İη¢ιѕєℓ Oluşturma zamanı: Ocak 9, 2016 Paylaş Oluşturma zamanı: Ocak 9, 2016 Kışın başlaması ile birlikte soğuyan havalar balıklarda yağlanmanın da başlamasına neden olur. Kısa bir süre önce balıkçı tezgahlarında görünmeye başlayan hamsi ise artan lezzeti ve uygun fiyatı ile bu ayın balık sofralarının hakimi olmaya adaydır. Aralık Ayında Hangi Balıklar Yenir? Hamsi: Yağlanarak lezzeti gittikçe artan hamsilerin bu dönemde ızgaraları da yapılabilir. Izgarası yapılacak hamsilerin yağlanmış ve iri olmalarına dikkat edilmelidir. Yıkanıp temizlenen hamsiler ızgarada pişirilirken, sık aralıklı bir pişirme teli kullanılmalıdır. Hamsiler ayrıca ızgarada çöp şişe geçirilerek de pişirilebilir. Ancak hamsi şiş yapmak için kullanılacak çöp şişler pişirme esnasında yanmamaları için önceden bir süre suda bekletilmelidir. Ayrıca balıklar çevrilirken problem yaşanmaması içinse çöp şişler hamsilere baş ve kuyruk kısımlarından olmak üzere iki yerden batırılmalıdır. Birçok kişinin vazgeçilmez lezzeti olan hamsi tava yapmak içinse düz ve yapışmaz bir tava kullanılmalıdır. Kızartmada kullanılacak yağa ise hamsinin yağlılığına göre karar verilmeli ve mümkün olduğunda az yağ kullanılmalıdır. Hamsiler tavaya dizilmeden önce hem daha lezzetli olmaları hem de tavaya yapışmamaları için una bulanmalıdırlar. Bunun için tercihen mısır unu kullanılmalı, mısır unu yoksa bu işlem buğday unu ile yapılmalıdır. Hamsiler una bulandıktan sonra tavaya çember şeklinde ve sıkışık olarak dizilmelidir. Ancak balıkların üst üste binmesine izin verilmemelidir. Hamsilerin bir yüzleri iyice piştikten sonra düz bir kapak yardımıyla hamsiler toplu şekilde döndürülmelidir. Bu şekilde tüm hamsiler aynı anda ve eşit şekilde pişer. Izgara ve tavası dışında hamsi fırın, kağıt kebabı, buğulama, pilaki ve yahni için de oldukça uygundur. Mercan: Yumuşak ve bol etli bir balık olan mercan aralık ayında tüketilebilecek balıklardan birisidir. Yağ oranı çok fazla olmadığı için ızgarası yapılacaksa kurutulmamaya dikkat edilmelidir. Mercanın tavası da lezzetli olur. Mercan ayrıca buğulama ve yahni şeklinde de pişirilebilir. Bol etli olduğundan mercan balığı çorba yapımında da kullanılabilirken mercan dolması ise bu balıkla yapılabilecek en lezzetli tariflerden birisidir. Bu ay farklı bir balık lezzeti arayanlar ise tercihlerini torik, iskorpit ve levrekten yana kullanabilirler. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Önerilen Mesajlar
Sohbete katıl
Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.