Jump to content

Mangalda Et Nasıl Yapılır?


İη¢ιѕєℓ

Önerilen Mesajlar

Izgarada yapılan etler hafif oldukları için ve farklı aroması nedeniyle pek çok insan tarafından sevilerek tüketilir. Ancak mangalda yapılan etin pişirme aşamaları zahmetlidir ve dikkat ister. Etin seçilmesinden marine edilmesine, pişirme süresinden mangalın yakılmasına kadar birçok konuya dikkat edilmesi gerekir. Lezzetli ve sağlıklı bir mangal deneyimi şu noktalara dikkat etmek gerekir:

 

 

Mangalda Et Yaparken Dikkat Edilecek Noktalar

 

 

Et sulu pişirilmelidir. Etin suyu mangala akmamalıdır. Bu şekilde aroma ve lezzet kaybı olmaz. Bu nedenle etleri çevrimek için çatal değil maşa kullanılmalıdır. Çünkü çatal eti dağıtabilir ve suyunu akıtabilir.

Et üzerine is kokusu sinmemesi için ateşe temiz bir limon kabuğu atılabilir. Kimi yörelerde elma kabuğu da ateşe atılarak is kokusunun giderilmesi sağlanır.

Kullanılan mangal küçükse, biber ve domatesler etlerle birlikte konmamalıdır. Çünkü bu fazlalıklar ateşi azaltır ve etler daha pişmeden ateş söner.

Kullanılan mangal demir olmalıdır. Alüminyum ya da teneke malzemelerde et sağlıklı şekilde pişmez. Demir sıcaklığı çabuk alır, etlerin içini ve dışını pişirir.

İlk önce kırmızı etler, en son ise sucuk pişirilmelidir. Sucuğun aroması baskın olduğu için en son pişmesi diğer etlerin tadını etkilememesi bakımından önemlidir.

Meşe ağacından yapılan kömür, mangal için en iyi sonuçları verir.

Kömürün eti pişirmek için hazır olduğunu anlamak da önemlidir. Eğer kömür üzerinde ince bir kül tabakası varsa ve altından da kömürün kor ateşi görünüyorsa etler mangala konabilir.

 

Mangalda Hangi Etler Yapılır ve Bu Etler Nasıl Pişirilir?

 

 

Köfte: En sık tercih edilen mangal etidir. Kıymanın yoğrulması ile bir gece önceden hazırlanıp dinlendirilir. Dinlendirilmiş ateşte pişirilir.

Pirzola: Yüksek ateşte pişmelidir. Çünkü pirzola pişerken dışı karamelize olur ve çıtırlaşır. İçi ise pembe ve sulu kaldığı için lezzeti ile aromasını korur.

Bonfile: Bonfile için damak tadı önemlidir. İyi pişmiş bonfile sevenler yüksek ateşte, az pişmiş bonfile sevenler düşük ateşte etlerini pişirebilir.

Beyaz Etler: Tavuk ya da hindi etleri de mangal için tercih edilirler. Bir gün öncesinden çeşitli soslar ile marine edilen beyaz etler, iyice ısınmış demir ızgaranın üzerinde pişirilirler. 10-15 dakika gibi bir sürede hazır olan etler sulu ve yumuşak kıvamda mangaldan alınmalıdır. Özellikle hindi eti kurumaya uygun olduğu için mangal üzerinde fazla bekletilmemelidir.

 

Etler Nasıl Marine Edilir?

 

 

Etlerin marine edilmesinde evde yapılan bazı karışımlar ya da hazır soslar kullanılabilir. Ancak kırmızı etler, tavuk eti gibi yoğun şekilde marine edilmezler. Kullanılacak olan marine sosu, zeytinyağı ya da hazır alınan barbekü (BBQ) sos, bir fırça yardımı ile etlere sürülür. Ancak etler yavaş yavaş pişmeye başladıktan sonra bu işlem yapılır. Çünkü erken sürülen soslar (özellikle hazır olanlar) içindeki katkı maddelerinden dolayı etin tadını bozabilirler.

 

 

Beyaz etlerin marinesinde ise domates ve yoğurt bazlı soslar kullanılabilir. Bu soslar tercihe göre acılı ya da acısız şekilde de hazırlanabilir. Tavuk ve hindi için marketlerde hazır marine sosları da bulunur. Derin bir kap içinde soslanan beyaz etler yaklaşık 1 gün kadar dinlendirilmelidir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...