Jump to content

Zeytinyağlı Lahana Sarması...


Renan

Önerilen Mesajlar

Zeytinyağlı Lahana Sarması

 

Malzemeler

 

1 orta boy lahana

 

3 su bardağı pirinç

 

1 su bardağı zeytinyağ

 

1 su bardağı su

 

1 demet maydanoz

 

4 soğan

 

3 domates

 

1 limon suyu

 

1 yemek kaşığı çam fıstığı

 

1 yemek kaşığı kuş üzümü

 

1 tatlı kaşığı şeker

 

1 tatlı kaşığı tuz

 

Karabiber, nane

 

Hazırlanışı:

 

Lahananın dış yaprakları kaynar tuzlu suda haşlanır.

 

İnce doğranmış soğan zeytinyağda hafif pembe kavrulur. Fıstık ilave edilir. Bir kaç kere karıştırılır.

 

Ayıklanıp yıkanmış pirinç ilave edilir.Pirinçler şeffaflaşana kadar kavrulur.

 

Domatesler soyulup blendırdan geçirilir. Kavrulmakta olan pirince ilave edilir. Bir su bardağı su ,şeker,tuz ve karabiber (arzu edilen başka baharatlarda eklenebilir.)Karıştırılıp kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir.

 

Kapağı kapalı onbeş dakika demlendirilir.Limon suyu, ince kıyılmış maydanoz, kuş üzümü ilave edilir. Karıştırılır.

 

Lahana yapraklarının sert damarlı kısımları bir bıçakla alınır. Hazırlanan içle arzuya göre uzun veya küçük sarılır. (Zeytinyağlıda uzun tercih edilir.)

 

Kalan lahana yaprakları bir tencerenin altına serilir.Sarmalar dizilir. Aralara limon dilimlenip konulur.Üstü lahana yapraklarıyla örtülür. Bir su bardağı su eklenip kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir.

 

Soğuduktan sonra servis tabağına alıp limon dilimleriyle ve maydanoz yapraklarıyla süslenir.

İleti bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Turpgiller familyasının bir üyesi olan lahana, sebze olarak tüketilen bitkilerin genel bir adıdır. Kırmızı, beyaz, karalahana gibi çok sayıda lahana türü bulunur. Türk mutfağında etli ve zeytinyağlı sarmalarla öne çıkan lahana aynı zamanda sulu sıcak yemeklerde (kapuska), salatalarda ve turşularda da kullanılır.

Zeytinyağlı lahana sarması için malzemeler:

 

  • 1 adet orta boy lahana
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 5 adet kuru soğan
  • 1/2 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı çam fıstığı
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü
  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım demet dereotu
  • Yarım demet taze nane
  • 1 tatlı k. tuz
  • 1 tatlı k. karabiber
  • 1 tatlı k. tarçın
  • 1 tatlı k. toz şeker

Nasıl yapılır?

 

  1. Kuş üzümlerini ve pirinci bol suda yıkayıp ayrı kaplarda 1 saat boyunca tuzlu ılık suda bekletin.
  2. Soğanları ince ince doğrayın.
  3. Yeşilliklerin yapraklarını ayırıp ince ince doğrayın.
  4. Tencereye zeytinyağını ilave edip, çam fıstıkları pembeleşinceye kadar kısık ateşte kavurun.
  5. Ardından soğanları ilave edip, hafiften renk değiştirmeye başlayana kadar kavurun.
  6. Süzülmüş pirinci, kuş üzümünü, tuzu ve yarım su bardağı kaynar suyu ilave edip, tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte pişmeye bırakın.
  7. Pirinçler suyunu çekince baharatları, şekeri ve kıyılmış yeşillikleri ilave ettikten sonra karıştırıp ocağın altını kapatın.
  8. Kapağı kapalı şekilde dinlenmeye bırakın.
  9. 1 kg lahana için tencereye 3 su bardağı su ilave edin.
  10. Su kaynayınca lahana yapraklarını azar azar suya atıp 1 dakika süreyle haşlayın.
  11. Sıcak sudan aldığınız lahana yapraklarını, pişmenin sonlanması için içi soğuk su dolu bir kaba alın.
  12. Tüm yaprakları aynı şekilde haşlayıp, yumuşattıktan sonra hazırladığınız harç ile sarın.
  13. Sarmaların eşit büyüklükte ve sıkı sarılmış olmasına dikkat edin.
  14. Tüm yaprakların sarma işlemi bitince tencereye yerleştirin.
  15. Üzerine çıkacak kadar sıcak su ilave edin.
  16. Yaprakların açılmaması için uygun büyüklükte, ağır bir tabağı tencerenin içine oturtup, kapağını kapatın.
  17. Sarmalar suyunu çekinceye kadar pişirin.
  18. Soğuttuktan sonra isteğe göre kıyılmış yeşillik ya da limon ilavesi ile servis yapın.

İleti bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...