Jump to content

Hinduizm'de İntihar ve Ölüm Orucu Meselesi


Guest ihram
 Paylaş

Önerilen Mesajlar

Hinduism_BhagavadGita-1.jpg

 

Pranatyaga yani zehir, bogma, yakma, yuksekten atma, kesme, silahla vurma ,vb yollarla kisinin kendi hayatini sonlandirmasi yasaktir.

 

Pranatyaga, kisaca intihar demektir ve gelecekte cefasi mutlaka cekilmek zorunda olan cok buyuk kotu karma yaratir. Kisinin ruhunun ara boyutta sikinti cekmesine, ani bir reenkarnasyon secerek eskisinden cok daha beter sartlar altinda yeniden dogmasina sebep olur.

 

Intihara izin verilen konular:

 

1-kisinin gercekten cok buyuk bir askla bagli oldugu nikahli esinin olumudur. Bu durumda kisi bu ask acisina dayanamayacak oldugundan esinin cenaze atesine girerek intihar edebilir. Buna Tanrica Sati'nin puranasindan hareketle sati adi verilir.

 

2-Kisinin dusmana esir dusmesi , iskence yoluyla kendi saffina ihanet etmesinin saglanmasi veya namusunun kirletilmesinin kesin olmasi ve kurtulus ihtimalinin olmamasi.

 

Sadece bu iki istisnai durumda kisinin ruhu Tanrica Sati'nin ve Tanri Skanda'nin istisnai yardimi sayesinde intiharin etkilerinden kurtulabilir.

 

 

''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

 

Prayopavesa yani olum orucuna girmek ve yavas yavas olmeyi secmek ise ancak su sartlar altinda yasak degildir:

 

1-kendi taharetini alamayacak durumda olmak

2-dermansiz hastalik, kanuni ceza gibi bir sebeple zaten olume mahkum olmak

3-agir iftiralarla veya hakaretlerle kisinin onurunun duzeltilemeyecek sekilde yara almasi, caresi olmayan bir derde dusmek gibi sebeplerle kisinin hayatinin cekilemez bir iskenceye donusmesi ve bu durumdan hicbir kurtulus umudunun kalmamis olmasi

 

Bu sartlar altinda kisi Prayopavesa'ya yani olum orucuna girebilir fakat bunu tek basina degil gozetim altinda yapmalidir. Olum orucunu intihardan ayiran sey diger insanlarin gozetimnde ve bir surece yayilarak yapilmasidir. Intihar ise ani olumdur, hem kisinin kendi ruhunu acmaza sokar hem de sevenlerini soka.

 

Olum orucu, ideal halinde , ritualize bir sekilde gerceklestirilir. Kisi karar vermeden once mutlaka doktorlara ve din buyuklerine danismali, ancak baska care bulunamazsa karar vermelidir. Depresyon vesaire gecici ve caresi olan sikintilar sebebiyle olum orucuna girilemez. Bu sebeple kisi kararini tek basina veremez, danismalidir. Karar verildikten sonra kisi kendisine hakki gecenlerden helallik alir, uzduklerinden af diler ve kendisini uzenleri affeder. Bundan sonra Mahavrata Marana yani Buyuk Olum Yemini eder. Bu yemini kisi satgurusunun huzurunda eder. (Satgurusu yoksa bir din buyugunun veya guvendigi bilge bir kisinin huzurunda, o da yoksa bir azizin samadhisinde =turbesinde veya kimsesi yoksa Tanri'nin huzurunda) Bu yeminden once kisinin hayati boyunca isledigi tum karmalar gozden gecirilir, gunahlar ve hatalar itiraf edilir. Kisi kendini ibadete verir, kendini bedeniyle degil ruhuyla ozdeslestirmeye baslayarak yavas yavas gida almayi yemek yemeyi azaltir. Aclik sebebiyle olum geldiginde kutsal mantralari okuyarak ruhunu teslim eder.

 

Hinduizm'de olum orucuna izin verilmesi, ayagi kirilan atlarin vurulmasina benzer. Kisinin iskence cekmesindense olmesinin kendisine daha hayirli oldugu bazi istisnai durumlar icin kerhen verilmis bir izindir. Kisiyi bu cikmaza getiren sey eski hayatlarindan tasidigi kotu karmalardir, intihar ise bu kotu karmalara yeni kotu karmalar ekler. Bu sebeple yasaktir.

 

 

Hinduizm'de kurtaj , annenin hayatini kurtarmak yani olmemesini saglamak icin olmasi disinda kesinlikle yasaktir ve cinayet gunahidir. Kurtajin karmasinin silinmesi imkansiza yakindir, ahirette ve gelecek omurlerde buyuk acilara sebep olur.

 

(ALINTIDIR!)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Misafir
Bu konu artık başka yanıtlara kapalıdır.
 Paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...