Jump to content

Çeşminigar Çorbası Tarifi...


Renan

Önerilen Mesajlar

Çeşminigar Çorbası Tarifi

 

%C3%87e%C5%9Fminigar-%C3%87orbas%C4%B1-tarifi.gif

 

Osmanlı Mutfağıkendinden her dönem bahsettirmiştir. Osmanlıda yemekler çorba ile başlar. Bunun için çorba çeşitlerine çok önem verilmiştir. Çeşminigar çorbası en çok sevilen çorbalardandır. Sevdiğinin gözü anlamına gelmektedir. Osmanlının en lezzetli çorbalarından olan çeşminigar çorbasının tarifi...

 

Malzemeler

1 su bardağı kırmızı mercimek

4 su bardağı et suyu

1 tane kuru soğan

1 çorba kaşığı tereyağı

1 çorba kaşığı un

1 çay kaşığı kimyon

1 su bardağı süt

2 tane yumurtanın sarısı

Çeyrek limonun suyu

Bir tutam tuz ve karabiber

Üzeri İçin

Kroton ekmek

 

Üzerindeki Sos

Yarım yemek kaşığı tereyağı

Bir yemek kaşığı sıvı yağ

1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

 

Yapılışı:

Derin bir tencerenin içerisine tereyağ konulur. Erimeye bırakılır. Önceden çok minik doğranan soğanlar tereyağa eklenir ve kavrulur.

 

Pembeleşip, rengini değiştiren soğanların üzerine un eklenir. Unu yakmadan kavurmaya devam edilir. 4 su bardağı et suyu yavaş yavaş ilave edilir. Su ilave edilirken bir taraftan kavrulur.

 

Bunun sebebi unun topak topak olmaması içindir. Daha sonra karışıma mercimek eklenir.

 

Mercimekler eriyene kadar pişirilir. Daha sonra ocağın altı kapatılır. El blendırı ile tamamen pürüzsüz hale gelene kadar karıştırılır.

 

Ayrı bir tarafta derin kâse içerisinde yumurta sarıları bir araya getirilir. Çeyrek limonun suyu sıkılır. Limonun suyu yumurta sarılarının üzerine dökülür ve çırpılır. Çorbadan alınan sıcak su yavaş yavaş karıştırılarak yumurtalı limona ilave edilir. Böylece yumurtalı limon ılımış olur.

Mercimeğin üzerine süt, ılıtılmış yumurta karışımı, tuz, karabiber ve kimyon eklenir. Bu karışım bir taşım kaynatılır.

 

Çeşminigar çorbası bir tarafta kaynarken sos hazırlıkları yapılır. Küçük bir sos tavası alınır. Sıvı yağ ve tereyağ tavanın içerisine konulur. Sıvı yağ ve tereyağ erimeye bırakılır. Eriyen yağın altı kapatılır. Sıcakken toz kırmızıbiber eklenir. Çorba sıcakken kâselere servis edilir. Çorbanın üzerine pul biberli yağ dökülür. Kroton ekmekleri yağın üzerine konulur. Çeşminigar çorba servise hazırdır.

 

Not: Eğer kroton ekmek yok ise evde bayatlamış ekmekler küp küp kesilir. Fırın tepsisine alınarak, 180 derecede 15-20 dakika kadar kızartılır. Ekmeğin kızarıp kızarmadığını anlamak için fırın kontrol edilir. Afiyet olsun.

İleti bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...