Jump to content

Dünyanın En Nadir Görülen Bitkileri!..


Renan

Önerilen Mesajlar

Dünyanın en nadir görülen bitkileri!

 

en-nadir-bitkiler-2601-01.jpg

Sürahi bitkisi, Filipinler’in Palawan bölgesindeki bir dağın tepesinde yetişen bu etobur bitkiden birkaç yüz tane kaldığı sanılıyor. Çanak şeklindeki gövdesinde biriktirdiği sıvıya giren hayvanlar kurtulamıyor. 30 cm büyüklüğündeki bu çanaklara böcekler ve sıçanlar düşüyor daha çok. Bitkiyi 2007’de bölgeye giden botanikçiler keşfetti ve doğa programlarıyla bilinen İngiliz yayıncısı David Attenborough’nun ismi verildi.

 

en-nadir-bitkiler-2601-02.jpg

İntihar palmiyesi (Tahina spectabilis); Madagaskar’ın kuzey batısında yetişen bu dev palmiye yaklaşık 50 yıl yaşıyor, sonra bir kez çiçek açıp ölüyor. 2005’te keşfedilen bu bitki 18 metreye kadar uzuyor ve dallarıyla on metre çapında bir alanı kaplıyor. Doğal ortamda 90 tane kaldığı bilinen bu palmiyeleri Google Earth’te görmek mümkün.

 

en-nadir-bitkiler-2601-03.jpg

Yeraltı orkidesi; ömrünü yer altında geçiriyor. Çiçeklerini bile yer altında açıyor. Mayıs-Haziran aylarında krem ve kırmızı renklerde açan çiçekler etrafa keskin bir koku yayıyor. Avustralya’nın batısında, süpürge çalılarının yetiştiği bölgede görülen bu bitkide klorofil olmadığı için güneşten enerji alamıyor ve çalı bitkisinin köklerinde yaşayan bir mantara parazitlik yaparak besleniyor. Sayısının 50’den az olduğu düşünülüyor.

 

en-nadir-bitkiler-2601-04.jpg

Golf topu (Mammillaria herrerae); Meksika’nın Queretaro dağlarında yetişen bu küçük beyazımsı kaktüs bitkisi, benzerliğinden dolayı golf topu olarak adlandırılıyor. Küçük pembe çiçekleri nedeniyle bitki yetiştiricilerin gözdesi oldu ve yasa dışı olarak toplanmaya başladı. Bu nedenle son 20 yılda bu bitki sayısında yüzde 95 düşüş görüldü.

 

en-nadir-bitkiler-2601-05.jpg

Venda cycad (Encephalartos hirsutus); Güney Afrika’nın Limpopo bölgesinde yetişen tüylü görünümlü bu bitki 1996’da yeni bir tür olarak kayda geçti. Yasa dışı toplanması nedeniyle bugün doğal ortamda kalmadığı söyleniyor.

 

en-nadir-bitkiler-2601-06.jpg

Denizanası ağacı (Medusagyne oppositifolia); bu ağaçların nesli tükendi diye düşünülyordu. Ama 1970’lerde yeniden bulundu. Kabuklu meyvesi kırıldığında ortaya çıkan görüntü denizanasına benzediği için bu adı aldığı sanılıyor. Seyşeller’e bağlı Mahe Adası'nda bulunan bitkiden bugün sadece 86 tane kaldığı biliniyor.

 

en-nadir-bitkiler-2601-07.jpg

Acacia anegadensis; bu dikenli çalı bitkisi Britanya Virjin Adaları’nda yetişiyor. Deniz seviyesi yükseldiğinde bu bitkiler suyla kaplanıyor. Yalnızca 10 kilometrekarelik bir alanda yetişen çalıların sayısı bilinmiyor, fakat Botanik bahçelerinde de yetiştiriliyor.

 

en-nadir-bitkiler-2601-08.jpg

Maydonoz eğreltiotu; küçük bir maydonoz ağacına benziyor. Sadece Atlantik Okyanusu’nun güneyindeki bir yanardağ adasında yetişiyor. 50 yıldır nesli tükendi sanılıyordu, ama 2009’da botanikçiler tesadüfen yeniden rastladı. Uçurum kenarında, kuru ve rüzgarlı ortamda yetişen bitki koruma altına alındı ve sporlarını ürettiği sırada alınan küçük bir parça İngiltere’deki botanik bahçesine gönderilerek yetiştirilmeye başlandı.

 

en-nadir-bitkiler-2601-09.jpg

Mercan ağacı (Erythrina schliebenii); bu parlak çiçekli dikenli ağaç Tanzanya’nın güney doğusundaki ormanlarda yetişiyor. 1998’de nesli tükendiği sanılan ağaca 2001’de yeniden rastlandı. Bugün koruma altında olmayan bir bölgede 50 kadar yetişkin ağacın kaldığı sanılıyor.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...