Jump to content

Fodula (Ekmek Dolması)


Olcix

Önerilen Mesajlar

fodula.jpg

Fodula (Ekmek Dolması)

 

 

Osmanlı mutfağının en önemli yemeklerinden biri olan Fodula (Ekmek Dolması), günümüzde güncelliğini hala koruyan, mutfaklarımızda her zaman pişirilen bir dolma türü olup sofralarımızın baş tacı yemeklerden biridir. Lezzeti ve el yormayan pratik yapımıyla her zaman tercih edilen dolmalardan biridir.

Fodula’da kullanılacak malzemeler:

250 gr. Dana Kıyma

1 Adet Soğan

1 Adet Fırında Pişmiş Yuvarlak Ekmek

Bir miktar Ceviz

Karabiber

Maydanoz

Tereyağı

Salça

Et Suyu

Fodula’nın Yapılışı:

Fırından aldığımız yuvarlak ekmeği dolma yapılmadan önce bekletilip bayatlatıyoruz. Eğer ekmeği aldığımız gibi pişirirsek ekmek hamurlaşmaya sebep verebilir. Ekmeğin içindeki yumuşak kısmı oyarak güveç kabına benzeyen bir şekil elde edelim. Ocakta ateşin üzerinde ısınan tavada yağı eriterek kıyılmış soğan ve Dana kıymayı kavuralım. Kavrulan bu karışıma oyduğumuz ekmek içini ve iki kaşık salça ilave ederek bir müddet daha kavurmaya devam edelim. Daha önceden iri kıymış olduğumuz cevizi, bir miktar karabiber ve bir tatlı kaşığı tuz, doğranmış maydanozu ilave edelim. Elde ettiğimiz bu harcı içi boş olan ekmeğin içine dolduralım. Geniş çaplı bir tencere içine et suyu koyarak hazırladığımız ekmeğimizi içine oturtalım. Et suyunun yüksekliği oturtmuş olduğumuz ekmeğin yüksekliğini 2-3 parmak kadar geçmelidir. Ateşte kaynayan et suyu ara sıra kaşıkla alarak ekmeğin üzerinde gezdirilmeli. Ve ekmek kısık tencere ateşinde pişirilmelidir. Pişen ekmeğin üzerine salçalı sıcak sosu gezdirelim. Bir müddet demlendirdikten sonra dilimler halinde kesip servise hazır hale getirelim. Afiyet olsun..

İleti bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

bizim buranın yöresel yemeklerinden özellikle ramazanda her gün sahurda yaparlar ama soğansız sadece kıyma ve baharat ekmek içi ufalanarak ilave edilir ayrıca iki kaşık tavaya konur onun üzerine ekmek dolması oturtulur az az su ilave ederek buharda pişirilir.

İleti bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş
yoğurtlu denemedim olabilir biz fazla pişirmiyoruz yarım bardak su yeterli

Bana komşum yapmıştı ablam üzerine yoğurt gezdirmişti cok güzel olmuştu ancak hemen tüketmek gerekir yoğurt döküldüğünde bekleyince tadı hoş olmuyor

 

çok merak ettim bu tarifi sahurda yapılacak kadar kolaymı.

Akşamdan hazırlarsan neden olmasın güley im :)

İleti bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş
çok merak ettim bu tarifi sahurda yapılacak kadar kolaymı.

 

evet çok kolay ve çabuk pişiyor genelde akşamdan hazırlıyorlar gece çay olasıya pişiyor yalnız bütün ekmek olucak üstü

 

Bana komşum yapmıştı ablam üzerine yoğurt gezdirmişti cok güzel olmuştu ancak hemen tüketmek gerekir yoğurt döküldüğünde bekleyince tadı hoş olmuyor

 

hiç denemedim yaparsam deniyeceğim merak ettim yoğurtlusunu

İleti bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...