Elzem Oluşturma zamanı: Şubat 28, 2015 Paylaş Oluşturma zamanı: Şubat 28, 2015 Altın kivi (gold kiwi) bizim bildiğimiz yeşil kividen farklı olarak içi sarı renkli, meyveleri iri, daha az tüylü ve çok lezzetli bir kivi türüdür. Yalnızca Yeni Zelanda'da yetişen altın kivi ne gibi özelliklere sahiptir? Yakından bakalım... 1977 yılında Çin'deki yabani Actinidia sinensis ailesine ait tohumlar Yeni Zellanda’ya getirilmiştir. Bundan elde edilen dişi ve erkek ebeveynler kullanılarak Yeni Zelanda botanik enstitüleri tarafından Actinidia deliciosa ile 2002 yılı içerisinde “Hort16A” adı verilen melez kivi elde dilmiş ve ardından ıslah çalışmaları sonucunda “ZESPRI™ GOLD Kiwifruit” ticari isimli kivi ortaya çıkmıştır. Sarı kivi, aroma ve tat olarak yeşil kividen daha üstündür, hastalıklara karşı dirençli ve depolama süresi yeşil kiviye oranla daha yüksektir. Altın kivinin en dikkat çeken özelliği ise meyve kabuğunun pürüzsüz olmasıdır. Böylece soyulmadan da yenilebilmektedir. Yeni Zelanda Tarım Bakanlığı, altın kivi fidan ve tohumlarının ülke dışına çıkarılmasını 2005 yılına kadar sınırlandırmıştı. Günümüzde de sarı kivinin fidanı Yeni Zelanda hükümeti tarafından satılmamakta ve sadece meyvesi satılmaktadır. Sadece meyvesiyle altın kivi üretmek oldukça zordur. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Önerilen Mesajlar
Sohbete katıl
Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.