Jump to content

Köpeklerde Kuduz


Elzem
 Paylaş

Önerilen Mesajlar

Köpeklerde kuduz aslında aşılama ile önlenebilen bir viral hastalık. Kuduz etkeni bir rhobdovirus olan ve merkezi sinir sistemini etkileyen bir hastalık. Kuduzun bir özelliğiyse zoonoz yani hayvandan insana geçebilen nadir hastalıklar arasında yer alması. Kuduz yalnızca köpeklerde ve insanlarda değil diğer birçok memelide de görülüyor.

Kuduz köpeklere nasıl bulaşıyor

Kuduz salya ile bulaşan bir hastalık, bu nedenle köpeklere kuduz bulaşması genellikle ısırılma yolu ile gerçekleşiyor. Virüsü daha önce almış,enfekte olmuş bir hayvan tarafından ısırılan köpeğe de kuduz virüsü bulaşmış oluyor. Bu arada çok nadir olmakla beraber kuduz bir kedi tarafından tırmalanmak da köpeklere kuduz bulaşmasına neden olabiliyor. Ancak bu olasılık son derece düşük. Bunun yanı sıra hasta köpeğin salyasının sağlıklı köpeğin salyasına, gözlerine, vücudunun herhangi bir yerindeki açık yaraya ya da burnuna değmesi de kuduz bulaşması için yeterli.

Köpeklerde kuduz belirtileri

Köpeklerde kuduz hastalığının üç evresi var; prodromal başlangıç dönemi, saldırgan dönem ve felç dönemi. Felç hastalığın son aşamasıdır ve bu aşamanın ortaya çıkmasından kısa süre sonra hayvanlar hayatını kaybeder. Hasta bir hayvan tarafından ısırıldıktan sonra köpeklerdeki belirtilerin ortaya çıkması fazla sürmez, zira kuduz oldukça hızlı ilerleyen bir hastalık. Kuduz virüsü hayvanın vücuduna girip beyne ve omuriliğe yerleşmesinin ardından ilk belirtiler ortaya çıkmaya başlar. Köpeklerde kuduz belirtileri şunlar;

Huzursuzluk, huysuzluk, tedirginlik

Saldırganlık; diğer hayvanları ve insanları ısırmaya çalışmak

Su içememe, tükürüğünü yutamama, ağzından salyalar akması (bunların nedeni hayvanda felç durumunun ortaya çıkmaya başlamasıdır)

Işıktan rahatsızlık duyma

Seste değişiklik (kuduz köpeğin havlaması değişir, sesi boğuklaşır)

Köpeğinizde yukarıda saydığımız belirtilerden bir ya da bir kaçı bulunuyorsa en kısa zamanda veteriner hekime başvurmalısınız. Bu arada şunu da eklemeden geçmeyelim; bazı vakalarda kuduz köpeklerde yukarıda saydığımız belirtilerin çoğu gözlemlenmez ve hayvan felç geçirerek direkt olarak hayatını kaybeder.

Köpeklerde kuduz tedavisi

Ne yazık ki kuduz bir kere bulaştığı zaman tedavisi yoktur. Bu nedenle kuduz konusunda tedaviye değil korumaya odaklanmak gerekir. Köpeklere yapılması gereken zorunlu aşılar arasında her sene tekrarlanan kuduz aşısı da yer alır. Tüm köpek sahiplerinin köpeklerinin aşı takvimini dikkatle takip etmesi ve aşıları zamanında yaptırması köpeği sadece kuduzdan değil diğer viral hastalıklardan da korumak için hayati önem taşır.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Paylaş

  • Benzer Konular

    • Köpeklerde Kuduz

      Genel anlamda kuduz (Tallwut,Lyssa,Rabies), tüm sıcak kanlılarda(kuş, opossum, vahşi kemirgenler, rakun,yarasa, sığırlar, maymun, kedi, köpek, at, koyun, keçi) ve insanlarda ortaya çıkabilen,ani seyreden, öldürücü, beyin ve sinir sisteminde ilerleyen viral bir hastalıktır.   Virus girişi, ısırık yoluyla virus içeren salyanın aşık yaraya bulaşması veyahut konjuktiva veya mukozalara teması ile olmaktadır. Virus vücuda giriş yaptıktan sonra ısırık yerinin beyne yakınlığıyla doğru orantılı o

      , Yer: Köpekler

×
×
  • Yeni Oluştur...