Jump to content

Hamileliğin İlk 3 Ayında Nasıl Beslenilir?


İη¢ιѕєℓ

Önerilen Mesajlar

Yeterli ve dengeli beslenme yaşamın her döneminde oldukça önemlidir. Ancak anne adayları için bu durum daha da dikkatli olunması gereken bir süreci beraberinde getirir. Bebeğin sağlıklı bir gelişim göstermesi için hamileliğin ilk üç ayında bilinçli hareket etmek gerekir.

 

 

Hamilelik üç ana döneme ayrılır. Bu dönemlerin her birisine trimester adı verilir. 1.trimester döneminde beslenme kalitesi ve düzeni sayesinde bebeğin kemik ve zihin gelişimi başlar. Bu gelişimin seyrinde anne adayının alması gereken zorunlu vitamin ve mineraller vardır.

 

 

Karbonhidratlar, vücudun temel enerji kaynaklarını oluşturur. Bu dönemde kompleks karbonhidratlara önem verilmelidir. Tam buğday ekmeği, sebze ve meyveler, kuru baklagiller, tahıllar anne adaylarının alması gereken karbonhidrat içerikleridir. Kilo alma endişesiyle karbonhidratı kesmek yanlıştır. Bunun dışında dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

 

 

İlk 3 aylık dönem içerisinde protein kaynaklarının tam olarak alınması gerekir. Her gün mutlaka 1 adet yumurta tüketilmelidir. Bunun yanında kırmızı et, tavuk, balık, yoğurt, kefir gibi protein bakımından zengin besinlere yönelmek önemlidir.

Bebek ve anne için bu dönemde alınması gerekenler ise kalsiyum, demir, folik asit, iyot, D vitamini, C vitamini ve B12 vitaminidir. Yeşil yapraklı sebzeler içerisinde brokoli, maydanoz, ıspanakla birlikte enginar, kereviz, karnıbahar gibi sebzeler tüketilmelidir. Elma, armut, ayva, muz gibi meyveler de beslenmede yer verilmesi gereken gıdalardandır.

Su tüketimi de bu dönem içerisinde hayati öneme sahiptir. Bebeğin su dolu bir çeper içerisinde yaşadığı düşünülürse anne adaylarının günde 2,5 litre su tüketmesi gerekir. Sıvı alımları diğer besinler ile desteklenebilir. Hazır meyve suları yerine taze sıkılmış meyve suları çok faydalıdır.

Hamileliğin ilk üç ayında da sağlıklı yaşam pratiğinde olduğu gibi kahvaltı çok önemlidir. Bu öğün kesinlikle atlatılmamalıdır. Protein ağırlıklı ve karbonhidratlı besinlere ağırlık verilmelidir. Kahvaltıda peynir, süt, yumurta, tam buğday ekmeği ve yoğurt mutlaka tüketilmelidir.

Öğle yemeklerinde ise hafif ve besleyici gıdalar tercih edilmelidir. Ton balıklı sandviç, tavuk ızgara, yoğurt, tam tahıllı ekmekler tüketilebilir. Ayrıca bu öğünlerde pilav veya makarna, etli baklagil yemeği de yenilebilir.

Akşam yemeklerinde ise kırmızı et, tavuk, balık tüketilebilir. Her hafta akşam yemeklerinde zeytinyağlı sebze yemekleri de yenilmelidir. Yeşil salata, yoğurt gibi yiyecekler de yemeklere eşlik eden besinler olmalıdır.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...