Jump to content

Ocak Temizliğinin Püf Noktaları


İη¢ιѕєℓ

Önerilen Mesajlar

Mutfakların en sık ve kolay kirlenen yerlerinden biri de ocaklardır. Düzenli olarak temizlenmesi ile ocaklar ilk günkü görünümünü koruyabilir. Ocak temizliği bazı püf noktalarıyla pratik bir şekilde yapılabilir.

 

 

Ankastre Ocaklar: Ankastre yapısı gereği kir tutmaz, kuruyan kiri krem temizleyiciyle ovmadan temizlemek mümkündür. Çıkmayan kirler için bulaşık süngerinin sert kısmı kullanılmamalıdır. Aksi takdirde ocak yüzeyi çizilebilir ve kötü bir görümüm oluşmasına yol açabilir.

 

 

Cam Ocaklar: Hassas bir yapıya sahip olan cam yüzey temizlenirken yumuşak temizlik bezleri kullanılmalı, çıkmayan kirler dairesel hareketlerle ovularak çıkarılmalıdır. Cam yüzeyin parlaması için temizlik işlemi bittikten sonra cam yüzeyler için üretilen malzemeler tercih edilmelidir.

 

 

Set Üstü Ocaklar:

Ocak gözleri temizlemesi zor kısımlardan biridir. Ocağın gözlerinde biriken kirler delikleri tıkayabilir, bu da fazla gaz kullanımına neden olabilir. Ocak gözleri temizlenirken bulaşık deterjanı ya da yağ çözücü ilave edilmiş sıcak suda bekletilir, kirler yumuşadıktan sonra da bulaşık makinesinde ya da elde yıkanabilir. Ocak gözleri tam olarak kurumadan ocağa yerleştirilmemelidir. Aksi takdirde ocak yanmayabilir, hatta gözün deliklerinde gaz birikebilir.

 

 

Üzerine tencere konan ızgaralar bulaşık makinesinde yıkanabilir özelliktedir. Izgaraların elde temizlenmesi oldukça zordur. Bulaşık süngeri ızgaranın dar bölümlerine girmez, dolayısıyla bu kısımlarda bulunan kirler temizlenemez.

 

 

Izgaraları bulaşık makinesine yatay şekilde yerleştirmeden önce yağ çözücü ya da krem temizleyici sıkılarak tel yardımıyla temizleyicinin ızgaranın tamamına uygulandığından emin olmak etkili bir yöntemdir. Bulaşık makinesi, ellerin dayanabileceğinden daha yüksek ısılarda yıkama yaptığından ızgaralar üzerindeki kirlerin yumuşamasına ve daha rahat temizlenmesine yardımcı olur.

 

 

Temizliğin Püf Noktaları

 

 

Üzerinden ızgarası ve gözleri alınmış ocak bulaşık süngeri ya da mikrofiber cam beziyle silinir. Kiri toplayan ve silinen yüzeyde iz bırakmayan maddelerden yapılmış bez ve süngerleri kullanmak önemlidir, çünkü bazı bezler silinen ocakta iplik bırakabilir ya da kirleri tam anlamıyla temizlemeyebilir. Bu durumda ocak temizliği daha da zorlaşır.

Ocak silinirken yapılan en büyük hata kirleri çıkarmak için ocağı telle ya da bulaşık süngerinin sert yüzeyiyle ovalamaktır. Bu işlem ocağa zarar verir, ocak yüzeyinde çizilmelere neden olur. Ocağı sert malzemelerle ovalamak yerine krem temizleyici ya da yağ çözücüyü ocak yüzeyine uyguladıktan sonra kaynar su damlatılır ve bir süre beklenir. Bu sayede kirler yumuşayacak ve silindiğinde kolaylıkla çıkacaktır. Ovalamak gerektiğinde de bulaşık süngerinin yumuşak kısmıyla ya da mikrofiber cam beziyle bu işlem gerçekleştirilebilir.

Ocak temizliğini kolaylaştıran en önemli nokta ocağın yüzeyinde kirlerin kurumadan, sertleşmeden temizlenmesidir. Ocak ne kadar sık silinirse, temizleme işlemi o kadar kolay olur.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...