Jump to content

Kayısı Kıvamında Yumurta Nasıl Pişirilir?


İη¢ιѕєℓ

Önerilen Mesajlar

Herkes yumurtasını farklı kıvamda sever. Ancak yumurtanın haşlanarak tüketilmesinde en çok tavsiye edilen yumurta sarısının çok katılaşmamış olduğu kayısı kıvamıdır. Yumurta pişirmede bu kıvamın elde edilmesinde ise pişirme süresi önemlidir.

 

 

Kayısı Kıvamında Yumurta Nasıl Pişirilir?

 

 

Yumurtanın cezvede pişirilmesi için öncelikle cezveye bir miktar su ve tuz koyulur. Tuz hem yumurtanın çatlamasını önler hem de pişen yumurtanın kabukları bu şekilde daha kolay soyulur. Daha sonra bir kaşık yardımıyla yumurta cezvenin içine oturtulur.

 

 

Yumurtanın cezveye olabildiğince yumuşak şekilde bırakılmasına özen gösterilmelidir. Aksi halde kabuktaki çatlaklardan dışarıya kaçan yumurta akı suyun içinde biçimsiz şekilde haşlanır. Bu durum hem görselliği bozar hem de yumurtadan beklenen lezzetin yakalanmamasına neden olur. Yumurta cezveye koyulduktan sonra su seviyesi yumurtanın üzerini kaplamıyorsa cezveye yumurtanın üzerini kaplayacak miktarda su ilave edilir.

 

 

Cezve ocağa alındıktan sonra ocak yakılarak orta ateşe alınır. Yumurtanın kayısı kıvamında olması için orta ateşte toplam pişme süresi ise 4-6 dakika arasında olmalıdır. 4 dakikalık bir pişirme süresi sonucunda yumurta sarısının kıvamı biraz daha sıvı iken, 6 dakikalık pişirme süresinin ardından yumurtanın beyazı ve sarısının dış kısmı iyi pişmiş ve yumurta sarısının ortası yumuşak olur.

 

 

Damak zevkine göre bu iki kıvam arasında istenen kıvamın elde edilebilmesi için yumurtanın pişirilmesi süresinde küçük oynamalar yapılabilir.

 

 

Zamanlayıcılar Nasıl Kullanılır?

 

 

Pişirilen yumurtada kayısı kıvamının elde edilebilmesi için yumurta şeklindeki zamanlayıcılar da kullanılabilir. Pişirilen yumurtanın yanına koyulan ve pişirilme süresi ile doğru orantılı olarak renk değiştiren bu araçların üzerinde “yumuşak”, “orta” ve “sert” şeklinde ifadeler bulunur. Pişirilme esnasında renk değişimi “orta” yazan bölüme geldiğinde pişirilme işlemi sonlandırılırsa kayısı kıvamında yumurta elde edilebilir.

 

 

Zamanlayıcıların kalite farkları yumurta kıvamında bazı sapmaların olmasına yol açabilir. Bu yüzden bu tip araçlarla birkaç deneme yapılarak renk değişimi miktarı ile yumurta kıvamı arasındaki ilişki net olarak anlaşılıp istenen kıvamda yumurta elde edilebilir.

 

 

Pişirilen yumurta soğuk suda 5-6 saniye kadar bekletilip servis edilebilir. Soğuk suda daha uzun süre tutmak yumurtanın lezzetini etkileyeceğinden özellikle kahvaltılık yumurtaların bu şekilde fazla soğutulmamasına özen gösterilmelidir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

teşekkürler inciselim ,bende yumurtayı bir iki tıkırdadıktan sonra altını kapatıyorum ...sıcak suyun içinde bekletiyorum bekleme süresinde pişmeye devam ediyor , yumuşak bir şekilde pişmiş oluyor ...cezve büyükse bir fincana yumurtayı kırıyorum onuda cezvenin içine koyuyorum ,o da fincanın içinde pişiyor kızım severek yiyor ...

sevenler fincanın içine bir miktarda peynir koyabilir öylede pişer ...

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

teşekkürler inciselim ,bende yumurtayı bir iki tıkırdadıktan sonra altını kapatıyorum ...sıcak suyun içinde bekletiyorum bekleme süresinde pişmeye devam ediyor , yumuşak bir şekilde pişmiş oluyor ...cezve büyükse bir fincana yumurtayı kırıyorum onuda cezvenin içine koyuyorum ,o da fincanın içinde pişiyor kızım severek yiyor ...

sevenler fincanın içine bir miktarda peynir koyabilir öylede pişer ...

 

süpermiş denemek lazım.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

teşekkürler inciselim ,bende yumurtayı bir iki tıkırdadıktan sonra altını kapatıyorum ...sıcak suyun içinde bekletiyorum bekleme süresinde pişmeye devam ediyor , yumuşak bir şekilde pişmiş oluyor ...cezve büyükse bir fincana yumurtayı kırıyorum onuda cezvenin içine koyuyorum ,o da fincanın içinde pişiyor kızım severek yiyor ...

sevenler fincanın içine bir miktarda peynir koyabilir öylede pişer ...

 

Ben yumurtayı ne rafadan ne de katı yiyebiliyorum,bunu deneyeceğim ablam hiç duymamıştım :) Sağolasın.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Ben yumurtayı ne rafadan ne de katı yiyebiliyorum,bunu deneyeceğim ablam hiç duymamıştım :) Sağolasın.

 

dene inciselim , benim uydurduğum bir yöntem ...

 

süpermiş denemek lazım.

 

 

dene sessiz neherciğim fincanda yumurtanın içine bir miktar beyaz peynir koyup seversen üzerine pul biber serpebilirsin ...

 

Teşekkürler Nurlan güzel bir fikirmiş. Birde kabuğunu soymakla uğraştırmıyormuş.

 

 

evet berresuyum , çatlak yumurtaların haşlanırken içi dışına çıkıyor bu şekilde sıkıntı yok ...

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Super bir yontemdir. Fincan icinde ben kek bile yapiyorum.  cokda saglikli bir yontemdir. Nurlancim ne guzel oldu yazdin.

 

Fincani hafif yaglayin. İsiya dayanikli bir fincan olsun.

 

yumurtalari haslarken catlamamasi icin icine bir kucuk limon tuzu atin. 

 

 

Bende birde yumurta pisirirken kullandigim zamanlayici var. Buda cok ise yariyor.

 

SKU041122-12.jpg

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Super bir yontemdir. Fincan icinde ben kek bile yapiyorum.  cokda saglikli bir yontemdir. Nurlancim ne guzel oldu yazdin.

 

Fincani hafif yaglayin. İsiya dayanikli bir fincan olsun.

 

yumurtalari haslarken catlamamasi icin icine bir kucuk limon tuzu atin. 

 

 

Bende birde yumurta pisirirken kullandigim zamanlayici var. Buda cok ise yariyor.

 

SKU041122-12.jpg

 

 

ben fincanı yağlamıyordum sabah daha pratik oluyordu ama fincanı yağlamak iyi fikir teşekkürler menekşem ...

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...