Jump to content

Kombi Nasıl Çalışır?


İη¢ιѕєℓ

Önerilen Mesajlar

Doğalgaz ya da elektrik kanalıyla sağlanan ısıyı kullanmak için geliştirilmiş cihaz olan kombi kat kaloriferi ile şofbenin birleşimidir. Sıcak su elde etmek ve konutu ısıtmak için kullanılır. Doğalgazlı kombiler gaz tahliyesi ve enerji tasarrufuna göre bacalı, hermetik, konvansiyonel, yoğuşmalı, tek eşanjörlü ve çift eşanjörlü şeklinde sınıflandırılır.

 

 

Kombinin çalışması için olmazsa olmazı yanma odasıdır. Burada doğalgaz yanarak ısıya dönüşür. Yanma odalarına göre kombiler hermetik kombi ve bacalı kombi olarak ikiye ayrılır. Yanma odasının tavanında içinden su geçen kanallar bulunur. Bunlar eşanjör olarak adlandırılır.

 

 

Eşanjör sistemine göre kombiler tek eşanjörlü ve çift eşanjörlü kombiler olarak ikiye ayrılır. Tek eşanjörlü sistemde evin sıcak su ihtiyacı ve ısınması aynı kanaldan sağlanırken çift eşanjörde sıcak su ve ısınma ihtiyacı farklı eşanjörlerden sağlanır.

 

 

Kombi Çeşitleri

 

 

Bacalı Kombi: Bu kombi çeşidinde yanma odasının oksijen ihtiyacı bulunduğu ortamdan sağlanır. Yanma odaları açık sistemlidir. Ortamda bulunan oksijen kullanıldığından çalıştığı bölge iyi havalandırılmalıdır. Atık gazın atıldığı basit bir baca sistemi vardır. Bu tip kombiler ancak kirli gazın atılabileceği ortamlarda kullanılabilir. Havalandırma boşluğu ya da baca sistemi olan apartmanlar bu tip kombinin kullanılabileceği alanlardır.

 

 

Hermetik: Bacalı kombilerden farklı olarak ortamdaki oksijeni tüketmez. Kapalı yanma odasına sahiptir. Oksijen ihtiyacı bir fan ve hortum yardımı ile dış ortamdan sağlanır. Bulunduğu ortamı havalandırma ihtiyacı olmadığından ısı tasarrufu sağlar. Yanmayla oluşan atık gaz ise aynı fan sistemiyle dışarı atılır. Hermetik sistem genellikle havalandırma koşullarının iyi olmadığı yerlerde kullanılmaya uygundur. Günümüzde yoğuşmalı kombilerle çok yaygın olarak kullanılan sistemdir.

 

 

Klasik (Konvansiyonel): Atık gazın enerjisinin geri dönüştürülmediği kombilerdir. Yanma işleminden sonra atık gazın sıcaklığı 240 dereceye çıkabilir. Düz baca sistemleri bu kombilerde yaygın olsa da hermetik baca sistemi de kullanılabilir.

 

 

Yoğuşmalı: Klasik kombilerden farklı olarak atık gazın enerjisini geri dönüştürür. Yanan atık gaz ortalama 50-60 dereceyi geçmez. Atık gazın çıkış yaptığı bölgede sıcak gaz yeniden soğuk su eşanjörü yardımıyla sıcak suya dönüşür. Yoğuşmalı kombiler klasik kombilerden pahalı olsa da yüzde yirmiye varan enerji tasarrufu sağlar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...