Jump to content

Evde Baklava Nasıl Yapılır?


İη¢ιѕєℓ

Önerilen Mesajlar

İη¢ιѕєℓ

Hazır alınan baklava göre daha kalın, kıtır kıtır bir yapısı olan ev baklavası, özel günlerin, hele de bayramların vazgeçilmez tatları arasındadır. Zahmetli ama bir o kadar da lezzetli tarif, kat kat açılan hamurların şerbetle buluştuğu klasik bir tattır ve Türkiye’nin her yöresinde neredeyse aynı şekilde yapılır.

 

 

Malzemeler

 

 

Hamuru İçin:

 

 

5 bardak elenmiş un

1 kahve fincanı sıvıyağ

2 adet yumurta

3 yemek kaşığı üzüm sirkesi

1 paket hamur kabartma tozu

1 kahve fincanı su

1 tutam tuz

1 kahve fincanı süt

 

Hamuru Açarken:

 

 

Aldığı kadar buğday nişastası

 

Harç İçin:

 

 

2 su bardağı ince ince kıyılmış ceviz

 

Üzerine Sürmek İçin:

200 gr. tereyağı

Şerbeti İçin:

1 kilogram toz şeker

4 bardak su

Limon suyu

 

Evde Baklava Nasıl Yapılır?

 

 

Bir karıştırma kabının içerisine alınan unun üzerine tuz ve kabartma tozu dökülür. Karıştırılan toz malzemelerin ortası havuz gibi açılır. Bu havuzun içerisine yumurtalar kırılır. Ardından sıvı yağ, üzüm sirkesi ve süt eklenir. Ortadaki malzemeler birbirine karıştırıldıktan sonra yavaş yavaş havuzun kenarındaki toz malzemeler ile buluşturulur. Hamur ele yapışmayan bir kıvama gelene kadar iyice yoğrulur.

 

 

Elde edilen ve kıvamını bulan baklava hamuru kalın bir silindir haline getirilir. Aynı ebatlarda 3 parçaya bölünür. Üç parçanın her birinden de on yedi eşit parçada hamur çıkarılır. On yedi parça nişasta ile birlikte pasta tabağı genişliğinde açılır. Üç adet on yedi hamur parçası üst üste konularak ayrı ayrı açılır. Sonuçta elde kalan üç adet tepsi büyüklüğünde baklava hamuru olmalıdır.

 

 

Baklava hamuru yerleştirilmeden önce tepsi yağlanır. İlk tepsi büyüklüğündeki hamur (on yedi hamuru üst üste koyarak açtığınız) tepsiye yerleştilir. Üzerine ince ince kıyılmış cevizin yarısı serpilir. Bunun üzerine tepsi büyüklüğündeki ikinci hamur örtülür. Elde kalan bir bardak ince kıyılmış cevizin tümü bu hamurun üzerine dökülür. Üçüncü hamur da bu cevizlerin üzerine dikkatlice serilir. Hamurların tepsiden taşan kısımları düzgün bir şekilde kenarlara doğru itilir. Bu parçalar bıçakla kesilmemelidir.

 

 

Baklava fırına verilmeden önce arzu edilen şekilde dilimlenir. Erimiş tereyağı kesik yerlerden hamurun içine sızacak şekilde hamurun üzerinde gezdilir. Hamurun yağı iyice çekmesi için beş – on dakika beklenir. Baklava önceden ısıtılmış fırında pişirilmelidir. Baklava 180 – 200 derece arası fırında pişerken şerbet yapılır. Bunun için şeker ve su kaynatılır. Kaynayan şekerli suya kıvam bulması için bir iki damla limon suyu dökülür. Baklava pişerken şerbet soğutulur. Soğuk şerbet fırından çıkan, nar gibi kızarmış, sıcak baklavanın üzerine dökülür. Şerbetini çeken ve soğuyan tatlı dilim dilim servis edilir.

İleti bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...