000’de hizmete açılan Klasik Osmanlı Türk üslubundaki caminin yapımı, Türkiye Cumhuriyeti tarafından gerçekleştirilmiştir. Bir kültür merkezi olarak da işlev görmektedir.

 

53403.jpg

 

Vekil Camisi, 1773 yılında Zend’li Kerim Han tarafından yaptırılmıştır. Cami, iki büyük depremi atlattıktan sonra halen ayakta kalabilmiş sağlam bir yapı olarak dikkati çekiyor. İran’ın Şiraz kentinde bulunan cami, geleneksel dört eyvan yerine, çok güzel düzenlenmiş iki büyük avluya sahip.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...