Jump to content

Sinüzit Tedavisi Nasıl Yapılır?


İη¢ιѕєℓ

Önerilen Mesajlar

Sinüsler yüz kemiklerinde bulunan boşluklardır. Alın, yanaklar, gözlerin arası, gözlerin arkası ve kafa içinde bulunan bu boşluklar toplamda beş çifttir. Sinüslerin içerisinde mukus salgısı üreten mukoza tabakası bulunur. Bu boşluklarda üretilen mukus salgısı ise ince kanallardan burun içerisine gönderilir. Özellikle nezle ve grip gibi durumlarda mukus salgısını buruna akıtan bu dar kanalların tıkanması sonucunda sinüsler iltihaplanır ve sinüzit meydana gelir. Hava alamayan sinüslerdeki bakterilerden kaynaklanan bu durum baş ağrısı, boğaz ağrısı, geniz akıntısı, ağız kokusu, öksürük, yüzde dolgunluk hissi, burun tıkanıklığı gibi belirtilere neden olur.

 

 

Sinüzit Tedavisi Nasıl Yapılır?

 

 

Sinüzit bakterilerden kaynaklanan iltihabi bir hastalık olduğu için öncelikle hastalığa yol açan bakterilerin yok edilmesi gerekir. Öncelikle hastaya antibiyotik tedavisi uygulanır. Sinüs kanallarının dolu olmasından dolayı yaşanan rahatsızlık hissinin giderilmesi içinse tıkalı kanalları açan burun spreyleri, tabletler ve damlalar kullanılarak hastaların rahatlaması sağlanır. Bu ilaçların kullanılması ile açılan kanallar, sinüsler içindeki iltihaplanmanın da dışarı atılmasını sağlar. Bu şekilde hem iltihaplanma vücuttan uzaklaştırılır hem de sinüslerin hava almasıyla iyileşme süreci hızlanır.

 

 

Antibiyotik tedavisinin dışında sinüslerden kaynaklanan ağrıların giderilmesi için de ağrı kesiciler kullanılır. Eğer hastada alerjik bir durum varsa bunu ortadan kaldırmak için çeşitli alerji ilaçları alınabilir. Bu şekilde uygulanan tedaviler ile çoğu sinüzit kısa sürede hafifler ve ilaçların düzenli kullanılması ile bir-iki hafta içerisinde iyileşir. Bazı durumlarda ise bu hastalık ilaç tedavisi ile düzeltilemezse, bu durumda ayrıntılı bir tetkik sonucunda hastanın tedavi için ameliyat edilmesi gerekebilir.

 

 

Sinüzit hastaları ayrıca bazı doğal yöntemlerle tıkalı olan sinüs kanallarını açarak rahatlama yaşayabilirler. Bu yöntemlerden en sık tercih edileni ise burun içinin tuzlu su ile yıkanmasıdır. Bunun için bir bardak kadar su kaynatılıp soğutulduktan sonra içerisine 1 çay kaşığı tuz koyularak iyice karıştırılır. Karışım için tuz yeterli olmasına rağmen, daha etkili bir karışım için suya yarım çay kaşığı tuz ve yarım çay kaşığı da karbonat ilave edilebilir. Ayrıca isteğe göre bu karışıma bir tutam adaçayı, ebegümeci veya kekik de eklenebilir.

 

 

Hazırlanan karışım, varsa içindeki bitkiler süzüldükten sonra küçük bir demliğe veya plastik bir şişeye koyulmalı ve baş hafif öne eğilerek bu su burnun bir deliğinden içeri verilmelidir. Buruna verilen su, burun içini yıkadıktan sonra diğer delikten dışarı çıkar. Bu işlem her iki burun deliği için de sırasıyla uygulandığında sinüsler açılır ve hasta rahatlar. Bu yöntemin düzenli şekilde uygulanması ile sinüzit hastaları, hastalıktan kaynaklanan sıkıntıları en düşük seviyede yaşarlar. Kronik sinüzit hastalarında ise bu hastalığın tekrarlama riski azalır.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Arşivlendi

Bu konu artık arşivlenmiştir ve başka yanıtlara kapatılmıştır.

×
×
  • Yeni Oluştur...