İη¢ιѕєℓ Oluşturma zamanı: Ocak 8, 2016 Paylaş Oluşturma zamanı: Ocak 8, 2016 Yenilebilir deniz mahsülleri içerisinde en yoğun tada sahip olan balık somondur. Yoğun aromasının yanı sıra oldukça yağlıdır. Bu nedenle kızartma, fırınlama gibi yöntemlerle pişirmek yerine buharda pişirerek hafif ve sağlıklı bir tat elde etmek mümkündür. Buharda somon için gerekli olan malzemeler 4 dilim somon balığı 1 adet kuru soğan Birkaç dal kereviz sapı Yarım demet maydanoz Yarım limon 2 yemek kaşığı zeytinyağı 1 tatlı kaşığı tuz Yarım tatlı kaşığı karabiber Yarım tatlı kaşığı kekik Hazırlanışı Somon balıkları iyice yıkanarak dışarı doğru uzanan çok sert kılçıklar bir cımbız yardımıyla etten ayrılır. Buhar tenceresinin alt kısmı yarıya kadar su ile doldurulur. Buhar tenceresi yoksa çelik tencerenin dibine 3 parmak yüksekliğinde su ilave edilir. Yüksek kaseler ters çevrilerek suyun içine konur. Kasenin üst kısmı su ile temas etmemelidir. Balıklar ve diğer malzemeler bu alana yerleştirilerek pişirme işlemi yapılır. Buhar tenceresindeki ya da alternatif yöntemle hazırlanan tenceredeki su hafifçe kaynamaya başlayınca üst tarafa önce balıklar dizilir. Balık dilimlerinin üstüne tuz, karabiber ve kekik serpiştirilir. Baharatların üstüne zeytinyağı azar azar ilave edilir. Zeytinyağı çok fazla kullanılmamalıdır. Somon kendiliğinden yağlı bir balık türü olduğu için aşırı yağ ile pişmesi lezzetini kaçırabilir. Soğanlar halka şeklinde orta kalınlıkta doğranarak balıkların üzerine eklenir. Soğanların üzerine kereviz sapı ve maydanozlar gelişigüzel yerleştirilir. Yarım limon keskin bir bıçak ile ince ince dilimlenir. Limon dilimleri yeşilliklerin üzerine her somon dilimine 2 tane düşecek şekilde dizilir. İyice kaynayan suyun pişen tüm malzemeye temas etmediğinden emin olduktan sonra tencerenin kapağı kapatılır. Pişirme süresi yaklaşık 40-45 dakikadır. Karlı günlerde yakalananan somonlar daha yağlı olacağı için pişme süreleri 10 dakika kadar uzayabilir. Pişirirken en önemli püf noktası tencerenin kapağının açılmamasıdır. Kıvamında pişen bir somon balığı elde etmek için buharı tencerenin içine hapsetmek gerekir. Sunum sırasında limon dilimleri, kuru soğan piyazı ve roka gibi taze yeşillikler de tabağa eklenir. Buharda piştiği için hafif bir lezzet oluşturur ve bu hafif lezzetle gazlı içecekler tüketilmemelidir. Limonata ya da meyve suyu gibi hafif, ferah içecekler ikram edilebilir. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Önerilen Mesajlar
Sohbete katıl
Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.