Jump to content

5 Adımda Zeka Geliştirme


İη¢ιѕєℓ

Önerilen Mesajlar

Zeka, doğuştan getirilen bir özellik gibi görünse de çeşitli egzersizler ile artırılabilir bir yapıya sahiptir. Araştırmalar sonucunda, belleği çalıştırmanın zeka üzerinde olumlu etkisi gözlemlenmesinin yanında, kişinin yaşamında edineceği alışkanlıklarda önemli bir yere sahiptir.

 

 

Zihinsel kapasiteyi doldurması bakımından olumsuz etkisi bulunan televizyondan mümkün olduğunca uzak durmak, konsantrasyonu artırması bakımından erken yatıp erken kalkmak ve düşünceleri organize ederek zihinde yer eden fazlalıklardan kurtulmak zeka gelişimi açısından edinilebilecek yaşam alışkanlıklarıdır. Bunun yanında zekayı geliştirmek açısından yeni bilgiler edinmek, bilişsel kapasiteyi zorlamak, yaratıcı düşünmek, zor yolu seçmek ve sosyal bağlar kurmak izlenebilecek en etkili beş yöntemdir.

 

 

Yeni Bilgiler Edinmek: Daha fazla bilgi edinmek açısından yeni bir şeyler öğrenmek önemli olmakla birlikte beyinde farklılıklar ortaya koyması açısından dikkat çekicidir. Her yeni tecrübe beyinde sinaptik bağlantılar oluşturur ve öğrenme bu bağlantılar üzerinden inşa edilirken nöronal etkinliklerin artmasını sağlar. Bunun yanında yeni bilgiler ve tecrübeler edinmek beyinde dopamin üretimini artırarak motivasyonu geliştirir. Bu da öğrenmek için beyni uyarır. Tüm bunların sonucunda beyinde yeni nöronların oluşması ve beyindeki bağlantıların güçlenmesine bağlı olarak zekanın kapasitesini artırır.

 

 

Bilişsel Kapasiteyi Zorlamak: Zeka bulmacaları çözmek zekanın gelişimi açısından önemli bir etkendir. Ancak bu tür aktivitelerin zihni zorlamadığı ve bilişsel kapasiteyi aşmadığı sürece sınırlı etkileri vardır. Bu sebeple beyni çalıştıran herhangi bir aktivitede sınırları zorlamak zeka gelişimi açısından etkilidir.

 

 

Yaratıcı Düşünmek: Alışkanlıkların dışına çıkarak yenilikçi yöntemlerle birlikte yaratıcı ve pratik düşünmeye yönelmek zekanın gelişiminde etkili yollardan biridir.

 

 

Zor Yolu Seçmek: Özellikle teknolojik gelişimle birlikte insanlar yerine düşünebilen makinelerle beynin çalışmasına yönelik faaliyetlerin azalmaya başlamıştır. Beyni çalıştırmak için teknolojinin sağladığı imkanları göz ardı ederek matematik işlemlerini hesap makinesi olmadan yapmak, çeviri programları kullanmak yerine sözlüklerden faydalanmak, dijital günlükler yerine kişisel program hazırlamak zekanın gelişmesinde önemlidir.

 

 

Sosyal İlişkiler Kurmak: Yeni insanlarla tanışmak ve sosyal ortamlarda bulunmak, fikirlerin ve kaynakların oluşması bakımından önemlidir. Bunun yanında bu tür ortamlarda kendini kabul ettirirken izlediği zihinsel süreçler zekanın gelişmesinde önemlidir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...