Jump to content

Adet Sancısı Neden Olur?


İη¢ιѕєℓ

Önerilen Mesajlar

İnsan vücudunda kadın bedeni belli bir erişkinliğe ulaştıktan sonra her ay bir bebek sahibi olacakmış gibi bu sürece hazırlık yapar. Rahimde gerçekleşen bu hazırlıklar bebek sahibi olma ihtimali oluşmadığında beyin kontrolünde salgılanan hormonların faaliyetleri ile yok edilir. Bu noktada her sağlıklı kadının yaşadığı adet kanaması gerçekleşir. Dolayısıyla adet kanaması ile beraberinde yaşanan ağrı rahmin kendisini yenilediğinin işareti ve son derece sağlıklı bir durumdur.

 

 

Sağlıklı ve doğal bir süreç olmasına rağmen yaşattığı ağrı ve sancılar nedeniyle kadınları olumsuz etkileyen bu dönemlerde ağrının nedeni ile ilgili çeşitli söylemler gelişmiştir. Soğuk alındığında, ağır çalışıldığında ağrının arttığı gibi yorumlar yapılsa da adet döngüsünün doğal bir sonucu olarak ağrı kaçınılmazdır. Bu dönemde rahim içinde salgılanan bazı maddeler rahim duvarlarında gerçekleşen kanama yüzünden bölgedeki sinir uçlarını uyarır ve ağrıya neden olur.

 

 

Sadece adet kanaması ile ilgili olan ve bu dönem içerisinde yok olan ağrı primer dismenoredir. Kişi adet görmeye başladıktan sonra her dönemde görür. Herhangi bir müdahale gerektirmediği gibi birçok kadın bu ağrı ile günlük hayatına devam eder. Dayanılamayacak olduğu noktada ise ağrı kesiciler ile sancı hafifletilmeye çalışılır.

 

 

Şiddetli Ağrı Nedenleri

 

 

Ağrının şiddetinde anormal bir durum olduğunda, kişinin günlük hayatını sürdüremeyecek derecede krampların oluştuğu durumda ise ağrının sebebi farklı bir faktör olabilir. Sekonder dismenore olarak adlandırılan bu ağrıların altında özellikle rahim ile ilgili nedenler yatar. Rahimde oluşmuş olan iyi huylu tümörler (miyom), rahmin iç tabakasında bulunması gereken dokuların yumurtalık veya rahim kas tabakasında yani yanlış yerde bulunmasından kaynaklı rahatsızlıklar veya tüm bu sistemlerin herhangi bir noktasıyla ilgili (rahim, yumurtalık, tüpler) enfeksiyonlar neden olabilir.

 

 

Rahim kasılmaları çok şiddetli ise kişiyi çok zorluyorsa, kanamada fiziksel değişimler (renk, koku) göze çarpıyorsa ve beraberinde şiddetli bulantı, baş ağrısı, kabızlık veya ishal gibi şikayetleri de sürdürüyorsa bir doktora görünmek gerekir. Aksi takdirde ağrı kesicilerle veya kas gevşeticilerle ertelenmiş olan ağrılar, bazı hastalıklarda erken teşhisi engelleyebilir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...