Melâl Oluşturma zamanı: Haziran 1, 2016 Paylaş Oluşturma zamanı: Haziran 1, 2016 Türk Fitoterapi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ekrem Sezik, zencefil bitkisi hakkında detaylı bilgilendirmeler yaptı. Ekrem Sezik şunları söyledi: "Zencefil, bilimsel adı 'Zingiber officinale' olan bitkinin ya olduğu gibi veya dilimlenerek kurutulmuş toprakaltı gövdesidir. Zencefilin Hindistan, Nijerya, Çin, Japonya, Endonezya, Avustralya, Jamaika gibi ülkelerde tarımı yapılmakta ve dünya üretiminin %35'i Hindistan tarafından sağlanmaktadır.” Zencefilin kullanılışı Taze zencefilin sebze, kurusunun ise baharat olarak asırlardır kullanıldığını belirten Prof. Dr. Ekrem Sezik sözlerine şöyle devam etti: "Batı ülkelerinde baharat, zencefilli ekmek, bisküvi, kek, puding, çorba, gibi gıdaların yapımında kullanılmasının yanında, zencefilden elde edilen uçucu yağ ve oleorezin de kullanılmaktadır. Gıda olarak kullanımların yanında ilaç olarak kullanılmış ve halen kullanılmaktadır.” Tarih boyunca zencefilin kullanım alanları - "MÖ iki binli yıllarda yazılmış Ayurvedik Tıp kitaplarında gaz söktürücü, hazmı kolaylaştırıcı, koliklere ve basura karşı, ayrıca kronik cilt hastalıklarında kullanıldığı kayıtlıdır. Ayurvedik Tıpta hâlâ bu ve diğer amaçlar için kullanılmaktadır. - Geleneksel Çin Tıbbı'nda ise öksürük, kusma, karın ağrısı, ishal, romatizma, diş ağrısı gibi rahatsızlıkların yanında ilaç formüllerindeki diğer bitkilerin zararlı etkilerini azaltıcı olarak kullanılmaktadır. - MS 2. yüzyılda yaşamış olan Dioscorides'in Materia Medica adlı meşhur kitabında sindirim sistemi rahatsızlıklarında kullanılabileceği, mide ve bağırsaklar için yararlı olduğu kayıtlıdır. - Avrupa İlaç Kurumu, vasıta tutmasında kusma ve bulantıyı önlemek için kullanılabileceğini kabul etmiştir. Ayrıca hafif gaz, şişkinlik ve spazm görülen sindirim sistemi rahatsızlıklarına karşı da kullanılabileceği kabul edilmektedir. - Hamilelerde ve kemoterapi sırasındaki bulantı ve kusmayı önlemek için kullanılabileceği kabul edilmektedir.” Zencefilin diğer etkileri Türk Fitoterapi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ekrem Sezik, son 30 yılda yapılan araştırmaların, yukarıda belirtilen kullanılışların önemli bir kısmını açıklayan sonuçlar verdiğini söyledi. Sezik, zencefil ve etkili maddeleri üzerinde her yıl çok sayıda araştırma yayınlandığını vurgularken, bu araştırmalardan çıkan sonuçları da özetledi: - "Antioksidan etkisinin bulunması soğuk algınlığında veya vücut direncini artırmada etkili olmasını açıklamaktadır. - Zencefilin romatizma ve osteoartrit ağrılarını giderici etkileri üzerindeki çalışmalarda da epey yol alınmıştır. İltihap giderici ve spazm çözücü etkilerinin tespit edilmesi, bu kullanılışları destekleyen bulgulardır. - Değişik kanser hücrelerine olan etkileri üzerindeki çalışmalarda genellikle pozitif sonuçlara ulaşılmıştır. Ama kanseri önler veya kanser ilacı demek için, henüz çok erkendir. Daha çok çalışma gerekmektedir.” Yeşil çay ile dönüşümlü olarak zencefil çayı içilmeli Zencefilin, Çin'de hem gıda hem ilaç olarak emniyetle kullanılabilecek 70 bitkisel ürün listesinde olduğunu belirten Prof. Dr. Ekrem Sezik, Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu'nun ise zencefili "genel olarak güvenilir” grubuna dahil ettiğini söyledi. Bunların zencefil için çok pozitif değerlendirmeler olduğunu vurgulayan Ekrem Sezik, son olarak şu bilgileri paylaşıyor: "Kısacası, zencefile artık sadece değişik yararlı etkileri bulunan bir baharat olarak bakılmıyor. Bulantı ve kusmaya karşı olan etkilerinin bilimsel verileri yeterli olduğu için ilaç olarak kullanılmaktadır. Diğer etkilerinden en önemli olanı antioksidan olması. Antioksidan alımı için yeşil çay ile dönüşümlü olarak zaman zaman zencefil çayı içmekte yarar var. Hamileler, safra taşı bulunanlar aşırı kullanmamalıdır.” Yorum bağlantısı Diğer sitelerde paylaş More sharing options...
Önerilen Mesajlar
Arşivlendi
Bu konu artık arşivlenmiştir ve başka yanıtlara kapatılmıştır.