Jump to content

Mercimekli Yer Elması Çorbası


Alyadua

Önerilen Mesajlar

Kış aylarının az bilinen lezzetlerinden biri olan yer elması, vitamin ve mineral değeri yüksek, düşük kalorili bir sebzedir. Tadı enginara benzediğinden ötürü dünya mutfağında Kudüs enginarı olarak bilinir. Mercimekli yer elması çorbası ise özellikle kış ayları için ideal besleyici değeri yüksek bir çorbadır.

Mercimekli yer elması çorbası için malzemeler:

 

  • 4 adet orta boy yer elması
  • 3 adet olgun, büyük boy domates
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • Yarım su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 adet orta boy patates
  • 1 su bardağı kültür mantarı
  • 4 diş sarımsak
  • 1,5 litre su
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 tatlı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı sebzeli çeşni
  • Tuz

Nasıl yapılır?

 

  1. 3 adet domatesin kabuklarını soyun ve çekirdeklerini çıkarın. 2 adet soğanı yemeklik olacak şekilde ince ince doğrayın. Sarımsakları rendeleyin.
  2. Yer elmaları ve patatesi soyup, eşit büyüklükte küçük küpler halinde doğrayın.
  3. Kültür mantarlarını yıkamadan, şapka ve sap kısımlarını az nemli bir bezle silerek temizleyin. Daha sonra patateslerle aynı büyüklükte olacak şekilde hem şapkalarını hem de saplarını doğrayın.
  4. Uygun büyüklükteki bir tencereyi ısıtıp, zeytinyağını ekleyin.
  5. İncecik kıyılmış soğanları, renk değiştirip şeffaf bir hale gelene kadar kısık ateşte kavurun.
  6. Daha sonra ince kıyılmış sarımsakları ilave edin. Sarımsaklar altın rengi alınca domatesleri ekleyin.
  7. Ocağın altını biraz açıp, domatesler suyunu çekinceye kadar karıştırarak kavurun.
  8. Daha sonra küp doğranmış mantarları ilave edin ve 3-4 dakika kadar kavurmaya devam edin.
  9. Son olarak mercimekleri ekleyin. 2-3 dakika kavurduktan sonra tuz, kimyon, karabiber ve sebze çeşnisini ekleyip suyunu ilave edin.
  10. Çorbaya daha fazla lezzet katmak ve besin değerini yükseltmek için su yerine et suyu da kullanabilirsiniz.
  11. Mercimekle pişinceye kadar, kısık ateşte kaynatın.
  12. Hazırladığınız çorbayı, bu haliyle taneli olarak servis edebileceğiniz gibi tüm malzemeleri piştikten sonra, blendırdan geçirerek pürüzsüz bir kıvam almasını da sağlayabilirsiniz.

İleti bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...