İη¢ιѕєℓ Oluşturma zamanı: Ocak 26, 2016 Paylaş Oluşturma zamanı: Ocak 26, 2016 Kış aylarının sevilen lezzetlerinden birisi olan boza, içerisinde yüksek oranda kalsiyum ve protein bulundurur. Vücut ısısını artırıcı özellikte olduğu için soğuk havalarda daha fazla tercih edilen boza, içerisindeki mayadan dolayı uzun süreli tokluk hissi de verir. Boza yaparken kullanılan malzemeler ve yapılışında dikkat edilmesi gerekenler şöyledir: Malzemeler: 6 çay bardağı bulgur 1 çay bardağı pirinç 12-14 su bardağı su (su miktarı kıvama göre artırılabilir) 1 çay kaşığı maya 2 yemek kaşığı toz şeker Leblebi veya fındık Toz tarçın Yapılışı: İlk olarak bulgur ve pirinç ayıklanır, ardından yıkanır. Su ile yumuşayıncaya kadar haşlanır. Daha sonra bu karışım süzgeçten geçirilir ve posası atılır. Ağzını kapatmadan 1 veya 2 saat güneş görmeyen ortamda ılıması için bekletilir. Ilıyan karışımın üzerine iki kaşık şeker ve su ile karıştırılan maya eklenir. Ağzı kapalı bir kapta bekletilir. Bu karışım 24 saat bekletildikten sonra üzerine şeker ilave edilir. Karışımın serin bir yerde beklemesi gerekir. Ayrıca bekleme süresi içerisinde belli aralıklarla karıştırılması gerekir. Şekeri ekledikten sonra tadına göre üzerine bir miktar da şeker ilave edilebilir. Kıvamını ayarlamak için de su eklenebilir. Bozanın hazırlanması bu şekilde tamamlanır. Buzdolabında muhafaza ettikten sonra kısa bir süre içerisinde bozayı tüketmek gerekir. Bunun nedeni ise buzdolabında bozanın fermantasyonunun azalmasıdır. Servis ederken üzerine tarçın veya fındık eklenir. Boza yapımında dikkat edilmesi gerekenler Boza yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta oda sıcaklığıdır. Sıcak ortamda yapılan bozanın tadında ekşime meydana gelir. Boza fazla mayalandığı için kıvam ve tat istenilen şekilde olmaz. Boza mayasını arada bir kontrol etmek önemlidir. Fazla bekleyen veya mayalanan boza, bozulma belirtisi gösterir. Ayrıca bozayı iki gün içerisinde tüketmek gerekir. Bozulmaması içinse daha az malzeme kullanılarak yapılması uygun olur. Bozayı plastik yerine cam bir kabın içerisinde yapmak, kıvamının ve lezzetininin daha iyi olmasını sağlar. Cam bardaklarda servis edilmesi de mümkündür. Alıntı Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Önerilen Mesajlar
Sohbete katıl
Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.