Jump to content

Ekmek Zararsız Hatta Çok Faydalı...


Renan
 Paylaş

Önerilen Mesajlar

Ekmek zararsız hatta çok faydalı

 

Ekmek için söylenen tüm düşüncelerin üstüne tazecik bir fikir daha eklendi. Uzmanlar ekmeğin zararsız hatta çok faydalı olduğunu savundular.

 

Hollanda Maastricht Üniversitesi'nden insan biyolojisi konusunda uzman dünyaca ünlü Prof. Dr. Fred Brouns, ekmeğin düşünülenden daha faydalı olduğunu, tüketicinin özellikle tam tahıl tüketiminden uzaklaşmasına neden olan iddiaların ise toplum sağlığı açısından zararlı olduğunu ifade etti. Fred Brouns tahıllar konusunda yapılan yanlış bilgilendirmelere dikkat çekerek çeşitli somut örneklerle tahıllar ve ekmeğin faydalarını anlattı.

 

"Aynı buğdayla beslenerek yetişen yüzlerce sağlıklı nesil var”

 

Son dönemde popülerlik kazanan Grain Brain (Tahıl Kafası), Wheat Belly (Buğday Göbeği) gibi kitaplar ve Paleo diyeti gibi tahıllardan uzak durmayı salık veren uygulamalara dikkat çeken Brouns aslında buğdayla beslenerek yetişen yüzlerce sağlıklı nesil olduğunun altını çizdi. Bu kitaplarda ve tahılları karalayan bazı makalelerde bulguların yanlış yorumlandığını söyleyen Brouns iki değişken arasında görülen bağıntının neden sonuç ilişkisine işaret etmediğini, genel olarak yapılan hatanın bu olduğunu vurguladı.

 

"Saçlarınızı boyayarak osteoporozu tedavi edemezsiniz”

 

İlerleyen yaşlarda saçların beyazladığı, aynı dönemde osteoporoz görülme riskinin de arttığı örneğini vererek bu iki durum arasında neden sonuç ilişkisi kurulamayacağını ifade eden Brouns, tahıllarla ilgili iddia ve tavsiyeleri osteoporoz tedavisi için saç boyamaya benzetti. Brouns benzer bir örnek olarak diyet içecek tüketiminin fazla kilolu insanlarda arttığını, bunun da diyet içeceklerin şişmanlığın sebebi olarak alınamayacağını söyledi. Hollandalı profesör günümüz buğdayı hakkındaki olumsuz iddialara kaynak olan genlerin kadim buğday türlerinde de bulunduğunu ifade ederek iddiaların çürütüldüğünü belirtti.

 

Hastalık risklerinin düşürülmesi için günde 40 gram tam tahıl

 

Fred Brouns tam tahıl içeriğinde yer alan bileşenlerin birbiri ile sinerji içerisinde çalıştığını, bu sayede kalp damar hastalıkları, yüksek tansiyon, diyabet, bağırsak kanseri gibi rahatsızlıkların riskini azalttığını, yapılan güncel araştırmalardan verdiği örneklerle açıkladı. Brouns'un sözünü ettiği çalışmalardaki bir diğer önemli bulgu ise, tam tahıl liflerinin hastalık risklerini azaltma konusunda sebze ve meyve kaynaklı liflerden daha fazla etki gösterdiği oldu. Rafine unun tam buğdayda yer alan bazı besin öğelerinden mahrum olduğunu belirten Prof. Dr. Fred Brouns, açıklamalarının sonunda çeşitli hastalıkların riskinin düşürülmesi için günde 40 gram tam tahıl tüketilmesinin tavsiye edildiğini vurguladı.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...