Jump to content

Tulumba Tatlısı


İη¢ιѕєℓ

Önerilen Mesajlar

İη¢ιѕєℓ

Profiterol gibi pişmiş hamur tatlılarından biri olan tulumba Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden biridir. İnce kabuklu, kabarmış ve çıtır çıtır bir tulumba tatlısı hazırlamak için birkaç püf noktasına dikkat etmek gerekir.

 

 

Tulumba tatlısı için püf noktaları

 

 

Şerbet karıştırılırken tahta kaşık yerine çelik kaşık tercih edilir. Tahta kaşık gözenekli yapısı ile yağ çekmeye müsaittir.

Şerbetin şekerlenmesini önlemek için kaynayan şerbetin karıştırılmaması gerekir.

Şerbet soğutulurken kapağı daima kapalı tutulur.

Hamur hazırlanırken, iyi bir şekilde kabarabilmesi için herbir yumurta iyice yedirildikten sonra, diğer yumurta eklenir.

Hamur kızartılırken mutlaka soğuk yağ kullanılır.

 

Hamur için

 

 

2.5 su bardağı un

2 çorba kaşığı irmik

2.5 su bardağı su

Yarım paket margarin

5 yumurta

 

Şurubu için

 

 

4 su bardağı toz şeker

3,5 su bardağı su

¼ limon suyu

 

Kızartmak için

 

 

2 su bardağı ayçiçeği yağı

 

Yapılışı

 

 

Tulumba tatlısı için kıvamlı şerbet kullanılır.

Şeker ve su kalın tabanlı bir tencereye alınır ve karıştırılır. Şerbet karıştırılırken tahta kaşık yerine çelik kaşık tercih edilir.

Kaynamaya başladıktan sonra 15 dakika daha kaynatılır ve limon suyu ilave edilir. Şurup kaynadıktan sonra karıştırılmamaya dikkat edilir.

Limon suyu eklendikten sonra 15 dakika daha kaynatılır ve ocaktan alınır.

Soğuma esnasında tencerenin kapağı kapatılır

Margarin ve su bir tencereye alınır ve ocağa oturtulur.

Su kaynadığında un ve irmik ilave edilir.

Karışım tahta kaşıkla karıştırılır ve 5-6 dakika kadar hamur pişirilir.

Ocağın altı kapatılır ve hamur kenara alınır.

Elin dayanabileceği ısıya geldiğinde, yumurtalar teker teker hamura ilave edilir ve karıştırılarak hamura yedirilir.

Hazırlanan hamur, ucu tırtıklı sıkma torbasına alınır.

Yağ kızartma tenceresine alınır. Soğuk yağın içine 5 cm uzunluğunda şeritler halinde hamurlar sıkılır.

Tencere ocağa oturtulur. Ara ara sallanarak hamurların dibe yapışması önlenir.

Hamurlar kabarıp yüzeye çıktığında sallama işlemi sonlandırılır.

Hamurlar alt üst edilerek kızartılır.

Bir kevgir yardımı ile tencereden alınan hamurlar soğuk şerbete atılır.

5 dakika şerbette bekletildikten sonra, tencereden alınarak servis yapılır.

Artan hamuru tekrar pişirmek için yağın soğutulması ve aynı işlemlerin tekrarlanması gerekir.

İleti bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...