Jump to content

Sumak ve Sumakın Faydaları...


Renan

Önerilen Mesajlar

Sumak ve Sumakın Faydaları

 

sumak.jpg

 

Sumak Ağacı:

 

3 metreye kadar yükselebilen, çiçekleri sarımtırak yeşil, yaprakları koyu kırmızı renklerde, çalı tipi bir ağaçtır.

 

Yurdumuzda sumak olarak bilinen,sıcak bölgelerde yetişen ağaçtır.Ağacın kabuğu tıpta,yaprakları dericilikte kullanılıp,meyveleri mercimeğe benzemektedir.Meyveler yiyeceklere ekşilik vermek için dövülerek kullanılır.İtalya ve Fransa’da kendiliğinden yetişen birçok türü vardır.Bazı türleri ve yaprakları zehirlidir.

Antepfıstığıgiller familyasındandır; kışın yaprak döken ya da her mevsimde yeşil kalan bir ağaçcıktır. Meyveleri mercimeğe benzer. 150 kadar türü bulunmaktadır.

Bir çoğu zehirlidir. Ülkemizde derici sumağı ve boyacı sumağı doğal olarak yetişmektedir. Kokulu sumağın tentür halindeki şekli idrar tutamama hastalığı için yararlıdır.

 

KULLANILDIĞI YERLER:

 

Dövülmüş taneler,kıyılmış kırmızı bibere benzer.Bu şekliyle Güneydoğu’da çeşitli kaplarda,yemeklerde ve yaygın olarak salatalarda kullanılır.Sumak odunu yünlüleri ve derileri boyamakta kullanılır.Yiyeceklere ekşimiş,mayhoş bir tad vermek amacıyla kullanılır.Yiyeceklerin hazırlanması sırasında veya servisinde kullanılır.

Hamur işleri ve salatalar üzerine dökerek yenir.

 

Sumağın Faydaları:

 

* Meyvelerinde çeşitli organik asitler tanen vardır,Asitleri tükürük midede asit çıkartır, böylece hazma, bilhassa hamur işlerinin hazmına çok fayda verir.

* Taneni ile şeker hastalarında şekeri düşürür,

* İshali durdurur,

* Kanı durduracak etkisi vardır,Damarları büzerek kanamayı durdurmaya yardımcı olur. Bu etkisi ile kanamalarda faydalıdır.

*İdrar kaçırma hastalığında faydalıdır.

*Mikrop öldürücüdür.

*Ateş düşürücüdür.

 

Sumak Nasıl Kullanılır?

 

Çoğunlukla baharat olarak kullanılır. Özellikle kokuyu azalttığı için soğan salatalarında tercih edilir. Tıbbi olarak da faydalı bir bitki olan sumak bitkisinin yaprağı su ile kaynatılarak ililmek süretiyle ya da gargara olarak kullanılır. Gargara yapılırsa boğaz ve dişeti hastalıklarına iyi gelir. Sumak kaynatılıp suyu içilirse zehirlenmelerde faydası görülür. Yüksek tansiyonu olanlara tavsiye edilmez.

 

UYARILAR:

 

* "Şeker" tüm insanlarda çok harcanan bir gıdadır,Yalnız şeker vücuttan kalsiyumu alır, bu nedenle hamileler, çocuklar, ihtiyarlar fazla şeker ve şekerli yiyecekler yememeli onlar bal, pekmez ve tatlı meyvelerle şeker ihtiyacını karşılamalıdırlar,

* "Şeker" bilhassa Akciğer rahatsızlığı olanlara verem, astım, kanser vs) çok zararlıdır.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Arşivlendi

Bu konu artık arşivlenmiştir ve başka yanıtlara kapatılmıştır.

×
×
  • Yeni Oluştur...