İη¢ιѕєℓ Oluşturma zamanı: Ocak 9, 2016 Paylaş Oluşturma zamanı: Ocak 9, 2016 Havanın soğuğunu koruduğu Şubat ayı balıkların yağlarını da koruduğu dönemdir. Ancak bu aydan sonra sıcaklıklar yavaş yavaş yükselmeye başlar ve balıklardaki yağlanma da azalır. Şubat ayı balıkların hem lezzetli hem de çeşidinin en bol olduğu dönemlerden birisi olduğundan bu ayda balık tüketimine önem verilmeli ve en lezzetli ve yağlı balık türleri tercih edilmelidir. Şubat Ayında Hangi Balıklar Yenir? Hamsi: Yağını ve lezzetini koruyan hamsi Şubat ayında da balık sofralarındaki lezzetli yerini korumaya devam eder. Her türlü pişirme yöntemine uygun olan hamsi bu ayda da damak tadına göre ızgara, tava veya buğulama şeklinde pişirilerek tüketilebilir. Fırını, kebabı, pilakisi ve yahnisi de yapılabilen hamsinin en lezzetli pişirildiği bir diğer yöntem de kağıt kebabıdır. Kağıt kebabı şeklinde hazırlanması için hamsilerin temizlendikten sonra fırın kağıdı üzerine yerleştirilen defne yaprakları ve domates dilimlerinin üzerine dizilip maydanoz, zeytinyağı ve limon ilavesi de yapıldıktan sonra fırında pişirilmesi gerekir. İzmarit: Beyaz etli bir balık olan izmarit, Şubat ayında yenebilecek lezzetli balıkların arasında ilk sıralarda yer alır. İzmarit en lezzetli tavada kızartılarak pişirilebilir. İzmaritin daha kolay temizlenmesi ve pişirilirken daha yumuşak ve lezzetli olması içinse derisi soyulmalı, yani tulumu çıkartılmalıdır. İzmaritin tulumunun çıkartılması için yüzgeçleri fazla derinden olmadan kesilerek alınmalı ve karnı boydan boya yarılmalıdır. Balığın üst yüzgeçleri aynı şekilde alınırken balığın sırt derisi boydan boya alınmalı ve ardından balığın kafası da kesilmelidir. Son olarak balığın derisi bıçakla tutularak baştan kuyruğa kadar soyulmalıdır. Tulumu çıkartılan izmaritler unlanarak kızartıldıklarında çok lezzetli olurlar. Pişirilen izmaritlerin servisinde, balıkların üzerine kıyılmış maydanoz, limon ve zeytinyağı içeren sos ilave edilir. Kızartma haricinde izmaritin ızgarası da yapılabilir. Mezgit: Şubat ayının lezzetli balıklarından biri olan mezgit tava, haşlama veya yeterince yağlı ise ızgara şeklinde pişirilebilir. Tavası yapılacak mezgit fileto veya bütün olarak kızartılabilir. Mezgit tavada pişirilmeden önce genellikle una ve ardından da yumurtaya bulanırlar. Yumurtalı tava adı verilen bu tarif oldukça lezzetlidir. Bunun yanında mezgit domates ile birlikte tavada sote şeklinde de hazırlanabilir. Mezgit, ızgara şeklinde pişirilecek ise fileto şeklinde hazırlanıp ızgarada pişirilen domates ve patlıcanla servis edilebilir. Balık çeşitlerinin oldukça bol ve bereketli olduğu Şubat ayında tüketilebilecek diğer lezzetli balıklar arasında torik, levrek, palamut, minekop, uskumru, izmarit, gümüş, mersin, morina, strangolos da sayılabilir. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Önerilen Mesajlar
Sohbete katıl
Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.