Jump to content

Şeker Nasıl Yapılır


hayatkardelen
 Paylaş

Önerilen Mesajlar

Toz şeker nasıl yapılır; Şeker kamışından şeker elde etmek için, şeker kamışlarının yaprakları kesildikten sonra işlenir. Yıkanan kamışlar ince ince kıyılır. Sonra merdaneler arasında ezilirken üzerine su püskürtülür. Bu su sayesinde çözelti haline getirilen ham şeker, kimyasal maddelerle işlemden geçrilip filtre edilerek toz şeker halini alır.

 

Pancardan şeker imal etme yöntemi de benzer şekildedir: Önce pancarın suyu sıkılır. Filtre edilerek yabancı maddeleri ayrılan pancar suyu, daha sonra buharlaştırılarak şeker kristalleri oluşturulur. Kullanılan pancarın kalitesine bağlı olarak 7-8 kilogram pancardan sadece 1 kilogram toz şeker üretilir.

 

Küp şekerin imal edilişi de az zahmetli değildir: 50 kilogramlık çuvallar ile fabrikaya getirilen toz şeker, önce içme suyu ile nemlendirilir. Aldığı nemle birbirine yapışmaya hazır olan toz şeker tanecikleri daha sonra sürekli dönen bir tambur üzerindeki kalıplara doldurulur. Bu kalıplarda preslenen toz şeker tamburdan küp şeker olarak çıkar ve içindeki nemi atması için fırınlarda dinlenmeye bırakılır. Fırınların arasındaki birkaç dakikalık sıcak yolculuğundan sonra iyice kuruyan küp şekerler en son olarak robotlarla ambalajlanır ve satışa hazır hale getirilir. Burada önemli olan nokta şekerin fırınlarda geçirdiği süre: bu süre ne kadar uzun olursa şeker de o kadar sağlıklı olur.

 

Görüldüğü gibi, toz şeker taneciklerinin birbirlerine tutturulmasında içme suyundan başka hiçbir kimyasal katkı maddesi kullanılmamaktadır. Halk arasında hala var olan şekerlerin “kemik tozu” ile yapıştırıldığı inanışı ise tamamen gerçek dışıdır.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Paylaş

  • Benzer Konular

    • Pamuk Şeker Nasıl Yapılır?

      Lezzeti yanında çeşitli renkleri ile çocukluğun en sevilen şekerlerinden pamuk şekeri, bükülmüş şekerin forma sokulmuş halidir. Şeker, tatlandırıcı ve gıda boyası ile elde edilen pamuk şekerinin yapımında özel bir makine kullanılır. İçerisine makinenin başlık kısmından ayrı ayrı dökülen toz şeker ve gıda boyası, makine sıcaklığı ile küçük deliklerden ip şeklinde atılır. Çubuk yardımı ile toplanan bu şekerler pamuk şekerin oluşmasını sağlar. Makine ile yapımı oldukça kolay olan pamuk şekerinin ay

      , Yer: Tatlı ve Reçeller

    • Şeker Nasıl Yapılır?

      Şeker veya sakkaroz çoğu bitkinin bünyesinde bulunur. Fakat bünyesinde ekonomik olarak şeker elde edilebilecek kadar şeker bulunduran iki bitki vardır: Şeker kamışı, şeker pancarı.     Ana vatanı Hindistan ve Arap ülkeleri olan şeker kamışı dünyada tropikal ve yarı tropikal bölgelerde yetiştirilmektedir. Türkiye’de şeker kamışı tarımı yapılmamaktadır.     Şeker kamışının bünyesinde yaklaşık olarak % 12 – 16 şeker bulunur.     Şeker, yüzyıllardan beri insanların önemli gıda maddelerinden

      , Yer: Genel Kültür

    • Küp Şeker Nasıl Yapılır?

      [h=1]Küp Şeker Nasıl Yapılır?[/h] [TABLE=class: mini-gallery] [TR=class: row-1 row-first row-last] [TD=class: col-1] [/TD] [/TR] [/TABLE] Küp şeker, toz şekeri oluşturan şeker tanecikleri bir araya getirilerek yapılır. Küp şeker üretilen fabrikalarda bu işi yapmak için özel makineler bulunur. Bu makinelerde ilk olarak toz şekerin üzerine bir miktar içme suyu püskürtülür. Bunun sonucunda şeker taneciklerinin bir bölümü çözünür ve yapışkan hale gelir. Kısmen çözünmüş olan şeker tanecikleri

      , Yer: Genel Kültür

×
×
  • Yeni Oluştur...