İη¢ιѕєℓ Oluşturma zamanı: Aralık 16, 2015 Paylaş Oluşturma zamanı: Aralık 16, 2015 Geleneksel Türk Ata sporlarından biri olan yağlı güreş, güreşçilerin vücutlarına sürdükleri yağ nedeniyle bu adı almıştır. Güreşçiler vücutları yağlı olduğundan birbirlerini tutmaları zordur. Bu nedenle güç, kuvvet ve zeka gerektiren bir spordur. Türkiye'de her yıl gerçekleştirilen en büyük yağlı güreş organizasyonu olan Edirne Kırkpınar Yağlı güreşleri 654 yıldan bu yana yapılmaktadır. Yağlı güreş yapan güreşçiler pehlivan olarak adlandırılır. Pehlivanların giydiği özel kıyafete ise kispet adı verilir. Kispet belden diz kapaklarına kadar uzunluğu olan manda derisinden yapılan bir giysidir. Yağlı güreşin yapıldığı alana ise er meydanı adı verilir. Yağlı güreş sıklet olarak 9'a ayrılır. Kilolarına göre ayrılan ve sıkletleri belirlenen pehlivanlar gruplara ayrıldıktan sonra er meydanına çıkar. Zeytinyağı ve su karışımı ile yağlanan pehlivanlar, davul zurna eşliğinde meydana çıkarlar. Cazgır tarafından takdimleri yapıldıktan sonra hem seyircileri hem de rakibini selamlar. Güreş duası yapıldıktan sonra hakem ve gözlemciler nezaretinde güreş başlar. Başpehlivan olmak isteyen bir pehlivanın, baş boyundaki tüm pehlivanları yenmesi gereklidir. Isınma: Yağlı güreşte temel ısınma hareketlerine peşrev adı verilir. Ahenkli bir şekilde ellerin ve ayakların sallanması ile başlar. 3 defa ileri 3 defa geri gidildikten sonra sol diz ve sağ el yere değdirilir. Peşrevden sonra güreş başlar. Temel oyunlar: Yağlı güreşte ayakta ve yerde olmak üzere çeşitli oyunlar yapılır. Pehlivanlar elense, iç tırpan, dış tırpan, paça, kaz kanadı, kazık, bağlama, budama, kepçe, ters kepçe, payanda, kemane, kılıç atma, kol bastı, tilki kuyruğu, köpek kuyruğu, köstek, künde, boyunduruk, kurt kapanı ve sarma, gibi oyunlarla rakibini yenmeye çalışır. Yağlı güreşte yenme ve yenilme şekilleri Sırtüstü: Rakip oyuncuyu çevirmek ya da ayakta düşürmek suretiyle sırtüstü getirme Çiviyukarı: Rakibi ayaklarından yakalamak ve tepe üstü dikmek suretiyle sırtını yere getirmek Açık düşürmek: Rakibi arka üstü getirmek ya da kıç üstü düşürmek Tartarak yenmek: Takibi kucaklamak ve ayakları yerden kesilecek şekilde en az 3 adım boyunca taşımak Rakibin kispetinin çıkması ya da boydan boya yırtılması Rakibin ayağından kispetin çıkması veya boydan boya yırtılmasıyla kıspet çıkarmak Temel kurallar Yağlı güreş yarışmalarına katılacak kişilerin güreşçi lisansına sahip olması zorunludur. Bir pehlivanın rakibinin izni olmadan tekrar yağlanması, su içmesi ve bez istemesi Rakibi ile kavga etmesi Seyirci ile tartışmaması Hakem kararlarına el, kol vb. hareketler ile karşı çıkması Yağlı güreş oyunlarında bulunmayan güreş oyunlarının yapılması Hakemin uyarılarını dinlememesi Rakibine kasti hareketlerde bulunması yasaktır. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Önerilen Mesajlar
Sohbete katıl
Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.