Jump to content

Karışık Turşu Nasıl Yapılır?


İη¢ιѕєℓ

Önerilen Mesajlar

Turşu, birçok yemeğin yanına servis edilen ve sevilerek tüketilen bir yiyecektir. Çok sayıda sebzenin turşusu yapılabilir. Sebzelerin turşuları ayrı ayrı kurulabileceği gibi karışık şekilde de hazırlanabilir. Karışık turşu yapmanın farklı bir zorluğu yoktur.

 

 

Karışık turşu genellikle salatalık, lahana, domates, biber ve havuç gibi sebzelerden yapılır. Tercih edilen sebzeler çeşitlendirilebilir. Ancak yöntem aynıdır. İlk etapta turşu yapımında kullanılacak malzemeler iyice temizlenir. Lahana kullanılacaksa, yapraklarına ayrılarak yarım gün kadar tuzlanarak bekletilmesi turşusunun daha lezzetli olmasını sağlayacaktır. Biberlerin uzun yeşil sapları ve domatesin yeşil bağlantı kısmı gibi yerler koparılmalı ya da kesilmelidir. Bu aşamadan sonra havuç gibi doğranması gerekenler istenilen büyüklükte doğranmalıdır. Domates ve salatalık gibi doğranması pek tercih edilmeyenlere ise büyüklüklerine göre bir ya da iki defa çatal batırılmalıdır. Bu işlem turşunun suyunun sebzenin içerisine daha hızlı nüfuz etmesini sağlamak içindir. Bu aşamdan sonra sebzeler turşu olmaya hazırdır.

 

 

Kullanılan sebzenin miktarına göre uygun büyüklükte kavanozlar kullanılmalıdır. Kavanozun cam olması en iyi sonucun alınmasına yardımcı olacaktır. Kullanılacak her kavanozun dibine yaklaşık bir avuç kadar bir taşım kaynatılmış nohut atılmalıdır. Nohut, turşunun fermante olmasını sağlayacaktır. Ardından isteğe göre kavanozlar doldurulmalıdır. Doldurma esnasında isteğe bağlı miktarlarda sarımsak da ilave edilmelidir. Aynı şekilde isteğe göre limon dilimleri de koyulabilir. Ancak mümkün olduğunca sık şekilde doldurulmalı, üstten bastırılarak içerisinde boşluk kalması önlenmelidir. Kavanoz ağzına kadar doldurulduktan sonra yarısına gelecek şekilde su koyulmalıdır. Kalan yarısına da sirke ilave edilmelidir. Kavanozun içerisindeki karışım geniş bir kaba boşaltılmalıdır ve içerisine bir miktar kaya tuzu atılmalıdır. Tuz karıştırılarak eritilmelidir. Tuzun miktarını ayarlamak için karışımın içerisine bir adet zeytin atılmalıdır. Zeytin dibe ya da yüzeye yakın olmayacak şekilde ortada asılı kaldığında karışımın tuzu ideal demektir. Bu seviye yakalandıktan sonra karışım yeniden kavanoza boşaltılmalıdır.

 

 

Kavanozun ağzına maydanoz ya da kereviz yaprağı yerleştirilmelidir. Üzerine de az bir miktar toz şeker ilave edilmelidir. 5 litrelik kavanoz için 3 kaşık şeker yeterlidir. Ardından kavanozun kapağı kapatılarak güneş ışığından uzak serin yerde bekletilmelidir. Ortalama 1-1,5 ay içerisinde turşu yemeye hazır olacaktır. Ancak zaman içerisinde turşunun suyu azalacaktır. Bu durumda üzerine su ilave etmek önemlidir.

 

karisik-tursu-nasil-yapilir_646x340.jpg

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...