Jump to content

Doktora Nasıl Yapılır?


İη¢ιѕєℓ
 Paylaş

Önerilen Mesajlar

Lisans ve yüksek lisans aşamasından sonra geçilen doktora yüksek öğrenimin en önemli ve zorlu süreçlerinden birisidir. Doktora mezunları uluslararası tanımlamaya göre Ph.D ünvanı alır.

 

 

Eğitimin amacı öğrencilere bağımsız araştırma yapma yetisini kazandırmak, bilimsel olayları geniş ve derin bir bakışla incelemek ve yeni sentezlerle teorik sonuçlar elde ettirmektir. İlgili bilim dalında yapılan araştırmalar, makaleler, projeler ve tezler özgün çalışmalar olmalıdır.

 

 

Üniversite eğitiminin tamamlanmasının ardından yüksek lisansa başlayan kişiler, herhangi bir sınava girmeden direkt olarak doktoraya da başvurabilir. Bu programlara ''Bütünleşik Doktora'' adı verilir.

 

 

En yüksek seviyeli akademik derece olan doktora, eğitim alınan akademisyenle aynı statüde değerlendirilir. Bilimsel yeterlilik derecesi olarak sayılır. Doçentlik ve profesörlük, akademik unvanlar olarak kabul edilir. Bu unvanlar doktora ile desteklenmediği zaman o kişi alanında bilimsel yeterlilikte sayılmaz. Bundan dolayı bilimsel yeterlilik seviyesinde esas alınan ölçüt doktora eğitimidir.

 

 

Yüksek lisanstan sonra bu programa başlayan kişiler uzmanlık alan derslerini alır. Daha sonra tez aşamasına geçilir. Tez aşamasına geçmeye hak kazanan kişiler yeterlilik sınavından sonra doktora bitirme tezine başlar.

 

 

Yurt İçi Doktora Başvurusu

 

 

Bu eğitim programına başvurmak isteyen kişilerin ALES'ten en az 70 puan alması gerekir. Yabancı Dil Sınavı olan YDS'den de en az 55 puanı olan kişiler programlara başvurabilir. YDS puanı olmayan kişiler YÖK'ün kabul ettiği ve eşdeğerliliği olan başka bir yabancı dil sınav puanı ile de doktora programlarına başvuruda bulunabilir. Bu puanların yanında yüksek lisans not ortalaması veya bazı üniversitelerin uyguladığı mülakat puanı da değerlendirmeye katılır. Bu programın başvuru süreci, kontenjanları ve şartları üniversitelerdeki enstitüler tarafından ilan edilir.

 

 

Yurt Dışı Doktora Başvurusu

 

 

Yurt dışında doktora yapmak isteyen kişiler başvuru yapacağı üniversitelerin kriterlerine göz atmalıdır. Genelde yüksek lisans not ortalaması ve TOEFL gibi uluslarlarası geçerliliği olan yabancı dil sınavı notlarına bakılır. Bir diğer unsur ise ''Research Proposal'' adı verilen kriter araştırma teklifidir. Başvuru alan üniversiteler öğrencinin kriter araştırma teklifinin alanı ile ilgili olup olmadığına bakar. Teklifi onaylanan ve puan ortalaması yeterli olan öğrenciler doktora programlarına kabul edilir. İngiltere, İsveç, Amerika ve Hollanda PhD öğrencilerinin en fazla tercih ettiği ülkelerdir. Öğrenim süresi 3-5 yıl arasında değişir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...