İη¢ιѕєℓ Oluşturma zamanı: Aralık 13, 2015 Paylaş Oluşturma zamanı: Aralık 13, 2015 Buğdaygiller ailesinden bir bitki olan çavdar 6500 yıldan bu yana yetiştirilen önemli bir tahıldır. En verimsiz tarım arazilerinde bile yetiştirilebilen dayanıklı bir bitkidir. Genellikle un ve hayvan yemi olarak kullanılır. Çavdar nasıl bir bitkidir? Yüksekliği 2 metreye erişebilen çavdar görüntü olarak arpayı andırır. Taneleri buğdaya kıyasla daha incedir. Karbonhidrat, protein ve potasyum bakımından zengindir. Yüksek miktarda B vitamini içerir. Çavdar ve çavdar unu başta Rusya ve İskandinav ülkeleri olmak üzere, soğuk iklimlere sahip ülkelerin mutfaklarından önemli yer tutar. Çavdar tanelerinden elde edilen un yoğun olarak ekmek yapımında, küspesi ise hayvan yemi olarak değerlendirilir. Dünyanın çeşitli ülkelerinde alkollü içki yapımında çavdar kullanılır. Çavdardan yapılan başlıca içkiler arasında viski, votka, cin ve bira yer alır. Çavdar nasıl pişirilir? Buğday gibi çavdar da un elde etmek için kullanılan tahıllardan biridir. İçerdiği gluten ile hamurun kabarmasını ve yumuşak olmasını sağlar. Bu nedenle diğer tahıllardan ekmek yapılırken hamurun kabarabilmesi için çavdar ya da buğday unu eklenmesi gerekir. Çavdar ekmeği ve diğer tahıllı ekmekler: Çavdar ununun en yoğun kullanımını ekmekler oluşturur. Çavdardan yapılan ekmek, buğdaya benzer şekilde hafif ve lezzetlidir. Çavdar unu ekmek yapımında tek başına kullanılabileceği gibi buğday unu ile eşit oranda karıştırılabilir ya da diğer tahıllarla hazırlanacak tariflerde hamurun kabarabilmesi için eklenebilir. Çavdarlı ekmek yaparken en çok kullanılan ekmek ölçüsü 2 ölçü çavdar ununa, 1 ölçü buğday unudur. Ancak damak tadına göre bu oran değiştirilebilir. Çavdarlı hamur işleri: Çavdar unu börekler, poğaçalar, mantılar vb. hamur işlerinde buğday ununun kullanıldığı tüm tariflerde yer alabilir. Ancak hamurun çok esnek olması gereken ve ince açılan yufka vb. tariflerde tek başına kullanımı genellikle önerilmez. Kurabiyeler: Tatlı ya da tuzlu tüm kurabiye tariflerinde, çavdar sağlıklı bir alternatif olarak kullanılabilir. Tuzlu kurabiye tariflerinde tek başına yer alabilir. Tatlı kurabiyelerde ise lezzeti dengelemek için buğday unu ile beraber kullanılması tavsiye edilir. Yemeklerde: Buğday unu içeren beyaz soslar dışında sos, çorba ve bağlayıcılarda çavdar unu kullanılabilir. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Önerilen Mesajlar
Sohbete katıl
Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.