Jump to content

Zakkum Ne Zaman Çiçek Açar?..


Renan

Önerilen Mesajlar

Zakkum Ne Zaman Çiçek Açar?

 

2a0a041377085401da4ddb7fb41afc9c.jpg

 

Apocynaceae ailesinden gelen Zakkum, haziran ve eylül ayları arasında çiçeklenen, boyu 2 ila 5 metre arasında değişebilen zehirli bir bitki türüdür. Tropikal ve subtropikal iklimlerde ve doğal ortamında su kenarlarında yetişen zakkum, kış boyunca yapraklarını dökmez. Susuzluğa dayanıklı bitkilerin başında gelir. Farklı renkteki çiçekleri ile dış mekanlarda süs bitkisi olarak da yetiştirilir. Bahçelere ekilebileceği gibi balkon ve teras gibi açık alanlarda saksıda da yetiştirilebilir.

 

Yapısı

Koyu renkli, silindir şeklinde ve dik bir gövdeye sahiptir. Sapları kısa mızrak şeklinde yaprakları, kokulu çiçekleri vardır. Aşırı sıcaklıklardan ve susuzluktan etkilenmez. En az kaktüs türleri kadar, susuz ortamlara dayanabilir. Her tür toprakta yetişebilen zakkum, bu özelliklerinden ötürü kıyı kesimlerde en çok yetişen çalı formundaki süs bitkilerinden biridir. Çalı formunda olmasına rağmen, sulaması düzenli yapıldığı takdirde, 6 metreye kadar büyüyebilir.

 

siirte_2_bin_adet_zakkum_cicegi_dikilecek.jpg

 

 

Çiçekleri

Zakkum çiçekleri çoğunlukla pembe renklidir. Beyaz, kırmızı ve turuncu tonlarında çiçekler açan türleri de vardır. Hafif, tatlı ve hoş bir kokuya sahiptir. Yaz ayları ile başlayan çiçeklenme dönemi sonbahar ortalarına kadar devam eder.

 

Güneş ve ısı

Güneş ihtiyacı oldukça fazladır. Yetiştirilmesi için en ideal alanlar, bahçelerin tüm gün güneş alan bölümleridir. Gölge ve yarı gölge alanlar uygun değildir. Kış aylarında aşırı soğuklardan korunması gerekir. - 6 dereceden itibaren bitkide hasarlar oluşur. Soğuğa, maksimum dayanma sıcaklığı -13 derecedir.

 

zakkum2.jpg

 

Sulama

Yetişkin zakkumların çok fazla sulanması gerekmez. Ancak yaz aylarıyla beraber artan sıcaklıklarda yapılacak sulama, fazla tomurcuk oluşmasına ve çiçeklenme döneminin daha uzun olmasını sağlar.

 

Yeni dikilen zakkumlarda ise iki yıl boyunca toprağın nemli tutulması önemlidir. Toprağın üst kısmı kurudukça yapılacak hafif bir sulama yeterlidir.

 

Gübreleme

Toprak koşulları çok olumsuz olmadığı sürece gübrelenmesine gerek yoktur. İhtiyaç duyulması halinde, ilkbahar aylarında organik gübre verilmesi yeterlidir. Saksı yetiştiriciliğinde genel amaçlı sıvı gübre kullanımı daha uydundur.

 

UYARI

Zakkum bitkisinin tüm bölümleri zehirlidir. Dal ve çiçeklerinin yenilmesi gıda zehirlenmelerine ve ölümlere neden olabilir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...