Jump to content

Orta Kulak İltihabı İşitme Kaybına Neden Olabilir...


Renan

Önerilen Mesajlar

Orta kulak iltihabı işitme kaybına neden olabilir

 

1459093029809.jpg?6198864272620160328014318

Çocukluk çağında sık görülen hastalıklardan biri de orta kulak iltihabıdır. Uygun ilaç tedavisi ile bakteriler öldürüldüğünde orta kulaktaki sıvı da ortadan kalkar ve işitme düzelir. Ancak erken tedavi edilmediğinde işitme kaybı kalıcı olabilir

 

Her üç çocuktan ikisinde en az bir kere görülen orta kulak iltihabı, erken tedavi edilmediğinde işitme kayıplarına neden oluyor. Çocukluk çağının en sık görülen hastalıklarının başında gelen orta kulak iltihabı, özellikle kreş veya anaokuluna yeni başlayan, kalabalık ortamlara alışık olmayan çocuklarda sık görülüyor. Çocuklarda mikropların kulaklara daha kolay ulaştığını söyleyen Medical Park Bahçelievler Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Yard. Doç. Dr. Denizhan Dizdar, konuyla ilgili bilgiler verdi:

 

bullet.jpg Çocuklarda 20 desibelden daha fazla olan işitme kayıpları çevre ile iletişimini bozabilecek düzeydedir ve bir işitme hastalığı olarak değerlendirilmelidir. Çocukluk çağında işitme kaybına sebep olacak iki hastalığa sık rastlanmaktadır. Bunlardan ilki; seröz otitis media olarak adlandırılan orta kulakta sıvı toplanması diğeri de işitme sinirinin fonksiyon kaybına sebep olduğu rahatsızlıklardır.

 

bullet.jpg Akut otitis media, kulak zarı arkasındaki orta kulak boşluğunun iltihabıdır. Çocuklarda östaki tüpü, erişkindekinden daha kısadır ve bu nedenle mikropların burundan orta kulağa ulaşması daha kolaydır. Bunun sonucunda orta kulakta sıvı birikir; sıvının yaptığı basınç ağrıya ve kulak zarının titreşememesine neden olur. Bu nedenle orta kulak iltihabı sırasında işitme kaybı meydana gelebilir. Uygun ilaç tedavisi ile bakteriler öldürüldüğünde orta kulaktaki sıvı da ortadan kalkar ve işitme sorunu düzelir. Ancak erken tedavi edilmediğinde işitme kaybı kalıcı olabilir.

 

ÜÇ ÇOCUKTAN BİRİ HASTALANIR

 

bullet.jpg Akut orta kulak iltihabı, çocukluk çağının sık görülen bir hastalığıdır. 3 yaşına kadar her üç çocuktan ikisi en az bir kez orta kulak iltihabı geçirmektedir. Akut orta kulak iltihabının tedavisi antibiyotiklerle yapılmaktadır. Etkili antibiyotik tedavisi yapılsa bile, çocukların yüzde 40'ında üç-altı hafta daha orta kulakta iltihaplı olmayan bir sıvı kalmakta ve daha sonra düzelen hafif derecede işitme kaybına neden olabilmektedir. Özellikle yuvaya veya okula yeni başlayan, kalabalık ortamlara yeni girmeye başlayan çocuklarda bu hastalık daha sık görülür.

 

bullet.jpg Orta kulak iltihabında ilk belirtilerden biri ağrıdır. Diğer belirtiler, işitme kaybı ve ateş yükselmesidir. Basınç artışı olduğu için kulakta dolgunluk hissi oluşur. Ayrıca bebeklerde huzursuzluk, beslenme zorluğu gibi problemler ortaya çıkar. Eğildikçe basınç artışına bağlı olarak ağrı da artar. Dik otururken bu ağrı azalır. Basınç artışı sonucu kulak zarı delinirse, basınç dengelendiğinde ağrı azalır.

 

bullet.jpg Sosyalleşmesi ve yeni beceriler kazanması için gönderdiğimiz kreş ve anaokulları aslında çocuğumuz için mikroplarla karşılaşma mekanları. Bu mikroplara bağlı geçirdiği üst solunum yolu enfeksiyonları sonrasında çocuğunuzda vurdumduymazlık oluşuyor veya konuşma ve duyma zorluğu hissediyorsa, dikkatli olmanız gerekir. Çünkü bunlar çocukta işitme kaybının belirtileri olabilir.

 

GENİZ ETİ BÜYÜMESİNE DİKKAT

 

bullet.jpg Dış kulaktan başlayıp orta ve iç kulakta da görülebilen enfeksiyonlar, tek taraflı ya da çift taraflı olabilir. Geniz eti büyümelerinde enfeksiyonlar daha kolay yerleşir ve östaki tüpü aracılığıyla orta kulağa geçerek enfeksiyon oluşturur.

 

bullet.jpg Bu sorunlar; özellikle beş-altı yaş civarında, okul öncesi çocukların kulaklarında görülür. Ayrıca üst solunum yolu enfeksiyonları ve soğuk algınlıkları da bu işitme kayıplarına yol açar. Çocuklarda işitme kayıplarına yol açan enfeksiyonlar; ağrı, ateş, üşüme, titremeyle kendini gösterir, televizyonun sesini çok açarak izlemeyi tercih eder, söylenenleri tekrar ettirir. Uzun süre anne-baba ya da öğretmeni tarafından fark edilmediğinde iki-üç ay sonra kronikleşebilir.

 

bullet.jpg Çocuklarınızın tam dünya ile tanışıp ilişkilerini kuracağı, sosyalleşmeyi öğreneceği bu kritik dönemde; kişiliklerinin çiçek açabilmesi, gelişebilmesi için çevrelerini duyabilmeleri ve tepki verebilmeleri çok önemlidir. Unutulmamalıdır ki insan sosyal bir varlıktır, çevresiyle iletişimi koparmamalıdır. Eğer çocuğunuzun işitmediğinden şüpheleniyorsanız mutlaka bir kulak burun boğaz hastalıkları uzmanına danışmalısınız.

 

BÜYÜK GENİZ ETİ RAHATSIZ EDER

 

Geniz etinin büyük olması östaki tüpünün tam çalışmasını engelleyerek orta kulak boşluğunun basınç dengesini bozar ve orta kulakta sıvı birikmesine sebep olur. Sık kulak enfeksiyonu geçiren, orta kulakta sıvı birikimi olan çocuklarda geniz eti mutlaka değerlendirilmelidir. Bu çocuklarda 4 yaşından itibaren geniz etinin alınması önerilmektedir.

 

HASTALIĞI TETİKLEYEN FAKTÖRLER

 

bullet.jpg Anne sütünün erken kesilmesi Anne sütü özellikle ilk altı ay bebeği pek çok hastalıktan korur. En azından altı ay anne sütüyle beslenmesi, enfeksiyonlara direnç açısından çok önemlidir.

Emmeyi altı aydan önce bırakan bebeklerde kulak enfeksiyonları da daha sık görülür.

 

bullet.jpg Biberonla beslenme Anneden süt emerken bebeğin emme hareketiyle östaki borusu açılır ve orta kulak basıncı düzenlenir. Biberonla beslenen çocuklarda kulak enfeksiyonu daha sık görülebilir.

 

bullet.jpg Yatay pozisyonda beslenme Yatay pozisyonda beslenen bebeklerde reflü (mide içeriğinin ağıza geri kaçması) çok sık gözlenmektedir. Geniz bölgesine kaçan mide asidi ise östaki bölgesini tahriş ederek; hem boğaz, hem de orta kulak enfeksiyonu ihtimalini artırmaktadır.

 

bullet.jpg Erken yaşta kreşe başlanılması Kreşler kalabalık ortamlardır, kreşe başlayan çocuklar bir anda pek çok hastalık etkeniyle karşılaşırlar. Erken yaşta kreşe başlayan çocuklar ise daha vücutları bu hastalıklarla savaşacak olgunluğa erişmeden karşılaştıkları için sık enfeksiyon geçirirler.

 

bullet.jpg Evde sigara içilmesi Sigara dumanı ağız veya burundan çekildiğinde boğaz ve geniz bölgesinde kronik tahrişe neden olur. Araştırmalar, aynı durumun pasif içicilikte de geliştiğini göstermektedir. Çocuğun sigara içilmiş ortamda bulunması ya da sigara dumanına maruz kalması enfeksiyon ihtimalini artırmaktadır

 

ALERJİK BÜNYE

Allerjik bünyeye sahip çocuklarda hem konkaların büyümesine bağlı burun tıkanıklığı, hem de geniz etinin büyük olmasına bağlı östaki disfonksiyonu; sık orta kulak enfeksiyonuna sebep olmaktadır. Özellikle ev tozu en sık alerji yapan etkedir. Bu nedenle çocukların odalarında halı bulundurulmamalı, yatak odaları her gün havalandırılmalı, yatak çarşafları üç günde bir değiştirilmelidir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...