Jump to content

Yağlı Güreşte Nelere Dikkat Edilir?


İη¢ιѕєℓ

Önerilen Mesajlar

Geleneksel Türk Ata sporlarından biri olan yağlı güreş, güreşçilerin vücutlarına sürdükleri yağ nedeniyle bu adı almıştır. Güreşçiler vücutları yağlı olduğundan birbirlerini tutmaları zordur. Bu nedenle güç, kuvvet ve zeka gerektiren bir spordur. Türkiye'de her yıl gerçekleştirilen en büyük yağlı güreş organizasyonu olan Edirne Kırkpınar Yağlı güreşleri 654 yıldan bu yana yapılmaktadır.

 

 

Yağlı güreş yapan güreşçiler pehlivan olarak adlandırılır. Pehlivanların giydiği özel kıyafete ise kispet adı verilir. Kispet belden diz kapaklarına kadar uzunluğu olan manda derisinden yapılan bir giysidir. Yağlı güreşin yapıldığı alana ise er meydanı adı verilir.

 

 

Yağlı güreş sıklet olarak 9'a ayrılır. Kilolarına göre ayrılan ve sıkletleri belirlenen pehlivanlar gruplara ayrıldıktan sonra er meydanına çıkar. Zeytinyağı ve su karışımı ile yağlanan pehlivanlar, davul zurna eşliğinde meydana çıkarlar. Cazgır tarafından takdimleri yapıldıktan sonra hem seyircileri hem de rakibini selamlar. Güreş duası yapıldıktan sonra hakem ve gözlemciler nezaretinde güreş başlar. Başpehlivan olmak isteyen bir pehlivanın, baş boyundaki tüm pehlivanları yenmesi gereklidir.

 

 

Isınma: Yağlı güreşte temel ısınma hareketlerine peşrev adı verilir. Ahenkli bir şekilde ellerin ve ayakların sallanması ile başlar. 3 defa ileri 3 defa geri gidildikten sonra sol diz ve sağ el yere değdirilir. Peşrevden sonra güreş başlar.

 

 

Temel oyunlar: Yağlı güreşte ayakta ve yerde olmak üzere çeşitli oyunlar yapılır. Pehlivanlar elense, iç tırpan, dış tırpan, paça, kaz kanadı, kazık, bağlama, budama, kepçe, ters kepçe, payanda, kemane, kılıç atma, kol bastı, tilki kuyruğu, köpek kuyruğu, köstek, künde, boyunduruk, kurt kapanı ve sarma, gibi oyunlarla rakibini yenmeye çalışır.

 

 

Yağlı güreşte yenme ve yenilme şekilleri

 

 

Sırtüstü: Rakip oyuncuyu çevirmek ya da ayakta düşürmek suretiyle sırtüstü getirme

Çiviyukarı: Rakibi ayaklarından yakalamak ve tepe üstü dikmek suretiyle sırtını yere getirmek

Açık düşürmek: Rakibi arka üstü getirmek ya da kıç üstü düşürmek

Tartarak yenmek: Takibi kucaklamak ve ayakları yerden kesilecek şekilde en az 3 adım boyunca taşımak

Rakibin kispetinin çıkması ya da boydan boya yırtılması

Rakibin ayağından kispetin çıkması veya boydan boya yırtılmasıyla kıspet çıkarmak

 

Temel kurallar

 

 

Yağlı güreş yarışmalarına katılacak kişilerin güreşçi lisansına sahip olması zorunludur.

Bir pehlivanın rakibinin izni olmadan tekrar yağlanması, su içmesi ve bez istemesi

Rakibi ile kavga etmesi

Seyirci ile tartışmaması

Hakem kararlarına el, kol vb. hareketler ile karşı çıkması

Yağlı güreş oyunlarında bulunmayan güreş oyunlarının yapılması

Hakemin uyarılarını dinlememesi

Rakibine kasti hareketlerde bulunması yasaktır.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...