Jump to content

Beğendili Tavuk


İη¢ιѕєℓ

Önerilen Mesajlar

Genel olarak kırmızı et ile hazırlanan ve Osmanlı mutfağından günümüze kadar gelmiş hünkar beğendi, tavuk eti ile pişirildiğinde beğendili tavuk adını alır. Patlıcanlı lezzetli bir beğendi ile sunulan tavuk etlerinden meydana gelen tarif, akşam yemeği için hafif ve sağlıklı bir alternatif olarak öne çıkar.

 

 

Beğendili Tavuk İçin Gerekli Malzemeler:

 

 

2 tane tavuk göğsü (fileto halinde)

10 tane çeri domates

2 diş sarımsak

1 çorba kaşığı biber salçası

2 çorba kaşığı sıvı yağ

1 çorba kaşığı tereyağı

Yarım çay kaşığı tuz, karabiber, kırmızı pul biber, kekik, nane

1 tutam kimyon

 

Beğendi Sosu İçin:

 

 

6 tane patlıcan

2 çorba kaşığı tereyağı

1 çorba kaşığı zeytinyağı

1,5 çorba kaşığı un

Yarım bardak yarım yağlı süt

1 yemek kaşığı limon suyu

2 bardak rendelenmiş taze kaşar peyniri

Yarım çay kaşığı tuz, karabiber

 

Beğendili Tavuk Nasıl Yapılır?

 

 

2 tane tavuk göğsü küp küp doğranır. Yarım çay kaşığı tuz, karabiber, kırmızı pul biber, kekik, nane ve 1 tutam kimyon ile birlikte karıştırılıp harmanlanır. Diğer tarafta üst kısımları çizilmiş ve kesikler açılmış 6 tane patlıcan fırına verilir. 180 derecede, yarım saat kadar pişirilir. Közlenmiş patlıcanların kabukları düz bir zemin üzerinde ayıklanıp soyulur. Ardından küp küp doğranır. Patlıcanları doğrarken ortaya çıkan su akıtılmalıdır.

 

 

Daha önceden doğranan tavuk etleri, 2 çorba kaşığı sıvı yağ ve 1 çorba kaşığı tereyağı ile birlikte bir tavada sotelenir. Rengi dönen tavuklara biber salçası ile ayıklanıp doğranmış sarımsaklar ilave edilir. Son olarak temizlenmiş ve küçük küçük doğranış çeri domatesler de eklendikten sonra tavuklar 5 dakika daha pişirilip ocaktan alınır. Ardından beğendinin yapımına başlanır. Bunun için orta boy bir tencerede tereyağ ve sıvı yağ kızdırılır. Yağ eriyince 1,5 çorba kaşığı un tencereye atılır. Topaklanmaması için iyice karıştırılır ve rengi dönünce patlıcanlar da tencereye alınır.

 

 

Beğendi, kısık ateşte sürekli karıştırılarak pişirilir. Üzerine süt eklenir. Süt malzemelerle karışınca son olarak limon suyu, tuz ve karabiber eklenir. Hazır hale gelince kaşar ile buluşan sos, kaşarlar eriyip kaybolunca ocaktan alınır. Tavuk etleri, servis tabağında beğendiğinin üzerine konularak sunum yapılır.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...