Jump to content

Kediler Pirelerden Nasıl Korunur?


İη¢ιѕєℓ
 Paylaş

Önerilen Mesajlar

Kan emerek beslenen ve kanatsız bir parazit türü olan pireler kedilerde ve diğer evcil hayvanlarda en yaygın olarak görülen parazit türüdür. Çıplak gözle görülmesi neredeyse imkansız olan pirelerle mücadelede yaşam döngüsünü bilmek önemlidir. Yaşam alanları daha çok sıcaklığa ve neme bağlı olan pirelerin yaşam döngüsü genellikle 2,5 ay içerisinde tamamlanmakla birlikte yumurta evresi, larva aşaması, pupa ve erişkin evreler olmak üzere dört aşamalıdır.

 

 

Yumurta oluşturabilmesi için taze kana ihtiyacı olan dişi pireler genellikle yumurtalarını evdeki mobilyalara, halı ya da evcil hayvanlar üzerine bırakır. İki-üç gün içerisinde larva aşamasına geçen yumurtalar 7-18 gün içerisinde pupa evresine ulaşır.

 

 

Pupa evresiyle birlikte kendini koza içerisine hapseden pireler yaklaşık bir haftalık ya da 10 günlük süreç sonrasında kozalarından yetişkin olarak çıkar. Kozalarından çıktıkları andan itibaren 1 ya da 2 gün içerisinde kan emmeye başlayan pireler bu süreçte kediler için alerjik reaksiyonlara yol açmaları bakımından tehlike yaratabilir.

 

 

Kedilerde Pire Belirtileri

 

 

Yetişkin evrelere ulaşmadan görünmesi neredeyse imkansız olan pirelerin kedilerde bulunması durumunda pirelerin daha çok tutunduğu kulaklar, boyun ve kuyruk bölgelerinde aşırı kaşınma, tırmalama, ısırma veya sıklıkla yalama görülen belirtiler arasındadır. Ayrıca kedinin tüylerinde görülen dökülmeler ise bir diğer belirtidir.

 

 

Bazı kedilerin pirelerin ısırığı içerisinde yer alan salyaya karşı duyarlı olmasına bağlı olarak özellikle sırt bölgeleri boyunca görülen kabuklanmalar da belirtiler arasında yer alır. Öncesinde dış ve iç parazitlere karşı tedbir alındığı durumlarda genellikle kedi üzerinde tutunamayıp dışkı yoluyla atılan pireler için kedi tüyleri üzerine yerleşmeden gerekli önlemlerin alınması önemlidir. Aksi durumda insanlara da çeşitli hastalıkların bulaşması söz konusu olması bakımından önemli olan tedbirler sadece kedilere yönelik olmamakla birlikte kedinin yaşadığı alana bağlı olarak ev ya da bahçe ortamında da alınmalıdır.

 

 

Pire İçin Alınacak Önlemler

 

 

Pirelerin kedi üzerine yerleşimini engellemek için düzenli olarak veteriner kontrolüne götürmek, iç ve dış parazit aşılarını yaptırmak önemlidir. Bunun yanında yaşanılan bir durum söz konusu olduğunda pire şampuanları ve tozları yetişkin pireleri yok etmekte etkilidir. Ancak tedbir olarak veterinere danışarak kullanımı daha sağlıklı olan bu tür çözüm yollarında özellikle pire tozu ile yapılan tedavide kedinin ağız ve solunum mukozasını tahriş etme riski bulunması bakımından dikkat edilmelidir.

 

 

Kedide pire kontrolünü sağlamak için önerilen pire tasmaları ise sadece boyun ve baş bölgesindeki pireleri öldürmesi bakımından kısıtlı bir çözüm yoludur. Aynı şekilde kedi tüyleri üzerindeki pirelerin en fazla %50’lik bir kesimi temizleyebilmesi bakımından sahip pire tarakları da yetersizdir.

 

 

Bunun yanında özellikle sıcak ve nemli ortamlarda barınması sebebiyle ev ve bahçe gibi çevrede de rastllanması muhtemel olması bakımından ev ve bahçe ortamlarında tedbir amaçlı belli periyodlarla ilaçlama yapılması önerilir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...