Jump to content

Evde Yoğurt Nasıl Yapılır?


İη¢ιѕєℓ

Önerilen Mesajlar

İη¢ιѕєℓ

Mandıra ürünleri arasında yer alan yoğurt lezzeti yanında yüksek besin değerine sahip bir besindir. B2, B12, B6 vitaminleri başta olmak üzere içeriğinde kemik sağlığını koruyan zengin bir kalsiyum mineralini barındırır. Yoğurdun diğer bir özelliği ise kaslar için faydalı olan ve enerji verici etkisi bulunan laktik asit bakterilerine sahip olmasıdır. Sütün mayalanması ile elde edilen yoğurt, daha sağlıklı olması ile evde yapımı tercih edilen besinler arasında yer alır. Yoğurdun yapımında dikkat edilmesi gereken kıvamını tutturabilmektir. Diğer bir nokta ise yoğurt yapımında kullanılan malzemelerin doğal olmasıdır. Bu nedenle paket ürünlerinin kullanımından yoğurt yapımı sırasında uzak durulmalıdır.

 

 

Evde Yoğurt Yapımı

 

 

Malzemeler

 

 

2 kg. doğal süt

2 çorba kaşığı doğal yoğurt

İsteğe bağlı 1 adet küp ya da bir tatlı kaşığı toz şeker

 

Yapılışı

 

 

Süt bekletilmeden süzülür ve taşmamasına dikkat edilerek kısık ateşte kaynatılır.

Kabardıktan sonra ocağı altı kapatılarak süt yoğurdun yapılacağı kapaklı bir kap, kavanoz ya da tencere içine konur.

Sütün mayalama için uygun sıcaklığa gelmesi beklenir.

Bu esnada başka bir kasede yoğurt mayalanmak için kaşık ya da çatal yardımıyla iyice çırpılır.

İsteğe bağlı olarak yoğurt içine şeker katılarak çırpmaya devam edilir.

Sütün kıvamı sıcak olmakla birlikte el ile dokunulabilecek ısıya ulaştığında hazırlanan maya süte katılır ve hafifçe karıştırılır.

Kabın üzeri kapatıldıktan sonra üzeri sofra bezi ya da benzer nitelikte bezlerle iyice örtülür.

Kap yerinden kıpırdatılmadan en az üç saat bu şekilde bekletilir.

3 saat sonrasında bezler açılır ve eğer yoğurt ertesi günü kullanılmak üzere buzdolabına kaldırılır.

 

 

Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

 

 

Yoğurt yapımında kıvamın tam olarak tutturulmasında sütün sıcaklığı çok önemlidir. Ilımış ya da soğuk sütte yoğurt tutmaz, aynı şekilde çok sıcak sütte yoğurt gereken kıvama ulaşmaz. Sütün sıcaklığını ayarlamak tecrübeye dayalı bir unsurken genel olarak serçe parmağı hafifçe süte dokundurularak sıcaklık testi yapılır. Eğer serçe parmağı süte dokunabilecek kadar sıcaklığa dayanıyorsa ancak sıcaklığı da hissediyorsa süt yoğurt mayalamaya hazırdır.

Yoğurt tutması için mayalarken ve özellikle mayalanma sonrası kullanılacak kabın yerinden oynatılmaması önemlidir.

Yoğurdun kıvamına ulaşması için gereken en az 3 saatlik sürede yoğurt tutmamış ise yoğurt mayalanan kabı sıcak su dolu bir leğende yaklaşık bir iki saat bekletmek yoğurdun tutmasına yardımcı olur.

İleti bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Benzer Konular

    • Kara Büyü Hangi Amaçlarla Yapılır?

      -Kara büyü birbirini seven iki insana yaptırılabilir ya da karı kocanın boşanması için de yaptırılmaktadır.   -Bazı kimseler kara büyüyü dil bağlamak amacıyla yaptırmaktadır. Burada kara büyü yapılan kişi yaptıran kişiye karşı suskunlaşması ve onun önünde konuşamaması amaçlanmaktadır.   -Kara büyü yaptırılan diğer bir olay ise erkeğin kudretini bağlamaktır. Bunu da genellikle bir erkeğin gerdeğe girdiğinde erkeklik kudretini kullanamaması ya da eşini aldatan erkeklerin diğer kadınlar

      , Yer: Büyü

    • Soru: Niyet ve Dilek Defteri Nasıl Yazılır?

      Merhaba, niyetlerimizi ve dileklerimizi yazacağımız defter nasıl olmalı, ne tür cümleler yazılmalı, her gün bunu tekrar etmelimiyiz vs vs .. bu konuda bilgisi olanlar yardımcı olabilir mi !!   Bu konulara yeni merak sarmış biri olarak bunun tüm inceliklerini öğrenmek adına destek almak istiyorum 😊

      , Yer: Sorular

    • Annem kilisede mum yaktı negatif etkisini yaşadık nasıl bozabiliriz

      Bundan yıllar önce küçük bir şehirde yaşıyorduk, mutsuz değildik, iyi kötü yaşayıp gidiyorduk. Annem İstanbul'a gelmeyi çok istiyordu, orada evimiz de vardı, babamı da ikna etmişti ama tayinini Istanbul'a çıkaramıyordu. Birinin tavsiyesiyle adaların birinde bir kilisede mum yakıp İstanbul'a gelmeyi dilemiş. O kilisede mum yakıp dua eden herkesin dileğinin gerçek olduğunu duymuş. İstanbul'a geldik. Ama İstanbul'da hayatımız çok kötü gitti. Etrafımızdaki herkes okul hayatında iş hayatında normal y

      , Yer: Gizli İlim Uygulamaları

    • Mutfağınızda Bile Yetiştirebilirsiniz: İstiridye Mantarı Nasıl Yetiştirilir?..

      Mutfağınızda Bile Yetiştirebilirsiniz: İstiridye Mantarı Nasıl Yetiştirilir? İstiridye mantarı nedir? Bilimsel ismi “Pleurotus ostreatus” olan ve kavak mantarı olarak da bilinen bu lezzetli mantar türü, ilk olarak Almanya’da I. Dünya Savaşı sırasında geçim sağlamak amacıyla ekildi. O tarihten itibaren istiridye mantarına gösterilen ilgi artmış, lezzeti ve görüntüsüyle dünya çapında ticari bir besin olarak kendisini kabul ettirdi. Japon, Kore ve Çin mutfaklarında hatırı sayılır bir

      , Yer: Bitkiler ve Bitki Bakımı

×
×
  • Yeni Oluştur...