Jump to content

Pratik Çorbalar


İη¢ιѕєℓ

Önerilen Mesajlar

İη¢ιѕєℓ

Kışın sıcak yazın soğuk çeşitleri ile sofraların vazgeçilmez içeceklerinden çorba, hafifliği yanında içeriğinde bulunan malzemelerin sahip olduğu vitaminler ve mineraller ile sağlıklı bir içecektir. Yöreden yöreye ve malzemelerine göre birçok çeşidi bulunan çorbalar arasında tüketilen ezogelin, tavuk suyu ve mercimek çorbaları sıklıkla sofralarda yer alır.

 

 

Ezogelin Çorbası

 

 

En doyurucu ve lezzetli çorbalar arasında yer alan ezogelin çorbası, Güneydoğu Anadolu bölgesine ait yöresel çorbalardan biridir. Ana malzemeleri bulgur ve kırmızı mercimek olan çorbanın adı güzelliği dillere destan Ezo Gelin’den gelir. Çorbaya Ezo Gelin’in isminin verilme sebebiyse sık sık eşi ve çocuklarına bu çorbayı hazırlamasındandır.

 

 

Malzemeler

 

 

1,5 su bardağı kırmızı mercimek

Yarım su bardağı iri taneli pirinç

Çeyrek su bardağı iri bulgur

1 tepeleme yemek kaşığı un

4 yemek kaşığı tereyağı

2 yemek kaşığı biber ya da domates salçası

1 adet çok ince doğranmış soğan

2 tatlı kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı kırmızı biber

1 tatlı kaşığı kuru nane

 

Yapılışı

 

 

Sosta kullanılmak üzere bir kaşığı kenara ayırarak 3 kaşık tereyağı ocakta eritilerek soğanlar tencereye katılır, sararıncaya kadar kızartılır.

Soğanlar rengini değiştirdiğinde un eklenir ve topaklanmaması için karıştırılır.

Biber ya da domates salçası da yemeğe katılarak yağ ve un ile iyice harmanlanır.

Yavaş yavaş et suyu eklenerek yüksek ateşte karıştırılmaya devam edilir.

Ardından yıkanmış ve süzülmüş pirinç, bulgur ve mercimek tuz ile birlikte tencereye katılır, 20 dakika boyunca kısık ateşte yavaş yavaş karıştırılır.

Çorbanın kıvamına göre gerekirse su katılır.

Kenara ayrılmış tereyağı, küçük bir tavada eritilerek içine pul biber ve nane eklenerek bir iki dakika ateşte pişirilir.

Tavadaki nane ve biber çorba içine katılarak kaynayana kadar ocakta tutulur.

Çorba kaynadıktan sonra yanında garnitür olarak limon, nane, kırmızı biber ile servise hazır hale getirilir.

 

Tavuk Suyu Çorba

 

 

Kolesterol dostu tavuk suyu çorba, özellikle kış aylarında mevsimsel hastalıklara karşı koruyucu özelliği ile sıklıkla tercih edilen çorbalardandır. Yapımı da kolay olan çorba, içerisine katılabilecek çeşitli sebzeler ile de farklı lezzetlere sahip olmasıyla birlikte yurt dışında tavuğun sırt kemikleri de kullanılarak yapılır. Bunun dışında çorba içerisine pırasa, havuç veya zencefil gibi farklı sebzeler de eklenebilir.

 

 

Malzemeler

 

 

5 yemek kaşığı zeytinyağı

1 adet kemikli tavuk göğsü

1 yemek kaşığı şehriye

2 yemek kaşığı un

1 adet yumurta sarısı

1 adet limon

Tuz

 

Yapılışı

 

 

Çorbaya başlamadan önce tavuklar hazır hale gelmesi için suda haşlanarak tiftiklenir.

Isınan zeytinyağı içerisine un eklenerek kavrulur.

Hafif rengi değişen unun içerisine yavaş yavaş tavuk suyu ilave edilir.

En son şehriyeler, tavuk ve tuz tencere içerisine alınarak arada karıştırılmak üzere kaynamaya bırakılır.

Çorbanın terbiyesi için yumurta sarısı ve limon birlikte iyice çırpılır.

Ocakta kaynayan çorbanın suyundan bir kepçe alınarak terbiyeye eklenir ve karıştırılır.

Hazırlanan terbiye ılıması beklenerek ocaktaki çorbaya eklenir.

Çorba kaynadıktan sonra servise hazır hale getirilir.

 

Mercimek Çorbası

 

 

Kış ayları boyunca tüketilen bir diğer çorba olan mercimek çorbası doyurucu özelliği ile genellikle Ramazan aylarında da tercih edilen çorbalar arasındadır.

 

 

Malzemeler

 

 

¾ bardak kırmızı mercimek

3 kaşık tereyağı

1 adet küçük soğan

1 adet küçük havuç

1 adet küçük patates

6 su bardağı su

1 yemek kaşığı un

1 tatlı kaşığı kimyon

Tuz ve karabiber

 

Yapılışı

 

 

Mercimekler haşlanmak üzere ocağa konur.

Bir kapta soğan, havuç ve patates ince şekilde doğranır ve mercimeğe katılır.

Çorba kısık ateşte yavaş yavaş kaynatılır.

Pürüzsüz bir karışım yapmak için çorba süzülür ya da blender ile iyice karıştırılır.

Küçük bir tavada tereyağı eritilerek içerisinde un yanmaması için sadece bir iki dakika kavrulur.

Kavrulan un, tuz ile birlikte çorbaya karıştırılarak yaklaşık 15 dakika daha kısık ateşte pişirilir.

İsteğe bağlı olarak kimyon, karabiber veya diğer baharatlar eklenir.

Kıtır ekmek ve limon ile çorba servise hazır hale getirilir.

İleti bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...