Jump to content

Ceviz Ağacı Budama Yöntemleri


İη¢ιѕєℓ

Önerilen Mesajlar

İη¢ιѕєℓ

Meyve veren ağaçların taç yapısını iyileştirmek, bol meyve vermesini sağlamak ve verimi düşmüş ağaçların yeniden verimli hale gelmesini desteklemek için ağacın toprak üstündeki aksamlarına uygulanan kesim, büküm, sürgün ve yaprak alma uygulamalarının tamamına budama adı verilir.

 

 

Diğer meyve türlerine göre ceviz ağacı çok fazla budanmaya ihtiyaç duymaz. Ancak iç içe geçen dalların temizlenmesi ve güneş ışığından daha fazla yararlanabilmesi için belirli aralıklarla budanması faydalıdır. Cevizlere şekil vermek için genellikle doruk dal budaması uygulanır. Ancak budamanın türü cevizin türüne, çevreye ve ağacın yetiştirme amacına göre farklılık gösterir. Odunluk ve meyvelik ceviz ağaçları farklı budama tekniklerine sahiptir.

 

 

Ceviz budamak için kış ve yaz aylarında olmak üzere 2 budama yapılır. Kış budaması için ceviz ağacının dinlenme dönemine girmesi beklenir. Yaprak dökümünü takiben, ilkbaharda ağacın uyandığı sürgün zamanına kadar budama yapılabilir. Ancak kışın sert geçtiği iklimlerde, sert donlardan önce budama yapılması tavsiye edilmez.

 

 

Yaz budamasında ana ya da yan dallara kesme işlemi uygulanmaz. Bu dönemde sürgün seyreltme, eğme, bükme ve uç alma gibi şekil vermeye yönelik budama işlemleri uygulanır. Temel amaç ağacın dallarına açı vererek, taç gelişimini yönlendirmektir. Yaz budaması için en uygun zaman ilkbahardaki gelişme dönemi sonundaki aylardır. Bu aylarda sürgünler odunlaşmaya başlar ve şekil verilebilecek olgunluğa erişir.

 

 

Ceviz budamaya karşı hassas bir ağaç olup, strese girebilir. Bu nedenle sert budamalardan kaçınılması gerekir.

 

 

Tepe budaması, kök gelişimini hızlandırarak gövdenin kalınlaşmasını sağlar.

Göz budamasında gereksiz dallar alınır. Dalların gövde boyunca geniş açı ile gelişmeleri sağlanır.

Şekil budamasında cevizin tacı budanır. Ağacın dengeli gelişmesi ve büyümesi sağlanır. Sadece meyve veren dalların yaşamasına izin verilir.

1 ve 4 yaş arasındaki genç ceviz ağaçlarında kış budamaları bahar başlangıcıyla beraber yapılır.

Doruk dal sisteminde, seçilen dal üzerinde kışın ve yazın olmak üzere en az 2 defa budama yapılır.

Yaz budamaları haziran ayının ortasına kadar yapılabilir. Budama yapılmış ağaçların en az 2 gün aralıklarla dinlenme dönemine girene kadar sulanması gerekir.

İleti bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Benzer Konular

    • İbni Sina’nın Zayıflama Yöntemleri...

      İbni Sina’nın Zayıflama Yöntemleri Her yemek arası en az mutlaka 4-5 saat olmalıdır. Her yediğinizde çok aşırıya kaçmayın. Az ve sizi doyuracak kadar yiyin. Yediğiniz her fazla lokma verilmesi güç kilolar olacaktır. Şifa hazımdadır. Bu nedenle hazmedebileceğiniz kadar yemelisiniz. Nefsinizi kontrol edin. Tatmak ile doymak arasında ciddi fark vardır. Bu nedenle tadarken doymayı öğrenin. İbni Sina’nın zayıflama ile ilgili öğütleri oldukça kısa ve nettir. Az yemek, ara

      , Yer: Diyet ve Sağlıklı Yaşam

    • Keloğlan Mücevher Ağacı

      KELOĞLAN MÜCEVHER AĞACI Zaman gelmiş, zaman geçmiş. Günler gelmiş, aylar geçmiş. Aylar gelmiş, yıllar geçmiş. Keloğlan elli iki yaşına girmiş, nereden duyduysa adını duymuş, kafasında iyice yer edinmiş, mücevher ağacını bulmak üzere yola çıkmış. Keloğlan gele geçe, pınardan soğuk su içe, yolu bir ormana düşmüş. Ormanın adını sorarsanız, Keloğlan bilmez, bana sorarsanız ben hiç bilmem, ağaçlarla dolu bir yermiş.  Keloğlan sağına bakmış ağaç, soluna bakmış ağaç, gitmiş gitmiş hep ağaç. Bu duru

      , Yer: Masallar

    • Bilgi Ağacı / Humberto R. Maturana, Francisco G. Varela

      Şilili iki bilim adamı, Humberto R. Maturana ile Francisco J. Varela tarafından 1984 yılında yazılan Bilgi Ağacı sahiden çığır açan, öncü kitaplardan biri oldu. Bugün, bilim alanında son on-on beş yıla damgasını vuran sinirbilim, evrimci psikoloji, karmaşıklık çalışmaları ve bilinç çalışmaları alanında geliştirilen pek çok tez, bu kitapta oldukça sade bir dille ve bol resimle anlatılan "bilişsel inşacılık" kuramı tarafından önceleniyordu. Amerika'da birçok üniversitenin ders programlarına dahil

      , Yer: Estanbul Kitap ve Dergi

    • Sağlık İçin 3 Ceviz, 1 Elma...

      Sağlık İçin 3 Ceviz, 1 Elma Sağlıklı ve ideal bir beslenme için günde 3 ceviz ve bir elma tüketilmesi öneriliyor. Cevizdeki omega-3 yağ asitleri kalp hastalıklarını, inmeyi, diyabeti, yüksek kan basıncını ve klinik depresyonu azaltıyor. Elma ise kolesterolü düşürmeye yardımcı oluyor, tok tutuyor, solunum sorunlarını önlerken diyabet riskini azaltıyor. Ayrıca kanserle savaşta da önemli bir besin... İşte elma ve cevizin faydaları... Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bah

      , Yer: Şifalı Bitkiler ve Alternatif Tıp

×
×
  • Yeni Oluştur...