Jump to content

Kafkas Çobanı


murattis

Önerilen Mesajlar

user_offline-1.gifkafkas11kc3-1.jpg

 

Kafkas Çoban Köpeği Kafkasya’da yaşayan ender köpek cinsidir. Onun alt cinsleri de vardır.Gürcistan’da iki tip Gürcüstan Kafkas Dağ Köpeği vardır: Kazbeguri yani “Köse” (Kısa tüylü) ve Gürcü Kafkas Çoban Köpeği (Uzun tüylü). Gürcü Kafkas Çoban Köpeği çok eskilerden beri Gürcü insanının can dostudur ve onun varlığından ayrılamaz.

 

Bu cins köpekler Gürcüstan tarihinde de yerini almışlardır. Gürcü Kafkas Çoban Köpeğinin bir başka adı da Tarti. Ünlü Gürcü yazarı Sulhan-Saba Orbeliani şöyle tanımlıyor: “Koyun için büyük köpek”, “Arazi korumak için büyük köpek”. Nagazi adına gelince. Bu ad “Gazi”, “Dagazuli” kelimelerden üretilmiştir ve damgalanmış, damgalı anl***** gelmektedir. Gürcü Çoban Köpeği büyüktür ve kaba boyu vardır. Bol tüylüdür. Tüyleri (tüy uzunluğuna bakılmadan) özel şeklinden dolayı aşırı soğuk ve sıcağa dayanıklıdır. Bu cinsin ana görevi çobanlık yapmak ve arazi korumak. Bu özellikler köpeğin karakterinde vardır. O, özel eğitim almadan da kendi işini ve görevini iyi bilmektedir.Gürcü Çoban Köpeği açıkgözlü ve dikkatlidir. Onun koruma duygusu yüksektir. Dengeli fiziğe sahiptir. Yabancıya saldırgandır. Asla ihanet etmez. Cesurdur.

 

Sahip ve onun yakınlarını sever ve onlara yumuşak davranır. İyi bir arkadaştır. Bakım konularında itirazları yoktur ve soğuk hava şartlarına iyi alışır. Özellikle çocukları sever ve onlara iyi davranır. Eski zamanlarda bazen anne ve baba tarlaya gittiklerinde küçük çocuğunu bu köpeğe emanet ediyorlardı. Döndüklerinde saldırgan hayvanı ölü, çocuğu ise sağ olarak görmüşlerdir.

 

Diğer Kafkas Çoban Köpeklerinde olduğu gibi Gürcü Çoban Köpeğine de kulakları kesiyorlar. Bunun amacı köpeğin korunmasıdır. Çünkü dövüşlerde başta kurt olmak üzere hayvanlar onu kulağından tutabilir. Kuyruğa gelince. Onu kesmiyorlar. Tam tersine, yukarıya doğru uzanan yuvarlak kuyruk köpeğin gururlu ve güçlü olmasının göstergesidir.

 

Gürcü Çoban Köpeğinin renkleri farklı (Beyaz da) olabilir.İki yaşındaki Gürcü Çoban Köpeği anaç olarak sayılır. Hamileliği 2 ay (58-63 gün) sürer ve 1’den 16’ya kadar (Ortalama 7-9) yavruyu doğurur. Senede iki defa doğum yapar. Gürcü Çoban Köpeği zar zor hayatta kalabilmiştir. II. Dünya Savaşından sonra 1950’li yıllarda çok sayıda Gürcü Çoban Köpeği başka yerlere nakledilmiştir ve üzerinde çeşitli denemeler yapılmıştır.

 

1990’lı yıllardan itibaren Gürcüstan’da saf kan Gürcü Çoban Köpeği arama ve çoğaltma çalışmalar başlanmıştır. Bu amaçla “Bombora” adlı Gürcü Kafkas Çoban Köpeği sevenler kulübü kurulmuştur. (Kurucu ve Başkanı Gia Giorgadze) O zamanlar çok az sayıda köpek kalmış. Bugünlerde ise çok sayıda Gürcü Çoban Köpeği sadece Kafkasya’da değil, Avrupa, Ortadoğu ve Amerika’da da hayatlarını sürdürmektedirler. 1996’da “Bombora” Kulübü Uluslararası Kinolog (Köpekçilik) Federasyonuna üye oldu. 2001’de Kulüp Başkanı Gia Giorgadze’ye uluslararası uzman ünvanı verilmiştir. Cinsin tanıtımı ve geliştirilmesi için her sene Milli ve Uluslararası Kafkas Çoban Köpeği sergiler düzenlenmektedir. Sergilere katılmak amacı ile çeşitli ülkelerden Kafkas Çoban Köpekleri Gürcüstan’a getirmektedirler.

 

*Bu arada tüm köpek severlere duyrulur.. bende erkek var bir tane eğer dişi si mevcut olan varsa evlendirebiliriz. benim oğlum çok düzgün bir kişiliğe sahiptir..damat olarak eşi bulunmaz bir adaydır kendisi ben kefilim

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Afganistan taraflarında bu köpekleri dövüş için kullananlar var.Türkiyede pek yok.Çünkü bunun günlük masrafı aşırı derecede masraflı bir köpek bu.Günde kaç somun ekmek yer bilinmez.Bende bundan küçük bir köpek var kilo olarak bunun yarısı.Günde 4 somon ekmek yiyor.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Guest ßoηíطoη ♥
Afganistan taraflarında bu köpekleri dövüş için kullananlar var.Türkiyede pek yok.Çünkü bunun günlük masrafı aşırı derecede masraflı bir köpek bu.Günde kaç somun ekmek yer bilinmez.Bende bundan küçük bir köpek var kilo olarak bunun yarısı.Günde 4 somon ekmek yiyor.

siz şimdi bunun yarısı kadar olan köpeğinizle üsmene talipmisiniz... çok ekmek yemesini düşünmeyin... murattis çok bonkör bi insandır :D haftada 4 öğün pirzola yedirior...ondan böle kocaman oldu... gelelim isteyelimmi 9_9

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...